Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Planuje zakup E91. Podobają mi się te z nawigacją, tylko zastanawiam się czy warto się upierać przy nich dla samego wyglądu, jak to jest z funkcjonalnością? Słyszałem, że tylko do profesional można dokupić PL mape i ceny też są niezłe. Czy ma ktoś te mapy i jakie jest pokrycie, jak ogólnie działa sprzet? Poza navi, nawet w business czy jest jakaś inna funkcja ekranu, coś z niego się jeszcze steruje? Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam jeżeli zadałem głupie pytanie, ale jestem zielony w tym temacie i mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci co i jak, a poza tym, tak szczerze. Jeżeli przy srzedaży właściciel nie pisze jaka jest Navi to jak rozpoznać co jest co?:)
Opublikowano

Mapy Polski są do wersji Business jak i Professional (te drugie są nawet w necie). Poza wyświetlaniem mapy ekrany służą między innymi do oglądania TV, odczytywania parametrów samochodu, ustawiania ich, sterowania radiem, mp3, cd i wielu wielu innych :)

Navi w wersji Business ma mniejszy wyświetlacz. Zdaje się 6.5" podczas gdy w wersji Professional jest większy, ale już nie pamiętam ile dokładnie. Poza tym w nowych BMW masz napisane pod czytynikiem czy jest to Business czy Professional.

E30, E36, E60, E87, F48

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Biorąc pod uwgę cenę do walorów użytkowych sama nawigacja jest stanowczo zbyt droga. Za cenę jednej aktualizacji map można kupic nawigację niezależną wraz z dobrą mapą Polski - szczególnie dotyczy to wersji bussines. Ale z drugiej strony super obsługa radia, MP3 i dodatkowe funkcje komputera pokładowego są nieocenione. A zatem trudny wybór. Jak kupiłem auto używane i była w nim nawigacja, ale niestety w wersji bussines. Zastanawiam sie teraz nad rozbudową do większej wersji. Koszt podobno ok 3,5 tys. zł.
Opublikowano

Jeśli dużo jeździsz po Polsce i odwiedzasz jej przeróżne zakamarki, to faktycznie nawigacja w wersji Business może okazać się niewystarczająca ze względu na fakt, że wyszła dopiero w sierpniu 2009. Natomiast jeśli twoje wyjazdy poza miasto sprowadzają się do odwiedzin 4-5x do roku polskiego morza, gór lub mazur, to jak najbardziej ci wystarczy zwłaszcza, że pewnie za jakiś czas pojawi się wersja do ściągnięcia z netu.

Pomijając fakt nawigacji, obsługa multimediów, telefonu czy ustawień samochodu za pomocą iDrive i to wszystko w jednym miejscu - bezcenna.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

KreniO, tu masz co nieco nt. I-Drive viewtopic.php?f=70&t=111811&p=790556#p790556 . Pisałem o systemie Proffessional, którego wyświetlacz ma, o ile dobrze pamiętam, 8,8".

Jeżeli przy srzedaży właściciel nie pisze jaka jest Navi to jak rozpoznać co jest co?:)

O ile mnie pamięć nie myli... to Professional ma dwa otwory, na CD i DVD a Business ma jeden otwór, na CD.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Buisness ma 1 napęd ale to nie CD a DVD... wiem bo mam :mrgreen: Ładnie czyta mp3 z płyt DVD no i navi oczywiście.
Krzysztof
  • 1 rok później...
Opublikowano

Panowie a co powiecie na to dla mnie bajka. Koleś podłączył nokie przez hdmi z wyświetlaczem w aucie!

Fajnie to wygląda na pewno u nas się też tak da!

Opublikowano

Ale pokrycie Polski przez mapę to tylko jakieś 25%, ot główne trasy przelotowe (nawet w miastach) przynajmniej w wersji 2010.

Dla mnie navi przydatna jest tylko w europie, przez Polskę to tylko tyle żeby się Hans nie zgubił w drodze do Moskwy...

Opublikowano
Mam płytę 2011. Nie wiem w ilu % jest pokrycie Polski, jeszcze całej nie objechałem :mrgreen: Ale jeszcze nie było miejsca żeby mnie zawiodła a parę "pipidówek" zaliczyłem.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Mam płytę 2011. Nie wiem w ilu % jest pokrycie Polski, jeszcze całej nie objechałem :mrgreen: Ale jeszcze nie było miejsca żeby mnie zawiodła a parę "pipidówek" zaliczyłem.

Na wersji 2010 nie ma nawet mojej ulicy we Wrocławiu...

Opublikowano
A jak sie zwie ta ulica, bo szczerze mowiac to jeszcze nie trafilem na adres, ktorego by nie bylo?..

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano
A jak sie zwie ta ulica, bo szczerze mowiac to jeszcze nie trafilem na adres, ktorego by nie bylo?..

Bo troszke dali ciała z wpisywaniem nazw ulic,np jesli szukasz ulicy Mickiewicza to znajdziesz ja pod Adama Mickiewicza-to bylo łatwe ale jak chodzi o kogos mniej znanego-sławnego to skąd mam wiedzieć jak on ma na imie,lub trzeba wpisac słowo aleja i potem konkretne dane itd takie tam male szczególy :D

icon4.png
Opublikowano
Ale to nie tylko w Polsce... gdziekolwiek jak używasz nawigacji BMW to musisz podać pełną nazwę ulicy, placu, skweru, itd. co jest jednym wielkim G. No ale ten typ tak już ma.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Ale to nie tylko w Polsce... gdziekolwiek jak używasz nawigacji BMW to musisz podać pełną nazwę ulicy, placu, skweru, itd. co jest jednym wielkim G. No ale ten typ tak już ma.

hmm... Ja często wpisuje kilka pierwszych liter i pojawia się lista wszystkich odpowiadających im nazw ulic, placów etc. :8) W jednym aucie mam navi business, w drugim prof i w obu jest tak samo. Mam też przenośną navi Blaupunkt Travel Pilot Lucca 5.3 i dla mnie nawigacje Blaupunkta są najlepsze (niezawodne, super logiczne, estetyczne - w końcu to oni pierwsi zrobili navi samochodową) ale te w BMW są dla mnie jeszcze lepsze, może zależy to od upodobań, gustu i czego tam jeszcze :twisted: przecież większość woli Tom Tomy, a dla mnie to porażka.

http://img408.imageshack.us/img408/6363/individualvisualizer3to.jpg

¿Te gusta conducir?

The Ultimate Driving Machine

Freude am Fahren

Opublikowano

Witam,

Na potwierdzenie slow strzalka filmik z wyszukiwania ul. Mickiewicza we Wroclawiu.

http://www.youtube.com/watch?v=VW3dWPu3ZAk

Jak widac po wprowadzeniu odpowiedniej ilosci liter nawigacja sama podpowiada najbardziej prawdopodobny wynik.

edit:

Navi professional ma (przynajmniej w moim wozie) twardy dysk. Przez port USB w schowku lub prosto z plyty audio mozna na niego zgrac muzyke do formatu typu mp3 i zapomniec o zmieniarkach do plyt, wejsciach typu iPod itp..

Oczywiscie mozna za cene tego zestawu kupic komplet innych urzadzen, ktore pewnie rownie dobrze spelnia te zadania, ale wtedy wg mnie nie wyglada to juz tak jak powinno.

Podsumowujac: z wiekiem rosna ceny zabawek. Jak masz kase na ekstra gadzety do wozu to bierz, bo navi professional jest po prostu fajna i wyglada cool w porownaniu do innych firmowych rozwiazan (Lexus, Volvo, Opel - te widzialem).

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara