Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Masakra, myslalem,ze to z mojej winy (niedomkniety dach przez noc) zatopilem dywanik po stronie kierowcy ale jednak nie.

Wlasnie wsiadlem i odkrylem,ze jest mokro:

- na dywaniku

- na rogu drzwi kierowcy

- przy glosniku i na tapicerce drzwi oraz w srodku na tapicerce pod kierownica - blizej drzwi

Wyglada mi to na uszczelke ale moze juz ktos mial podobny problem.

Wyszukiwarka forum nie znajduje hasel: "X3, woda, przecieka" :(

• Moderatorzy
Opublikowano
Może przednia szyba źle wklejona?Lub druga możliwość niedrożne/uszkodzone odpływy z szberdachu.
Opublikowano
Może przednia szyba źle wklejona?Lub druga możliwość niedrożne/uszkodzone odpływy z szberdachu.

Odplywy sa suche, znaczy jak otworzyle podsufitke to bylo tam suchutko (dach zamkniety), wiec chyba odpada kwestia w szyberdachu.

Martwilaby mnie za to kwestia zle wklejonej szyby, bo ta szyba jest oryginalna :)

• Moderatorzy
Opublikowano
Wlej wężykiem wodę do odpływów i zobaczysz czy są szczelne.Jeśli chodzi o szybę to możesz mieć pewność tylko jeśli kupiłeś autko nowe, X3 są drogie i handlarze wyszukują części np. szyby z rocznika auta aby pozbyć się podejrzeń o byłych kolizjach ...
Opublikowano
Wlej wężykiem wodę do odpływów i zobaczysz czy są szczelne.Jeśli chodzi o szybę to możesz mieć pewność tylko jeśli kupiłeś autko nowe, X3 są drogie i handlarze wyszukują części np. szyby z rocznika auta aby pozbyć się podejrzeń o byłych kolizjach ...

Auto jest z 2007r kupione w salonie, sprawdzane w 2 innych miejscach pod katem blacharki etc. - nic nie stwierdzono.

Podnioslem dzisiaj mache do gory i wyjalem kilka lisci (doslownie 3 lub 4) z odplywow, byly suche i w pewnej wysokosci od dziurki odplywowej - czyli musiala je woda "wyniesc".

W szyberdachu, gdzie jest siatka, pod nia znalazlem resztki wody - na 99% jest to woda z zeszlego tygodnia (kiedy nie zamknalem dachu na naoc i bylo oberwanie chmury).

Lece z 5l baniakiem wody zalac auto ;) Zobacze przynajmniej gdzie to przelatuje...

EDIT:

No to wylalem te 5l z baniaka wprosta na uszczelke drzwi i troche na szybe przy otwartej klapie.

Odplywy drozne, uszczelka nieszczelna. Kilka kropel sie znalazlo POD uszczelka juz w samochodzie. Przy oberwaniu chmury z kropelek zrobi sie mala strozka zalewajaca srodek :(

Jakies pomysly jak to naprawic ? Wymienic uszczelke czy mozna czyms posmarowac ? :)

• Moderatorzy
Opublikowano

W 2-letnim aucie wymienić uszczelkę?!A nie jest już na gwarancji?

Może trzeba wyregulować drzwi?

Opublikowano
Witam, najprawdopodobniej odkleiła się mata w drzwiach, woda dostaję się pomiędzy szybą i uszczelką następnie pod boczkiem wycieka na próg a stamtąd do wnętrza samochodu. Musisz zdjąć boczki i podkleić, uszczelnić miejsce w którym woda przecieka. Możesz użyć butylu albo jakiś środka do uszczelniania kempingów. Mam ten problem u siebie z tyłu i na początku również podejrzewałem uchylone okno, szyberdach, niedrożne odpływy. Zrobiłem test, otworzyłem drzwi i polewałem wodą szybę, woda za moment zaczęła wyciekać na dole pod boczkiem. Pzdr
Opublikowano
Witam, najprawdopodobniej odkleiła się mata w drzwiach, woda dostaję się pomiędzy szybą i uszczelką następnie pod boczkiem wycieka na próg a stamtąd do wnętrza samochodu. Musisz zdjąć boczki i podkleić, uszczelnić miejsce w którym woda przecieka. Możesz użyć butylu albo jakiś środka do uszczelniania kempingów. Mam ten problem u siebie z tyłu i na początku również podejrzewałem uchylone okno, szyberdach, niedrożne odpływy. Zrobiłem test, otworzyłem drzwi i polewałem wodą szybę, woda za moment zaczęła wyciekać na dole pod boczkiem. Pzdr

Hmm po myjni recznej (plucie olbrzymia iloscia wody z "karszera") nie bylo na drzwiach od wnetrza ani jednej kropelki. Wiec albo ta mata sie odkleila w przeciagu 3 tyg. (tak, zabrudzilem troche auto) albo problem pojawia sie wylacznie jak jest "ściana wody" podczas ulewy :(

Sprawdze jeszcze dzisiaj na myjni jak to wyglada i podjade ew. do serwisu, moze cos wymysla...

Opublikowano

Sprawdze jeszcze dzisiaj na myjni jak to wyglada i podjade ew. do serwisu, moze cos wymysla...

Masz zaufany serwis? bo mi mechanicy w ASO tak sprawdzili turbosprężarkę i silnik, że po 20 dniach sciągałem auto z trasy na urlop na lawecie... :evil:

• 1 rok później...
Opublikowano
Musze Cie zmartwic u mnie bylo podobnie i napewno podloge masz zalaną jesli za kierowcą jest mokro, niestety trzeba zdemontowac i wysuszyc podłoge bo jest tam mnóstwo wody... natomiast przyczyny jeszcze dokladnie nie znam, puki co wysuszylem podłoge wczesniej wymienilem uszczelka w panoramie (ciekło jak z rynny) i zobacze co będzie sie działo....woda była wzglednie czysta wiec deszczówka (napewno nie od dołu podcieka). Jak dokladnie wybadam to dam znac. Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

udało się może coś ustalić w temacie wody na dywniku pasażera czy też nadal się z tym borykacie ?

• Moderatorzy
Opublikowano
Ew. zostaje jeszcze źle wklejona szyba przednia.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Fabrycznie nie zepsują ale tych oryginalnych a wklejanych poza fabryką też się naoglądałem :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W X3 zdarzają się wycieki przez drzwi z powodu odklejonej folii pod tapicerką. Trzeba otworzyć drzwi i polewać od zewnątrz szybę wodą. Jeżeli moja diagnoza jest trafna to pojawi się przeciek na dole drzwi pomiędzy tapicerką a blachą.

Inna opcja to zapchany odpływ skroplin od klimy.

Opublikowano
W X3 zdarzają się wycieki przez drzwi z powodu odklejonej folii pod tapicerką. Trzeba otworzyć drzwi i polewać od zewnątrz szybę wodą. Jeżeli moja diagnoza jest trafna to pojawi się przeciek na dole drzwi pomiędzy tapicerką a blachą.

Inna opcja to zapchany odpływ skroplin od klimy.

Zapytam dla potomnych: polewac drzwi po otwarciu od strony ? :mrgreen: Zewnetrznej, rzecz jasna :norty:

Opublikowano

Zrobiłem test i woda padająca na szybę tylnych drzwi za kierowcą ucieka nie tylko przez odpływy ale także pod tapicerką drzwi.

Wychodzi na to że trzeba je rozebrać i uszczelnić małe co nieco.

Ktoś ma pomysł jak się ją demontuje, gdzie są pochowane śrubki - E83 model 2007 a w drzwiach poduszka ?

Opublikowano
Zrobiłem test i woda padająca na szybę tylnych drzwi za kierowcą ucieka nie tylko przez odpływy ale także pod tapicerką drzwi.

Wychodzi na to że trzeba je rozebrać i uszczelnić małe co nieco.

Ktoś ma pomysł jak się ją demontuje, gdzie są pochowane śrubki - E83 model 2007 a w drzwiach poduszka ?

Potwierdzam ! mam to samo :) Jutro rozbieram boczki i sprawdzam co sie dzieje z masa butocostam ;)

Ps. mam foty, chcecie ? :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupcie specjalny butylowy "sznur" uszczelniający ...i browara dla mnie :)
  • 3 tygodnie później...