Skocz do zawartości

Strzały w kolektor przy gwałtownym dodaniu gazu - brak LPG !

Apan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem jak w temacie.

Silnik przy lekkim dodaniu gazu chodzi normalnie, nie dusi sie ale jak wcisne gazu troche mocniej to zaczyna troche szarpac a jak dodam mocno to słychac strzal w kolektor.

Silnik odpala normalnie, zawsze za pierwszym , obroty nie faluja , slychac, ze chodzi na wszystkie cylindry, dodając płynnie i powoli gazu na przepustnicy dochodzi normalnie do odcinki i pracuje bez drgań ale jak dodam nagle mocno to zatrzesie silnikiem i strzeli lekko w kolektor.

• 1 rok później...
witam.chciałbym odświeżyć temat. koledzy otóż mam to samo , przy lekkim i płynnym naciśnięciu gazu dochodzi do odcięcia a jak nacisne gwałtownie to strzały słychać w kolektorze dolotowym, nie wiem co to. pomóżcie. podłączyłem do kompa i wyszedł błąd : 73-speed-signal interrupted or throttle potentiometer. dodam że sprawdzałem potencjometr przepustnicy omomierzem i wychodzi 5.05 i 4.05 a przy maksymalnym wychyleniu 0.95 i 4.09. czy to może być czujnik położenia wału walnięty??

• Zasłużeni forumowicze
Kolego wyświetliło że brak sygnału z czujnika przepustnicy do kompa.Trzeba sprawdzić kabel nr2 we wtyczce czujnika przepustnicy czy nie jest przerwany(jego ciągłość między wtyczką a kompem) najlepiej żarówką a nie miernikiem.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

sprawdziłem wszystkie 3 i jest ok. wymieniełem cewke z kablami i kompa bo mam pare części z drugiej. zaciekawiło mnie to że jak odkręciłem świece to wszystkie są okopcone i lekko zalane. strzela z tłumika jak głupia i strasznie kopci na siwo jak by nie spalała.krokowiec słychać jak brzęczy. może sonda jebła bo jak odłączyłem kostke to po odpaleniu chodzi jak chodziła nie ma żadnej różnicy.i żadnego błędu po diagnozie nie ma.pomóżcie ludzie bo zwariuję :mad2: