Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK czekam aż napiszesz gdzie , za ile , jakieś zdjęcia i efekty :)

Mam też pytanie ostatnio dostałem (listownie) katalog zimowy z akcesoriami do BMW , w którym znalazłem do bmw e87 zestaw głośników ALIPINE czy ktoś zakładał ten zestaw jest on coś wart ? nawet chyba cena była podana lecz katalog mam w aucie a nie chce mi się iść :)

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
OK czekam aż napiszesz gdzie , za ile , jakieś zdjęcia i efekty :)

Mam też pytanie ostatnio dostałem (listownie) katalog zimowy z akcesoriami do BMW , w którym znalazłem do bmw e87 zestaw głośników ALIPINE czy ktoś zakładał ten zestaw jest on coś wart ? nawet chyba cena była podana lecz katalog mam w aucie a nie chce mi się iść :)

Ja właśnie zakładam rzeczony zestaw Alpine z tą różnicą, że do serii 3 :) Cena jak pisałem powyżej 1479pln bez montażu. Jeśli masz auto przed FL konieczne jest zamówienie nowych maskownic obramowań drzwi kierowcy i pasażera.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=182752 a tutaj co nieco o doświadczeniach z tym zestawem.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Pięknie pięknie , mam nadzieje że dobrze to gra :)

Czekam na info po zamontowaniu kiedy montaż ? :)

Jaki jest koszt tych maskownic do e87 ?

Widzę na tych zdjęciach w linku nową instalacje czyli instalacja też do wymiany ?

Opublikowano
cena maskownic to 99pln za sztukę. Montaż najwcześniej w sobotę...a zlecam go w BMW, żeby potem nie było problemów :)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano

Sprzęt założony...gra zdecydowanie lepiej aniżeli seryjne głośniki...chyba nawet lepiej niż BMW HiFi w e61 ojca - szczególnie przy głośniejszym słuchaniu muzyki...ale generalnie dźwięk w samochodzie ożył. Za wszystko zapłaciłem 2150pln brutto (z montażem).

Szczegóły dla zainteresowanych:

1. wzmacniacz ląduje w bagażniku (jest specjalnie wygospodarowane na niego miejsce) pod wykładzinami

2. głośniki średniotonowe wsadza się w miejsce głośników seryjnych

3. na głośniki wysokotonowe przewidziane jest miejsce w słupkach bocznych (jest tylko kwestia zmiany maskownic drzwi)

4. NIE JEST konieczne przeprogramowanie samochodu, a jedynie późniejsze skasowanie błędów, które pojawiły się w wyniku odłączenia akumulatora.

5. czas trwania operacji...kilka godzin...auto odstawiłem o 8.30 do ASO, zaś do odebrania było o 14.20 (w tym wymiana opon, mycie, odkurzanie).

Generalnie polecam zestaw Alpine i polecam ASO w Rzeszowie :)

Opublikowano

Ja proponuje abyś wstawił zdjęcia :) jak to wygląda wszystko zamontowane

Dodatkowe pytanie do e87 jest taki zestaw :) który pewnie zamówię

Ale czy do e60 (lift) można cosik takiego kupić?

greg a jak jest z głośnikami z tył ? w e87 i w e60 i zapewne e90 ma je jak tylna półka czy je też się zmienia ?

Nie wiesz czasami czy zmieniają instalcje czy tylko same głośniki ?

Opublikowano
Ja proponuje abyś wstawił zdjęcia :) jak to wygląda wszystko zamontowane

Dodatkowe pytanie do e87 jest taki zestaw :) który pewnie zamówię

Ale czy do e60 (lift) można cosik takiego kupić?

greg a jak jest z głośnikami z tył ? w e87 i w e60 i zapewne e90 ma je jak tylna półka czy je też się zmienia ?

Nie wiesz czasami czy zmieniają instalcje czy tylko same głośniki ?

Hej!

Zrobię fotki, ale tak naprawdę wszystko zostaje na swoim miejscu i gdyby nie te wstaweczki Alpine na słupkach trudno byłoby się domyślić, że jest jakaś ingerencja w sprzęt grający :)

Niestety chyba do e60 nie ma takiego zestawu...ale musisz się zapytać. W ofercie jest tylko do serii 1 i 3.

Głośniki z tyłu jak i subwoofery pod siedzeniami pozostają bez zmian (ja mam kombi więc tylne głośniki są zamontowane w tylnych drzwiach chyba, a nie w półeczce).

Co do instalacji nie wiem...jakieś kable są w zestawie, ale chyba tylko do uzupełnienia już istniejącej instalacji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

greg a znasz cenę bez montażu ? pieniązki jakieś tam są może warto było by się skusić :) ?

A nie znasz może srednicy głośników na tyle (półka) pasowało by też je zmienić w celu lepszego dźwięku

Montaż raczej nie jest trudny tym bardziej że instrukcja jest w zestawie

Opublikowano
greg a znasz cenę bez montażu ? pieniązki jakieś tam są może warto było by się skusić :) ?

A nie znasz może srednicy głośników na tyle (półka) pasowało by też je zmienić w celu lepszego dźwięku

Montaż raczej nie jest trudny tym bardziej że instrukcja jest w zestawie

1479pln bez montażu w promocji zima (bez promocji ok. 1700pln) - średnicy niestety nie znam, bo ja jestem abnegat w kwestiach technicznych i w ogóle - dlatego wybrałem oryginalny zestaw BMW, bo samemu wybierając w car audio mogliby mi wcisnąć każdy kit hihihi Jeśli masz jedynkę przed FL będziesz potrzebował jeszcze nowych nakładek na drzwi w cenie ok. 180pln za dwie sztuki.

PS. tak na marginesie wysłałem maila do BMW Polska, aby wyjaśnili rozbieżności w kwestii dlaczego niektórzy dilerzy naciągają w swoich wycenach klienta na programowanie samochodu jeśli nie jest ono konieczne.

Opublikowano

A Ty pracujesz w ASO że tak wszystkie wiesz :) fakt faktem mam chyba gdzieś katalog zimowy bo BMW polska przysłało mi ale widzę że znasz ceny wszystkiego :)

Jeszcze raz zapytam Bassik jest dużo lepszy na zestawie alpine ?

Możemy podać sobie rękę ja też z car audio to raczej nie bardzo :) ostatnio miałem okazję siedzieć w samochodzie w który sub był na pół bagażnika dawało tak że auto obok stało i światła przygasały :P(zart) czegoś takiego bym nie chciał ale oryginalny zestaw który cośik daje chętnie

Czyli nic nie muszę programować ? montuje odpalam i albo dziala albo nie :D

Opublikowano

generalnie wszystkie dźwięki ożywają...bas również - więc jak dla mnie jest zdecydowanie lepiej.

Co do montażu to chyba tak - podłączasz i gra...albo nie :)

Opublikowano

Wybaczcie Panowie Moderatorzy, że zdubluję swój post, ale chcę, żeby trafił do jak najszerszego grona zainteresowanych.

Napisałem maila do BMW Polska odnośnie rozbieżności zdań autoryzowanych serwisów co do czynności jakie powinny zostać podjęte podczas montażu zestawu Alpine. Otrzymałem następującą odpowiedź co do meritum:

"Przekazane przez Pana uwagi zostały przesłane do kierowników serwisów w Krakowie celem złożenia stosownych wyjaśnień oraz wdrożenia działań mających na celu uniknięcie w przyszłości wskazanych przez Pana zdarzeń.

Z wyjaśnień uzyskanych od kierowników serwisów wynika fakt, że cena, jaka była Panu przekazywana była stawką maksymalną uwzględniającą wszelkie możliwe działania - nie koniecznie do wykonania w rzeczywistości.

W obu serwisach zalecono przekazywanie klientom realnych informacji opartych o informacje producenta a nie o informacje ogólne."

Tak więc warto pisać do BMW Polska w takich sprawach - jeżeli nawet te działania nie do końca zostały podjęte niech mają świadomość, iż konsument produktów sygnowanych logiem BMW jest konsumentem świadomym :)

W związku z tym proponuję:

- po pierwsze Koledze z Pomorza, aby też wystosował odpowiedniego maila - jeśli jeszcze tego nie zrobił :)

- po drugie, żeby ktoś z forumowiczów/klubowiczów z Krakowa zadzwonił do ASO i zapytał o wycenę sprzętu i jego montażu, aby można było zweryfikować, czy rzeczywiście wdrożono powyższe działania w życie i podzielił się z nami tą wiedzą :) Jeśli nie zostały wdrożone proponuję napisać kolejne pismo do BMW Polska.

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Zestaw bez offu kosztuje ok 1480 pln - montaż zajmuje ok 4 h - dziś robiłem i jest to banalne. Różnica jest ogromna. Zrezygnowałem tylko przy montażu z załączonych w zestawie, zaciskanych konektorów łączących przewody . Lutowanie jest pewniejsze i lepsze. Najdłużej schodzi rozbieranie tapicerki :-). W razie problemów z montażem służę pomocą.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Moderatorzy
Opublikowano

Różnica jest taka jakbyś wcześniej słuchał radia Unitry z lat 60tych a nowoczesnego np. Denona teraz :mrgreen:

Totalny laik sobie z tym nie poradzi ale w skali trudności od 1-5 stawiam na 2 :-). Manual serwisowy do montażu mam - zresztą jest nawet w necie.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Różnica jest taka jakbyś wcześniej słuchał radia Unitry z lat 60tych a nowoczesnego np. Denona teraz :mrgreen:

Totalny laik sobie z tym nie poradzi ale w skali trudności od 1-5 stawiam na 2 :-). Manual serwisowy do montażu mam - zresztą jest nawet w necie.

masz może link?

w którym miejscu wkłada się wzmacniacz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jaki zestaw grający miałeś oryginalnie?

• Moderatorzy
Opublikowano

masz może link?

w którym miejscu wkłada się wzmacniacz?

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=182752 - tu masz dużo informacji. Wzmacniacz idzie pod podłogę bagażnika.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

a dysponujesz moze instrukcja montażu która była w zestawie ?

Bo się zastanawiam czy brać na własną rękę ten zestaw i samemu się bawić czy przy przegladzie przy 30 tys km zgłosić montaż zestawu alpine

• Moderatorzy
Opublikowano
W linku , który wysłałem jest instrukcja w pdf - zaraz pod zdjęciami. ASO bierze za montaż ok. 1 kPLN a roboty jest na 3 - 4 h dla nie umiejących składać.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

OK właśnie wszystko obejrzałem

i widzę same kostki , czyli jeżeli dobrze rozumiem należy tylko wtyczki podpiąć i działa czy lutowanie też jest konieczne?

najdłuższe jest to ściąganie plastików

• Moderatorzy
Opublikowano

Musisz znaleźć tekie łączniki kabli co w poście Kentha tu http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=182752&page=8 - patrz zdjęcie w jego poście 1 i 2. Musisz te łaczniki ściągnąć (sekunda :-) ) i po ściągnięciu ukażą ci się zbite trzy pary przewodów , jedna grubsza idzie z radia, druga grubsza idzie z suba, trzecia cieńsza idzie z głośników drzwi (Uwaga! przewody mają te same kolory czyli np. od strony kierowcy niebiesko-czarny i niebiesko brązowy) Od radia i od suba przewody wyglądają identycznie więc najłatwiej jest sprawdzić baterią paluszkiem który kabel jest od suba (po prostu głośnik pyknie).

Nie polecam łączenia przewodów kostkami załączonymi w zestawie (są dziadowskie) - polecam przewody ładnie polutować i zaizolować.

W razie pytań służę pomocą. Jak będziesz to robił w tygodniu , to przeważnie jestem w KRK więc mogę pomóc.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska