Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wcześnie jeździłem e36 i wszytko ze zbiornikiem i ilością paliwa w stosunku do pojemności było ok.

Kupiłem niedawno e46 i wlewam do 10% więcej niż pojemność zbiornika to dla mnie dziwne.

na różnych stacjach to sprawdzałeś?

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Na razie na trzech stacjach.

Na BP wychodzi delikatnie więcej, a na Wasbruku i Maante to dużo więcej dlatego zwróciłem na to uwagę

Zostało mi jeszcze ze 20 litrów jak wyjeżdzę do rezerwy to zatankuje na shellu tam gdzie moja znajoma pracuje i zobaczę jak tam będzie.

Na tamtej stacji raz w tygodniu mają kontrole, tak przynajmiej mówiła znajoma.

Opublikowano (edytowane)

Przed odpaleniem samochodu sprawdziłem test 06 11,5 litra.

Odpaliłem i pojechałem zatankować w teście 06 podczas jazdy wahania do 14 litrów.

Po zatankowaniu pod korek weszło 51,7 litra.

Wychodzi na to że na co niektórych stacjach ostro oszukują!

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysiek80r
Opublikowano
Przed odpaleniem samochodu sprawdziłem test 06 11,5 litra.

Odpaliłem i pojechałem zatankować w teście 06 podczas jazdy wahania do 14 litrów.

Po zatankowaniu pod korek 51,7 litra.

Wychodzi na to że na co niektórych stacjach ostro oszukują!

Pozdrawiam

Jak sam npisaleś w e36 bylo dobrze, więc co się zmienilo?

Rodzaj paliwa. ON dość mocno się burzy.Czym szybciej jest nalewany to wzburzenie powoduje szybsze odbicie pistoletu.

Opublikowano

Weźcie też pod uwagę ukształtowanie terenu.

Wystarczy mały spadek w kierunku wlewu i już wejdzie mniej bo po drugiej stronie zbiornika wytworzy się poduszka powietrzna.

Jak będzie nachylenie w drugą strone to wejdzie więcej.

Albo delikatnie z górki i pod górkę?

Skąd macie pewność że podłoże na stacji benzynowej jest dobrze wypoziomowane? Gołym okiem się tego nie dostrzeże.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
A co ma pochylenie samochodu do wlania w bak 63litrowy 68 litrów ropy?

Rozumiem że wlejesz mniej ale nie wiecej.

dokładnie! i o to rozchodzi się wątek!

Opublikowano

Zbiornik ma więcej niż 63 litry bo jest jeszcze pustka powietrzna, jest jeszcze zjawisko rozszerzalności temperaturowej ciezy.

Burzenie się paliwa ma równierz znaczenie przy zalewaniu "pod korek"

Opublikowano
Zbiornik ma więcej niż 63 litry bo jest jeszcze pustka powietrzna, jest jeszcze zjawisko rozszerzalności temperaturowej ciezy.

ja tankuje benzyne, a ona niewiele się burzy, a jak sie burzy to piana od razu opada! Jak mi odbije pistolet to później wchodzą jeszcze 2 litry i się przelewa! a najwiecej wlałem kiedyś 62l, ale paliwa juz kompletnie nic nie bylo! Wiec u mnie jest ok!

Opublikowano

ja tankuje benzyne, a ona niewiele się burzy, a jak sie burzy to piana od razu opada! Jak mi odbije pistolet to później wchodzą jeszcze 2 litry i się przelewa! a najwiecej wlałem kiedyś 62l, ale paliwa juz kompletnie nic nie bylo! Wiec u mnie jest ok!

Dokladnie, bo pisalem wcześniej że burzy się ON.

Opublikowano

Widzę że do niektórych nie dociera.

http://img710.imageshack.us/img710/6644/bakb.jpg

przekrój poprzeczny zbiornika samochodowego. Każdy bak jest zbudowany tak samo, i zawsze pomiędzy najwyzszym punktem baku a najwyższym poziomem paliwa jest przestrzeń związana z rozszerzalnością cieplną płynów. Wlew paliwa jest niżej umieszczony niż najwyższy punkt paliwa. Dochodzi jeszcze odpowietrznik. Czasem wystarczy stanąć na lekkim skoku i zbiornik będzie miał inny kąt położenia i wejdzie mneij lub więcej paliwa, albo zabujać autem. Ale niektórzy i tak będą się upierać że jak producent powiedziął że bak ma 62 litry a jak zatankuje 3 litry więcej to że go oszukali na stacji. A propos na stacjach oszukują ale nie wszystkich , najczęściej na małych, pracowałem na BP i wiem że niekt nie ma takiej możliwości, no chyba koleś co robi homologację co roku.

pozdrawiam

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
no chyba koleś co robi homologację co roku

legalizację dla uściślenia

Najlepszy biznes państwowych urzędników w offsecie oczywiście.

Paradoksalnie po legalizacji może być wszystko jak Bóg i przepisy każą. Wystarczy że skorygowano wskazania dystrybutora na maksymalną dopuszczalną odchyłkę na plusie.

Nie wiem jaki jest czasookres legalizacji dystrybutorów ale nawet czy przy ponownym sprawdzeniu czy przy kontroli zawsze właściciel stacji się wypnie bo powie że się uszkodził a z upływem czasu ma prawo zmienić swoje parametry. Proste.

A jak się ma podejrzenia że faktycznie kłamie zawsze mozna zgłosić do wydziału nadzoru legalizacyjnego przy właściwym Okręgowym Urzędzie Miar. Polecam to robić jednak jak zatankujecie 70 l bo tak to walka z wiatrakami.

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano

legalizację dla uściślenia

no tak, mój bąłd

Wystarczy że skorygowano wskazania dystrybutora na maksymalną dopuszczalną odchyłkę na plusie.

A niestety dla nas, stacje zawsze wychodzą na plusie, nie wiem dokładnie ale jest to w granicach 1, czy 2 %

Nie wiem jaki jest czasookres legalizacji dystrybutorów ale nawet czy przy ponownym sprawdzeniu czy przy kontroli zawsze właściciel stacji się wypnie bo powie że się uszkodził a z upływem czasu ma prawo zmienić swoje parametry. Proste.

No nie takei proste bo musiałby zerwać plombę, a to się nie opłaca

myślę że temat wyczerpany

pozdrawiam

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Plomba to najmniejszy problem! Jedni zakładają plombę legalnie, spisują protokół z badania i jest wszystko ok, ale zaraz po nich przychodzą inni, plombe się zrywa, przestawia na swoje parametry i plomba jest ponownie zakładana przez powiedzmy takie same osoby (nie koniecznie ten sam człowiek, ale zajmujący się czymś podobnym) i tyle! Nawet na allegro można kupić plomby i cęgi do ich zaciskania, naklejki i inne takie plombujące wynalazki! :mad2:

A wodomierze czy liczniki energii elektrycznej to już standard w przekrętach. To tak dla przypomnienia! Przecież Ameryki nie odkrywam ;) Polska :twisted:

Tak czy siak tankować na dobrych lub sprawdzonych stacjach! I problem z dużymi zbiornikami lub padającymi pompami skończy się! A i turbinki, wtryski oraz katalizatory dłużej pochodzą!

Ja osobiście tankuję na stacjach Shell, ale jedną mogę odradzić z czystym sumieniem: Jadąc z Warszawy w kierunku Katowic/Wrocławia jakieś 20-30km za Warszawą po prawej stronie jest tam jakaś niby stacja Shell! A szlam taki tam sprzedają że szok! ON i PB98 sprawdzona po dwa razy! Spalanie większe i jakoś tak pod wiatr wiecznie się jedzie (czyli auto słabsze). Odradzam!

Opublikowano
Ja osobiście tankuję na stacjach Shell

Tydzień temu Orlen podał o podpisaniu kontraktu chyba na 2 mld zlotych na dostawy paliw dla shella.

Opublikowano
Ja osobiście tankuję na stacjach Shell

Tydzień temu Orlen podał o podpisaniu kontraktu chyba na 2 mld zlotych na dostawy paliw dla shella.

:evil: ręce, cycki i kalesony opadają...

nie mówię że orlen jest taki kiepski, bo wszystko zależy od właściciela stacji (jak on chrzci), ale w tym przypadku może być większe prowdopodobieństwo że już na stację będzie dojezdzało paliwo kiepskiej jakości.

Mam nadzieje, że na Shellu nie będzie SVPR 100 oktan zastępowane tą niby Vervą...