Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

dzisiaj zatankowałem auto praktycznie na maxa i jakże się zdziwiłem po zatankowaniu.

Teoretycznie auto ma 63 litry baku paliwa, podjeżdzając na stacje shella w Poznaniu komputer pokazywał, że pozostało jeszcze 60 km do przejechania, natomiast pistolet odbił po zalaniu 63,18 litra a ja dolałem jeszcze 2 dodatkowo ostatecznie tankując 65,12 litra.

Nie kumam, czy w E46 są trochę większe baki czy koledzy z Shell'a przy ul.Bułgarskiej troche oszukują.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chcesz sprawdzić czy oszukują. Weź kanister z miarka i będziesz wiedział czy dystrybutor dobrze pokazuje.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Chyba niestety wlałeś mniej niż myślisz. Ja do swojej wlewam 63,5 litra - od momentu kiedy wskaźnik zasięgu pokaże mi --.--

aż pod korek. Raczej więcej nie wchodzi max to 64 litry pod korek. Wiele razy to sprawdzałem i chyba tak jest. Zgłoś to do PIH!!

Dolo
Opublikowano (edytowane)

No to mnie chyba rąbneli z tego co piszecie, trzeba zmienić stacje ale raczej tam pojade i "grzecznie zapytam czy aby na pewno wlasciwie dzialaja ich dystrybutory".

Stacja jest praktycznie przy skrzyżowaniu Bułgarskiej z Bukowską, między Biedronką a Lidlem można powiedzieć.

Myślałem, że Shell to ostatnia stacja, której można zaufać ale się myliłem najwyraźniej.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez LukaszPL
brzydkie slowa....
Opublikowano

Łatwo to sprawdzić ile weszło. W ukrytym tescie 6.0 podaje ile jest w sumie paliwa w obu komorach.

Masz jakiś dokument zakupu ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Dziwie sie Waszym odpowiedzia bo juz dawno z wieloma kolesiami sprawdzalismy i bankowo w E46 zbiornik ma przynajmniej 65 l.

To dlaczego fabrycznie bak ma mieć 63 litry + niewielka ilość pod korek ?

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
A dlaczego 99% modeli bmw powinno miec np.150KM a ma 146KM?Czemu spalanie wedlug ksiazki powinno byc np.7l a jest 8l? Takich przykladow gdzie dane ksiazkowe sa inne niz rzeczywistosc mozna znalesc bardzo wiele.
Opublikowano

Jeśli masz na 100% pewność że dystrybutor kłamie

a może kłamać w zależności od klasy dokładności +- od 1 do 2,5% jego klasa powinna znajdować sie na tabliczce znamionowej

można ten fakt zgłosić do PIH jak koledzy sugerują i/lub do wydziału Metrologi Prawnej OUM w Poznaniu

http://bip.gum.gov.pl/pl/bip/oum/poznan/wydzialy

ostatnio miałem podobny przypadek na BP w koło Łubowa trasa Poznań Gniezno

komp pokazywał 70 km a do baku weszło 63 litry

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
W E39 bak wg instrukcji ma 70l, w testach zegarów max jest 65l, a do baku wchodzi przynajmniej 72-3l.
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Mysle,ze montowanie zbiornikow o wiekszej pojemnosci moze miec na celu obnizenie "katalogowego" spalania.Takie male oszustwo marketingowe.Spalanie liczy sie np. od 63l i podaje w katalogu a tak naprawde jest od 65l czy 66l.

Z moca aut jest tak samo.Zwykle producenci zawyzaja o pare koni i niutonow.Choc jesli chodzi o BMW to roznice sa bardzo male.Widzialem juz wykresy wielu chipowanych beemek i zwykle roznica byla na poziomie 2/3KM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzi o zbiornik to nigdy nie weszło mi więcej jak 60 L. Co prawda nigdy nie wyjeżdzałem paliwa do końca, szkoda mi było pompy paliwa żeby ją katować. Na kompie pokazywało mi do końca paliwa ok 50 km to wchodziło 59-60 L. Stale tankuję na tej samej stacji pod korek. Może u mnie nie krecą na dystrybutorach albo Wy macie jakies dziwne wersje z 70 L zbiornikami :norty:
Krzysztof
Opublikowano
Moze i dystrybutory maja pewin blad ale nie jest to blad dwoch czy trzech litrow. :mad2: Prosze zastanowcie sie zanim cos napiszecie.Ja wiem jedno.Fizycznie u mnie do baku i u trzech moich kolesi w E46 wchodzi 65l.Sprawdzalismy to juz na wielu stacjach i wiele sposobow.Ostatnio calkiem przypadkiem np.wazac auto przed i po tankowaniu.
Opublikowano
DObrze, ale skoro kolega miał jeszcze paliwa 60 KM to musiał miec z 3 do 5 litrów tak ? No to jak mu weszło 65 ? Rozumiem jak pokazuje ---- , jak komuś 1 litr został lub mniej. Ale 60 km ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja tez sie wypowiem. Wczoraj tankowałem na Shelu pod samiutki korek (nic wiecej juz by nie weszło) 54L w baku było cos ok 15l wskazówka była troche za ostatnia 15-to litrowa kreska to wynika z tego ze weszło prawie 70l. zrobiłem na tym 20 pare km dzis pójde sprawdze na testach ile jest w baku i dam znac

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
U mnie max weszło 62,5 litra OK / 2.0d / a jak pod dystrybutor dojechałem to wyswietlacz przeskoczył z kilku km na ---- :mrgreen: , zbiornik oczywiście ma 63 litry
Opublikowano
A nie zalał kolega przypadkiem "pod sam korek" ? Do rury wlewowej tez wchodzi kilka litrów!

Xdrive

Koder