Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam taki dziwny problem - otóż nie jestem w stanie ustawić tego fotela, żeby było wszystko OK - po przejechanym 1000 km ostatnio tak mnie bolał kręgosłup w części dolnej, że nie mogłem się schylać. Ustawień jest tak dużo i kombinacji, że kompletnie nie wiem jak powinno być najbardziej ergonomicznie. Tak więc:

1. Jak powinno się ustawiać podparcie lędźwiowe - w fotelach komfortowych można to ustawiać w trzech wymiarach...

2. Czy lepiej ustawić siedzisko fotela równolegle do podłogi, czy lepiej je trochę przechylić w tył?

3. Jak ustawiać to przedłużenie fotela? Wysuwać?

Rozumiem, że ustawienie fotela to sprawa czysto indywidualna, ale może są jakieś generalne wytyczne w kontekście ergonomii. Generalnie moje odczucia są takie, że większy komfort miałem przy prostym fotelu w Skodzie Octavii, gdzie nie było nawet najprostszego ustawiania podparcia lędźwiowego niż w komfortowym fotelu w BMW gdzie jest chyba z 10 regulacji...

pozdrawiam

Kal800

Opublikowano

No,faktycznie masz problem :D ,a tak na poważnie to ustawien jest dokładnie 20 i nie spotkałem się z "generalnymi wytycznymi" dotyczącymi ustawienia fotela,a z drugiej strony nie spotkałem jeszcze nikogo kto by narzekał na fotele komfortowe w bmw,nawet zagorzali wielbiciele audi czy mercedesa(przynajmniej Ci co ja znam) przyznają że nie ma lepszych foteli.Niestety ale musisz popracować nad tym troszkę ale myśle że w niedługim czasie osiągniesz zadowalający Cie efekt,który pozwoli Ci się w pełni cieszyć i rozkoszować jazdą w tych fotelach :)

A gdyby jednak nadal bolało Cie po przejechaniu 1000km no to może trzeba by rozważyć powrót do starych sprawdzonych foteli w oktavi... :D

tylko potwierdzam cos co ktos kiedys powiedzial a mianowicie:to auto naprawde zaraża!!!!!!!
Opublikowano

No coz, ja mialem to samo przy kazdym posiadanym do tej pory samochodzie. Jedyna recepta jaka wymyslilem polega na tym, ze przy dluzszych trasach co jakis czas zmieniam minimalnie wlasnie podparcie ledzwiowe. Wczesniej jezdzilem Vectra, jednak komfortowe w 520 maja znacznie wieksze mozliwosci regulacji tego podparcia. Ogolnie duzo jezdze, w tym czesto innymi samochodami i zawsze mam problem z siedzeniami, wiec moze ten typ tak ma :)

Prawdziwy problem pojawia sie, gdy fotel wogole nie ma regulacji ledzwiowej :(

Opublikowano

Zgzadzam sie całkowice z Kolegą!

O ile pasażer może dość wygodnie się usadowić to ustawienie optymalnej pozycji dla kierowcy jest praktycznie niemożliwe. Regulacja "łamania" oparcia w takich granicach może posłużyć jedynie garbatym. Potęga tych foteli tkwi jedynie w mnogości ustawień, dzięki czemu, faktycznie można zmieniać pozycję co jakiś czas, aby walczyć ze zmęczeninem. Pozycji ergonomicznej i zdrowej dla kręgosłupa nie znajdziesz. Fotele bajeranckie ale kiedyś w E30 było mi raczej wygodniej, a na perwno po dłuższych trasach plecy nie bolały wogóle. Dodatkowo na fotelu komfortowym siedzi się wyżej (jak dla mnie - gorzej).

Moja rada to oparcie wyprostowac i bardziej do pionu niż na leżąco, lędźwie nadmuchać na maxa na dole, lub na środku i co jakiś czas zmieniac pozycje - zapamietać sobie pod 1 i 2 ustawienia zupełnie inne, ale takie, żeby do kierownicy i pedałów dosięgać :mrgreen:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
A czy BMW ma opcję podparcia lędźwiowego w zwykłych fotelach "niekomfortowych"?

tak - występuje to jako opcja - zarówno w zwykłych fotelach jak i fotelach sportowych - koszt jakieś 1500pln

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.