Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów mam pytanie potrzebuje rozebrac i wyjac tylnia klamke od drzwi i nie bardzo wiem od czego zaczac zeby czegos nie uszkodzic,mile widziane jakies zdjecia instruktazowe albo dobry opis.Dzięki i pozdro :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

patrzac na ten rysunek wydaje sie ze trzeba zdjac tylko wierzchnia pokrywke z klamki pod ktora powinno byc widac dwie sruby torx

http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/318is-M44/LHD/M/1998/july/browse/bodywork/door_handle_door_lock_rear/

w przypadku gdyby jednak trzebabylo zdejmowac panel drzwi zeby dostac sie do klamki i moznabylo ja wyjac moze byc przydatny material ponizej

co prawda nie jest to e36 ale zasada zdejmowania panela jest podobna

tu masz schemat panela i na jakich spinkach jest trzymany

http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/318is-M44/LHD/M/1998/july/browse/vehicle_trim/door_trim_rear/

pzdr

yaz

Opublikowano

Nie wiem czy nie piszę za późno ale może jeszcze nie zabierałeś się za to.

Żeby wyjąć klamkę z drzwi musisz najpierw odryglować ramkę klamki.Otwór znajduje się na z boku drzwi tuż nad zamkiem (owalny z plastikową zaślepką).Jeśli tam popatrzysz to zobaczysz ten rygielek.Trzeba go mocno popchnąć śrubokrętem przez ten otwór.Podważasz ramkę (tutaj nie pamiętam na 100% ale zaczynasz od góry ramki bo ząbki na zatrzaskach są od dołu) i masz dwa wkręty.Klamka wychodzi do wewnątrz.Można odkęcić zamek i te pręty i opuścić na dół wtedy jest lepszy dostęp.