Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tutaj nowy szukałem coś związanego z tym tematem lecz nie znalazłem

Chcicałbym się dowiedzieć jak się zachowuję bmw e60 w zimie ? Jestem na zakupie e60 lecz tył napęd hmmm

Oczywiście w zakręty na lodzie się nie wchodzi z nogą w podłodze ale jak sytuacje z ruszaniem pod górkę lub wyjeżdzaniem ? są duże kłopoty ?

Słyszałem ze bmw jest jakoś tak wyważone 50% przód 50% tył że w zimie rewelacja , oczywiście dodając zimówki z najwyższej półki

Mam jeszcze pytanie co do spalania w mieście takim jak np. Kraków , Warszawa samochód to e60 520d 177km lift , manual . Ile może pokazać się na wyświetlaczu

Czkeam na wasze wypowiedzi lub nakierowanie do odpoiwedniego juz tematu

Dziękuje

Opublikowano
Hej, e60 520d to moje pierwsze auto z napedem na tył. Jezdze od roku i zrobiłem około 30 kkm. W zimie spoko, nie miałem, żadnych trudnych sytuacji, choć w górach A6 z quatro na pewno radzą sobie lepiej (opony Dunlop 3d, byłem w polskich górach na nartach i nie musiałem zakładać ani razu łańcuchów). Spalanie z całego przebiegu to wg kompa 6,9 l/100 przy średniej predkosci 40 km/h (2/3 Wrocław), skrzynia manualna i 177 KM.
Opublikowano

Czyli do 10 litrów w zatłoczonym Krakowie spokojnie się zmieszczę ?

Ostatnio jechałem e60 520d też po lifcie 177 km obwodnicą 170-180 po czym dojechałem do celu patrze się a tu 8,5 !! a mi szczena o ziemie w moim aucie które teraz mam przy takich prędkościach to 16 l leci :)

Czyli mówisz że polecasz spokojnie ? :)

Opublikowano
też polecam auto - mój ojciec jeździ 520d po lifcie i autko jest naprawdę fajne. Dynamika silnika jest więcej niż przyzwoita (ok.8,5 do setki i 220 V-max), zaś spalanie jak na tak duże auto zaskakuje (w trasie przy spokojnej, ale nie ślamazarnej jeździe można uzyskać wynik na poziomie 5,6l).

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano (edytowane)

5,6 w trasie ? mi chodzi o ropniaka a nie hybryde ;)

a tak na serio to żeby osiągnąć taki wynik to wyprzedzały was Fiaty Pandy ? pomijając cięzarówki :) ? róznie ludzie odbierają dla jednego butowanie to nie więcej niż 110 a dla innego jazda powoli to minimum 150 :)

Sory ale jak dla mnie takie cyferki na wyświetlaczu jak 5,6 czy 8 l to jest magia , nigdy nie miałem dizla a teraz mam benzyne turbo doładowaną ponad 200 km która kręci pierwszą 100 na liczniku w około 7 sek a jak wiadomo, w baku kręci się jeszcze szybciej niż na liczniku :) i tankowanie co 350-400 km do pełna, co prawda 9 l widziałem w katalogu producenta lecz hmmm jest to nie osiągalne , więc 520d wydaje mi się super samochodzikiem :)

Co warto "wynudzić" od salonu przy zakupie ?

Edytowane przez kamil20011
Opublikowano

Jesli chodzi o spalanie to moge potwierdzic - przy baaaardzo szybkiej jezdzie (nie za wiele razy mnie ktos wyprzedzal) na trasie Warszawa-Katowice (nie napisze ile jechalem, bo nie wiem kto czyta to forum :) srednie spalanie ok 7l.

Jezdzac oszczednie na pewno da sie zrobic ponizej 6 litrow, ale chyba nie po to sie kupuje BMW :)

Opublikowano
5,6 w trasie ? mi chodzi o ropniaka a nie hybryde ;)

a tak na serio to żeby osiągnąć taki wynik to wyprzedzały was Fiaty Pandy ? pomijając cięzarówki :) ? róznie ludzie odbierają dla jednego butowanie to nie więcej niż 110 a dla innego jazda powoli to minimum 150 :)

Sory ale jak dla mnie takie cyferki na wyświetlaczu jak 5,6 czy 8 l to jest magia , nigdy nie miałem dizla a teraz mam benzyne turbo doładowaną ponad 200 km która kręci pierwszą 100 na liczniku w około 7 sek a jak wiadomo, w baku kręci się jeszcze szybciej niż na liczniku :) i tankowanie co 350-400 km do pełna, co prawda 9 l widziałem w katalogu producenta lecz hmmm jest to nie osiągalne , więc 520d wydaje mi się super samochodzikiem :)

Co warto "wynudzić" od salonu przy zakupie ?

Przez butowanie miałem na myśli jazde do "zamknięcia" licznika :) Ale prawdą jest ze w trasie jak sie jedzie w dosyc duzym ruchu 110-120 to spalanie faktycznie jest 5,5-6 litra :mrgreen: ale wazniejsze jest ze sie zrobi 700-1000 km na jednym baku

Hmmmm
Opublikowano
nie - to zwykly tempomat, z tym ze jak pociagniesz dzwignie, to samochod moze rowniez zaczac hamowac, nie tylko zwalniac poprzez mniej gazu. Ale to malo przydatny bajer, bo jak cos mi wyjezdza, to przeciez ruszam automatycznie noga zamiast szukac tempomatu. W tym wypadku przyznam, ze nazewnictwo BMW wprowadza zamieszanie.
Opublikowano
Co prawda zima jeszcze nie mialem okazji jezdzic ale latem pali duuuzo...Mieszkam w bruxeli-duzo korkow,srednia to jakies 9,0-9,1.Na trasie przy szybkiej jezdzie-ok 200km/h to nawet po kilkudziesiecu kilometrach srednia podskoczyla do 9,7.Najnizsze spalanie jakie udalo mi sie osiagnac to 8,3 z Zakopanego do Lublina.Trzeba jednak brac pod uwage to ze motor to 163kM i automat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Jestem tutaj nowy szukałem coś związanego z tym tematem lecz nie znalazłem

Chcicałbym się dowiedzieć jak się zachowuję bmw e60 w zimie ? Jestem na zakupie e60 lecz tył napęd hmmm

Oczywiście w zakręty na lodzie się nie wchodzi z nogą w podłodze ale jak sytuacje z ruszaniem pod górkę lub wyjeżdzaniem ? są duże kłopoty ?

Słyszałem ze bmw jest jakoś tak wyważone 50% przód 50% tył że w zimie rewelacja , oczywiście dodając zimówki z najwyższej półki

Mam jeszcze pytanie co do spalania w mieście takim jak np. Kraków , Warszawa samochód to e60 520d 177km lift , manual . Ile może pokazać się na wyświetlaczu

Co do ruszania to tylny napęd jest lepszy niż przedni więc nie wiem w czym problem. Za błędy kierowców przy wyjściu z zakrętu bierze się szybko ESP więc luz, a ile radości z jazdy gdy można bokami pojeździć, rewelacja. Przedni napęd jest dla bab. :)

Spalanie 520d jest na poziomie innych mocnych dwulitrowych diesel'i (nawet lżejszych) czyli spokojnie można osiągnąć 5-6 litrów w trasie i około 7-8 w mieście. Te dane dotyczą oczywiście normalnej, spokojnej jazdy a nie pałowania do dechy od świateł do świateł albo wyprzedania na wariata gdzie się tylko da w trasie.

Opublikowano

9 litrów w mieście to dużo ? co ja bym dał żeby mi tyle paliło :D

Zobaczymy, na auto wpłaciłem już zaliczkę

Czekam tylko aż sprzeda się mój pojazd który teraz mam , i lecę do salonu wpłacić reszte i odebrać auto :)

Opublikowano
a jeśli można spytać - czym Kolega jeździł do tej pory? :)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

mój pierwszy post był co do spalania :) a dziś już mam swoje wymarzone e60 prosto odebrane :)

Moje poprzednie auto było to mitsubishi outlander turbo 2006r (202km)

Dziś jakieś 20 min temu wróciłem z trasy , moje stare auto mitsu zawoziłem kupującemu do Tarnowa za mną jechała moja e60 w celu zabrania mnie z powrotem

W ta sama trasa ta sama szybkość

Mitsubishi 10,5 literka wyszło na całość trasy

Bmw 5,8 :lol:

Gdy wyjeźdzałem z Krakowa na baku mogłem zrobić jeszcze 168 Km obróciło auto Kraków-Tarnów - Tarnów-Kraków i zasięg na baku jeszcze chyba 135 km :) a jak wiadomo Kraków Tarnów to kawałek i napewno nie 30 km

Musze przyznać że auto jest the best silniczek 2,0 - 177km jest wystarczający super elastyczny , poprostu nie da się opisać . Jestem bardzo mile zaskoczony

Po pierwszych 200 km mogę już powiedzieć że auto jest pod każdym względem nie do przejścia od wyglądu bo samą jazdę szczerze mówiąc outlander miał 202 km w benzynie na turbinie w bmw jest 177 km w dodatku dizel a osiągi są praktycznie te same a spalanie przez pół

Oczywiście będę czesto bywał na forum czytał , pomagał gdy tylko będę mógł ale dziękuje bardzo za pomoc co do dotychczasowych postów

Opublikowano

Kamil gratuluję zakupu i życzę miłego użytkowania :)

PS. a nie chciałeś uwierzyć, że to auto spala poniżej 6 litrów na setkę przy normalnej jeździe w trasie ;)

Opublikowano
Ja zauważyłem ze każdy kto przesiądzie się z innego samochodu do bmw jest bbaaaaardzo mile zaskoczony :cool2:

heh coś w tym jest wcześniej mówiłem sobie , jak można dać za samochód 150 tys zł czy 300 tys zł . Przesiadłem się do BMW za duże pieniądze :) i już wiem że jednak warto za auto dać tyle :)

Długo się zastanawiałem aż wstyd się przyznać chciałem kupić opla insignie 2.0 cdti 160 km , lecz różnica cenowa nie duża a klasa auta i jakość nie ma co porównywać wg. mnie insigia została za bardzo przereklamowana na reklamach wyglądała nawet nawet ale w salonie jak i już na drogach mówiąc ładnie gdy już jeżdze bmw , insignia jest do bani . Kupił bym insignie to tak czy siak oglądał bym się za e60 bo auto jest piękne lepiej dołożyć troszkę $ i spełnić marzenia którymi było bmw e60

Opublikowano
e60 i Insignia to auta nieporownywalne ;) dobrze, że wybrałeś BMW bo bys żałował, a po 5 latach odsprzedał Opla za 30000pln, bo to nadal byłby tylko Opel :)... zresztą wg mnie już nawet nawet BMW serii 3 jest trudno porównywać z Insigniami, Passatami, Mondeo i spółką :) bo to jednak auta kierowane do różnej grupy klientów - u nas VW czy Ford cieszy się prestiżem auta managerskiego, a na zachodzie to poprost wozidło dla rodziny - BMW jest poprostu jak dobrze skrojony, markowy garnitur :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
a mi niestety moja e61 520d 150hp pali 12 w miescie i kolo 8 na trasie:( ale to podobno z moja jest cos nie tak moze tu bedzie ktos wiedzial co moze byc przyczyna takiego spalania:(