Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie padlo mi podswietanie deski. Niewiem co jest grane. Swieci sie tylko pokretlo od wlanczania swiatel. Niedziala podsietlenie licznika, wlacznika awaryjnych, niedziala buzer sygnalizujacy wylaczenie swiatel, brak napiecia w zapalniczce.Sprawdzalem bezpieczniki i byl jeden spalony 30A wyminilem i dalej nie dziala.Zauwazylem ze jak wlacze swiatla to przygasa wyswietlacz licznika przedtem tak nie bylo.

Co to moze byc?sa jakis bezpieczniki albo przekazniki od tego?

Opublikowano

Widze ze nikt ci jeszcze nie odpowiedzial wiec ja cos podpowiem. Tyle ze moja wiedza opiera sie na e32 ale moze cos wywnioskujesz

Po pierwsze primo 30-to amperowy bezpiecznik ni jak nie pasuje mi do zabezpieczenia podswietlenia. Wiec albo to nie byl bezpiecznik od podswietlenia albo ktos ci wpakowal klamota zamiast normalnego bezpiecznika. Najlepiej poprostu sprawdz co wymieniles za bezpiecznik i czy aby na wlasciwy.

W e32 o ile dobrze pamietam bezpiecznik odpowiedzialny za podswietlenie pokrywal sie ze swiatlami, nie powiem ktore bo nie pamietam ale chyba postojowki. Sprawdz dobrze te bezpieczniki. Bezpieczniki plytkowe maja to do siebie ze nie zawsze sie przepalaja na tym okienku w ktorym powinny. Najlepiej wyjmij one by one i sprawdz dokladnie. Mysle ze to pomoze.

REMOL

______

o/_______\o

(Oo=00=oO)

[] =****= []

Opublikowano
chyba ze ktoś władował 30A( Bynajmniej ja tak robiłem w maluchu jak mi sie grzebac nie chciało :mrgreen: )bo np mniejsze paliło i tak sie stało ze spaliło jakiś element dalej np jakiś kabel .
Opublikowano

witam

po pirwsze moze ktos przekrecił ci sciemniacz i masz sciemnione na max (nie obraz sie)

sprawdz bezpieczniki nr 22,37

jest tez mozliwosc ze padł sciemniacz i dalej nie puszcza pradu spróbój nim troche pokrecic

moze pomoze

pozdrawiam

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano
witam

po pirwsze moze ktos przekrecił ci sciemniacz i masz sciemnione na max (nie obraz sie)

sprawdz bezpieczniki nr 22,37

jest tez mozliwosc ze padł sciemniacz i dalej nie puszcza pradu spróbój nim troche pokrecic

moze pomoze

pozdrawiam

Dobre sa te bezpieczniki teraz sprawdzalem.

Sciemniaczem sie bawilem i nic nie pomaga nawet w zapalniczce nieme produ

bezpiecznik ktory sie przepali to numer 32 o wartosci 30 A nazwa -Anzunder.

A jest moze jakis przekaznik od podswietlania?

To sobie narobilem syfu tylko :cry:

Opublikowano

bezpiecznik 32 jest od lamp wewnetrznych

wg schematu wersja canadyjska ma przekaznik

wersja usa nie ma

ja bym na twoim miejscu sprawdził włacznik swiateł

kabel gry/blk bodajze szaro czarny

a przy czym grzebałes ze to znikło ?

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

podlanczalem kable do przycisku od oniwersalnych el szyb, i jeden zle podpiiolem i jak nacisnolem przycisk to sie spalil bezpiecznik od el szyb i przygaslo radio. wymienilem ten bezpiecznik i myslalem ze jest wszystko ok. az do wczoraj kiedy jak wieczorem zapalilem samochod i tablica sie nie osawicila i podswietlanie innych przelacznikow. Pewnie cos usmazylem ale co?

Lampki wewnetrzne mi wszystkie dzialaja.

El. szyby mam podlaczone pod + po przekreceniu stacyjki przez bezpiecznik 25A,pewnie sa zle podlaczony ale dzialaja.

Opublikowano

Ok problem rozwiazany :)

jeden kabelek mial przetarta izolacjei to powodowalo zwarcie do masy i glupialo przez to podswietlanie