Skocz do zawartości

320d elektryka, filtry, awaria kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć !

Przyszedł czas na wymianę filtrów w mojej Mpakietce e46 2002 150KM 2.0d.

Co prawda, serwis pokazuje jeszcze 15tys. kilometrów ale kupiona

niedawno więc decyduje się na wymianę.

Chciałbym wymienić filtry na Mann’owskie.

Zestaw 293 PLN + 30 PLN za litr oleju x 5 litrów = razem prawie 450 PLN

100 robocizna + 50 PLN zawsze na jakąś ‘niespodziankę’ która wyjdzie, więc

generalnie wymiana filtrów i oleju wynosi 600 PLN.

I teraz moje pytanie – w dwóch warsztatach proponowali mi filtry marki

‘FILTRON’ – czy są warte wstawienia ? czy stawiać na nasze Mann'y?.

Zaczynam doprowadzać autko do stanu idealnego, bo po zakupie wyszło mi

pare małych rzeczy do zrobienia. Mechanika chodzi pięknie, turbina sprawdzana

na komputerze śmiga aż miło. Silnik generalnie bez najmniejszych wad.

Mam jednak problem z dwoma rzeczami elektroniki: ciągle nie moge znaleść fachowca

który zlokalizuje problem dot. komputera. Mianowicie na odpalonym silniku auto nie sygnalizuje

włączonych świateł długich, kierunkowskazu, otwartych drzwi itp ( trakcja,przebiegi, obroty, V-mierz działa ).

Na zgaszonym wszystko działa jak należy...

- słabe napięcie ?

- uszkodzone przekaźniki albo komputer sterujący ?...może ktoś ma jakiś pomysł.

Ostatnio również podjechałem nabić klime, odgrzybić i nagle się okazało że nie zapala sprężara powietrza.

Oczywiście nienapełniałem aby nie wystrzeliło zaworem bezpieczeństwa.

Może ktoś ma pomysł za co się zabrać ? czy może mieć to związek z awarią komputera sterującego ?

Wreszcie pytanie ostatnie...jakby się okazało ( odpukać ) że to awaria głownego przekażnika

odpowiedzialnego za całą elektryke – ile kosztuje w ASO ( albo dla przykładu ile ten od kierunków ) i

czy jakbym się zdecydował kupić z innego auta, czy byłby kompatybilny ?

Może bardziej doświadczeni koledzy z pod znaku dużego „B” będą umieli coś doradzić :)

Serdecznie pozdrawiam ze słonecznej dziś Wawki.

Strzała ! :cool2:

Opublikowano
Co do problemów z klimą i elektryką się nie wypowiem ale co do filtrów to powiem tyle że wiele osób jedzie po nich na forum że badziew itp ale zawsze stosuje filtry oleju, powietrza tej firmy i złego słowa powiedzieć nie mogę. Zresztą dobry warsztat ma Ci zamontować taki filtr i taki olej jaki Ty sobie życzysz, ja sam montuje, po jednej przygodzie z wymianą oleju w "warsztacie" :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ku zamknieciu tematu :) Wymiana filtrow BOSH + castrol ok 5l + robocizna, wynioslo mnie okolo 600 PLN. Czyli w sumie niedrogo.

Jesli chodzi zas o elektryke, to wystarczyla zmiana akumulatora na nowy. Wstawilem Centre 71AH i wszystko zaczelo spowrotem pieknie dzialac :)

Poprostu musial byc jakis problem z napieciem. Akumulator i tak mialem juz do wymiany, wiec generalnie zakonczylo sie bez strachu, dobre z pozytecznym ;)

Opublikowano
Jesli chodzi zas o elektryke, to wystarczyla zmiana akumulatora na nowy. Wstawilem Centre 71AH i wszystko zaczelo spowrotem pieknie dzialac :)

Poprostu musial byc jakis problem z napieciem. Akumulator i tak mialem juz do wymiany, wiec generalnie zakonczylo sie bez strachu, dobre z pozytecznym ;)

A sprawdziłeś ładowanie ???

Opublikowano
Jeśli dosyć często wymieniasz olej i filtr oleju, oraz filtr powietrza, to Filtron jeszcze ujdzie. Ale jeśli lejesz olej Long Life i wymieniasz go (tak jak ja) co ok 25 tyś km, a filtr powietrza co drugą wymianę oleju to lepiej zapomnij o Filtronie i kup Knechta lub Manna (są niewiele droższe od Filtrona, a niekiedy nawet tańsze) Ja jeszcze w ostateczności kupuję filtry Boscha.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg