Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to pięknie....

Selekcja naturalna doprowadzi do usunięcia słabszych jednostek z ekosystemu, obawiam się tylko żeby przy okazji nie zabrali ze sobą bogu ducha winnych osób..... :duh:

pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ta akcja jest tyle warta co zeszłoroczny śnieg. Tu trzeba rewolucji w systemie edukacji kierowców i profilaktyki ze strony Policji. I nie chodzi o same przekroczenia predkości. Ale co tu mowić o działaniach Policji jak 3/4 z nich jeździ (mowa o technice) tak samo jak reszta kierowców. Czyli niedbale i arogancko.

Skoro instruktor nauki jazdy i Policjant nie muszą zapinać pasów.... :duh:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od kiedy? Gdzie to w przepisach jest ujęte??

Opublikowano

Oj Bax , przeciez wiesz...................:

U S T A W A

z dnia 20 czerwca 1997 r.

Prawo o ruchu drogowym1)

DZIAŁ II

R u c h d r o g o w y

Rozdział 5

Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

Oddział 1

Przepisy porządkowe

Art. 39. 1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.

2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:

1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;

2) kobiety o widocznej ciąży;

3) kierującego taksówką osobową podczas przewożenia pasażera;

4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;

5)P) R) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Inspektora Kontroli Skarbowej, funkcjonariusza celnego i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj Bax , przeciez wiesz...................:

:oops:

Hmm, przyznam szczerze zaskoczony jestem bo pamiętam jak jakiś czas temu w TV robili nagonke właśnie na to, że policja nie używa pasów. Aż muszę przyptatrzeć się czy w uwaga pirat mają pasy jak gonią pacjentów po 150km/h :duh:

Opublikowano

Hmm, przyznam szczerze zaskoczony jestem bo pamiętam jak jakiś czas temu w TV robili nagonke właśnie na to, że policja nie używa pasów. Aż muszę przyptatrzeć się czy w uwaga pirat mają pasy jak gonią pacjentów po 150km/h :duh:

Ci akurat zapinaja, bo są regularnie na szkoleniach i mają wbijane to do głowy. Popatrz lepiej na panów z miejskiej albo prewencji. Nie mowiąc o"wywiadowcach"

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Jeśli chodzi o przepisy to zapraszam do rozmowy czy zadawania pytań. "Juz prawie" jestem instruktorem nauki jazdy. :mad2: zebyscie wiedzieli jak złozone i ciezkie zaplecze uczniów czeka na zdobycie tej umiejetnosci jaka jest samodzielne prowadzenie pojazdu :duh:
Opublikowano
Jeśli chodzi o przepisy to zapraszam do rozmowy czy zadawania pytań. "Juz prawie" jestem instruktorem nauki jazdy. :mad2: zebyscie wiedzieli jak złozone i ciezkie zaplecze uczniów czeka na zdobycie tej umiejetnosci jaka jest samodzielne prowadzenie pojazdu :duh:

Wytłumacz mi zatem, dlaczego instruktorzy nie muszą zapinać pasów.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Bo zapiete pasy ograniczaja szybka reakcje w sensie szybkiego doskoczenia i załapania kierownicy , kiedy to kursant np. nie koryguje toru jazdy i jedzie gdzie poniesie. wyobraz sobie ze jedziesz sobie spokojnie a kursantka nagle bez zadnego ostrzezenia czy sygnału skreca ile moze kierownica w lewo czy prawo- TO NIE ŻART TACY SIE ZDARZAJA :shock: Przy takiej czynnosci jak przygotowanie do jazdy, zapiecie pasów jest dozwolone dopiero po ustawieniu fotela, zagłowka, i lusterek gdyz krepuja zwyczajnie ( zapnij pas i ustaw lusterko prawe siedzac na fotelu kierowcy-lusterko reczne.;)
Opublikowano
Co z tego, jeśli policjanci mający nakaz zapinania pasów zapinają je tylko na służbie, a po niej mają to już głęboko gdzieś. Wiem, że tak jest bo pewien znajomy mi z widzenia policjant właśnie tak robi. Druga sprawa to przyciemnienie szyb. Raz pewien policjant chciał mi zabrać dowód, a dzień później się dowiedziałem, że sam ma samochód z za mocno przyciemnionymi szybami...
E46 330D :)
Opublikowano
Co z tego, jeśli policjanci mający nakaz zapinania pasów zapinają je tylko na służbie.

Znaczy tego nie rozumiem, oni bedac na słuzbie , czy to umundurowani czy tajniaki NIE MUSZA zapinac pasów, napisałes chyba na odwrót.

Opublikowano
Chodzi mi o to, że jeśli są na służbie to muszą zapinać pasy, ale będąc już po pracy nazwijmy to w cywilu to o tym już zapominają
E46 330D :)
Opublikowano

No ale własnie na słuzbie NIE musza , stanowi tak USTAWA, maja prawo do tego aby takowych pasów nie używać. Przeczytaj zamieszczony przez mnie fragment własnie tego przepisu.Bo nie masz racji.

P.S jesli policja zatrzyma pojazad a kierowca pokjaze legitymacje czy odznake czy co oni tam maja- policyjna to swój swojemu NIC NIE ZROBI, tylko my szaraki musimy miec sie na bacznosci bo oni sa ponad a my tylko pod prawem :norty:

Opublikowano
Bo zapiete pasy ograniczaja szybka reakcje w sensie szybkiego doskoczenia i załapania kierownicy , kiedy to kursant np. nie koryguje toru jazdy i jedzie gdzie poniesie. wyobraz sobie ze jedziesz sobie spokojnie a kursantka nagle bez zadnego ostrzezenia czy sygnału skreca ile moze kierownica w lewo czy prawo- TO NIE ŻART TACY SIE ZDARZAJA :shock: Przy takiej czynnosci jak przygotowanie do jazdy, zapiecie pasów jest dozwolone dopiero po ustawieniu fotela, zagłowka, i lusterek gdyz krepuja zwyczajnie ( zapnij pas i ustaw lusterko prawe siedzac na fotelu kierowcy-lusterko reczne.;)

Bzdura. Totalne średniowiecze. :duh: Tłumaczenie z poziomu szkoły podstawowej:

1. Lewą reką siegniesz tak czy siak, nie potrzebujesz do tego prawej bo co z nią zrobisz ? Rzucisz sie na kierownicę i co ? W która stronę ją skręciesz ?

2. Co wtedy z hamulcem ? Jak go naciśniesz ?

3. Co wolisz ? Hamować czy skręcać ?

4. Próbowałeś wysiadać przez przednią szybę czy liczysz aż ktoś przyjdzie i ci ją łaskawie wyciągnie ?

5. Co z poduszką ? Dezaktywujesz ? A co z poduszką kierowcy ?

Zanim zareagujesz, bedziesz sie usilnie zapierał, a nie siegał do kierownicy.

Pracuję na Torze Poznań. Wsiadam do kierowcy w Porsche 911 GT3. Jest pierwszy raz. Mam zapiąć czy nie ?

Wsiadam na prawy, zapinam pas, dociagam. Kierując lewą reką jestem w stanie przejechać całe kółko toru.

Przykład idzie z góry. Instruktor nie zapina pasów, wiec kierowcy też. No bo jak wytłumaczyć zeby zapinać, skoro "ja" nie zapinam ? Bo dostaniesz mandat !

Nie dlatego że to poprawia pozycję , daje bezpieczeństwo, czy kontakt z wozem.

Tak jak nauka hamowania na sprzegle. Sorry, ale to jest nauka zdania egzaminu, nie jazdy.

Ogladaj

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

M300d nie doszukujn sie taki wyjasnien, bo tak jak to mozna podwazyc inne przepisy, ktore defakto w jakims procencie swiadcza na korzysc jego stosowania. Przyklad swiatła w dzien, niby juz stwierdzono ze nie daje takich efekto jak mialo dawac ,ale jesli uratuje to zycie choc jednemu kierowcy warto go stosowac i przestrzegac.

bedac na nauce jazdypracuje rozne osoby, jesli masz n atyle dlugie rece jak ja to TAK masz racje swobodnie siegasz kierownicy i korygujesz ( najczesciej minimalnie tor jazdy, aby nie obetrzec zaparkowanych pojazdów, aby zmiescici sie na swoim pasie) , ale jak instruktorem bedzie babeczka metr 50 to ona nie ma szans. Tak ustanowiono prawo , wiec ma instruktor i policjant takowe prawo

Opublikowano
Co z tego, jeśli policjanci mający nakaz zapinania pasów zapinają je tylko na służbie, a po niej mają to już głęboko gdzieś. Wiem, że tak jest bo pewien znajomy mi z widzenia policjant właśnie tak robi. Druga sprawa to przyciemnienie szyb. Raz pewien policjant chciał mi zabrać dowód, a dzień później się dowiedziałem, że sam ma samochód z za mocno przyciemnionymi szybami...

no glupio i nie powinien, ale egzekwowanie przepisow to jego praca. jeden wstaje rano zeby caly dzien za pieniadze gotowac albo liczyc, inny zeby wystawiac mandaty i papiery zabierac. praca jak kazda. co robi po sluzbie to inna sprawa.

Opublikowano
M300d nie doszukujn sie taki wyjasnien, bo tak jak to mozna podwazyc inne przepisy, ktore defakto w jakims procencie swiadcza na korzysc jego stosowania. Przyklad swiatła w dzien, niby juz stwierdzono ze nie daje takich efekto jak mialo dawac ,ale jesli uratuje to zycie choc jednemu kierowcy warto go stosowac i przestrzegac.

bedac na nauce jazdypracuje rozne osoby, jesli masz n atyle dlugie rece jak ja to TAK masz racje swobodnie siegasz kierownicy i korygujesz ( najczesciej minimalnie tor jazdy, aby nie obetrzec zaparkowanych pojazdów, aby zmiescici sie na swoim pasie) , ale jak instruktorem bedzie babeczka metr 50 to ona nie ma szans. Tak ustanowiono prawo , wiec ma instruktor i policjant takowe prawo

Pokaż mi jakiś inny kraj w którym jest taki przepis.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Poprosiłes aby uzasadnił, zrobiłem to...............ja nie siedze na wiejskiej i nie ustanawiam prawa. Nie wymysliłem tego, staram sie tylko przedstwic Tobie argument za sprawa jakiego instruktor w czasie szkolenia kursanta jest zwolniony z zapinania pasów.

Sa pisałes, zapinasz pasy aby czuc auto, aby stac sie jakoby jego zwartym elementem, po to zaciskasz pasy- krepujesz siebie do fotela- wiec zaprzeczasz sobie własne niezrozumiemie faktu ze instruktor ma BYC NIE SKREPOWANY PODCZAS NAUKI KURSANTA.

Wiecej i inaczej nie potrafie tego wytlumaczyc, dlatego ze masz za bardzo zakorzenioną niezgodę i idmienny poglad w tej sprawie. Ja mam to smao w dziedzinie swiateł w dzień. Ale tak juz jest , czuje sie ograniczony przepisem nie zgadzam sie ALe stosowac musze ( tylko dlatego, ze nie chce dostawac manadtów)

p.s nadmienie tylko, ze kazdy rozsadny i swiadomy instruktor zapina pasy kiedy odbywa jazdy poza terenem zabudowanym.

• Moderatorzy
Opublikowano
Tutaj calkowicie zgadzam sie z M330d, moze jestem strachliwy ale jak jade z gosciem po torze/lotnisku to nie wyobrazam sobie abym mial niezapiete pasy! Nie mam dlugich rak a bez problemu moge w wiekszosci samochodow zlapac lewa za kierownice ( na szczescie musialem tak zrobic moze z 3 razy ). Moze wyraze kolejny dziwny problem ale policjanci nawet po sluzbie powinni dawac przyklad a nie liczyc, na poblazliwosc kolegow :duh:
Opublikowano

Prowadząc szkolenie dla Policjantów z "miejskiej" i prewencji, tłumaczyłem im po co są pasy w samochodzie. Pokazywałem też , sposoby zapinania pasów sił bezpieczeństwa innych krajów. Jak je szybko zapinać, jak szybko rozpinać. Jak zapiąć w trakcie transportu przestępcy na tylnim siedzeniu, aby nie uzył pasów do napaści na siedzących z przodu. Nie byli zainteresowani :duh:

Co ciekawe mają je zapinać podczas "akcji", czyli kiedy jadą na "kogutach" .....

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Prowadząc szkolenie dla Policjantów z "miejskiej" i prewencji, tłumaczyłem im po co są pasy w samochodzie. Pokazywałem też , sposoby zapinania pasów sił bezpieczeństwa innych krajów. Jak je szybko zapinać, jak szybko rozpinać. Jak zapiąć w trakcie transportu przestępcy na tylnim siedzeniu, aby nie uzył pasów do napaści na siedzących z przodu. Nie byli zainteresowani :duh:

Co ciekawe mają je zapinać podczas "akcji", czyli kiedy jadą na "kogutach" .....

zacytuj mi, podaj gdzie w ustawie jest to napisane, z tego co wiem z koncem maja poczatkiem czerwca weszla poprawka do rozporzadzenia rady ministrow odnosnie szkolenia i egzaminowania, ale nic nie zmieniono w ustawie, a w ustawie jest napisane tak jak cytowałem wczesniej mniej wiecej:

"Z zapinania pasow zwolnieni sa:

1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;

2) kobiety o widocznej ciąży;

3) kierujący taksówką osobową podczas przewożenia pasażera;

4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;

5) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, inspektora kontroli skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;

6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;

7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;

8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;

9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim.    "

Wiec na miłosc Boska gdzie jest przepis ze POLICJA MA OBOWIAZEK ZAPINAC PASY, w jakiej kolwiek sytuacji , w wylaczeniem prowadzenia pojazdy po służbie. 

Przejażdżka po torze, instruktarz, pokaz jazdy to całkiem inna sprawa od akcji interwencyjnej służb mundurowych. Antyki podjeżdzaja pozapinani w pasy pod dom na który beda szturmowac..........poczekajcie bo Stefanowi sie karabin zaczepił o pasy....Przepis jest przepis, moga nie używac wiec korzystaja z tego prawa, i nic im nie zrobisz.

Opublikowano
Antyki podjeżdzaja pozapinani w pasy pod dom na który beda szturmowac..........poczekajcie bo Stefanowi sie karabin zaczepił o pasy....Przepis jest przepis, moga nie używac wiec korzystaja z tego prawa, i nic im nie zrobisz.

Chłopie nie dyksredytuj się... :duh: Takich mamy właśnie instruktorów. Czy ty rozumiesz po co są Ci pasy ? Wiesz dlaczego Maciej Zientarski miał wypadek ? Wiesz jak pasy działają ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....