Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Czy ktoś już nabył płytę z nawigacją do wersji Business z Polską i może podzielić się wrażeniami z jej używania? Edytowane przez piteerus

E30, E36, E60, E87, F48

• Moderatorzy
Opublikowano
A już jest 2009-02 ? I ma Polskę? :shock: Nic nie wiem ,że wyszła

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Moderatorzy
Opublikowano
W sobotę będę miał - zobaczymy jakie jest procentowo obłożenie dokładności. Nie mogę nigdzie doczytać, czy jest takie samo jak w professional czy inne?

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Jak dzwoniłem do ASO, to gostek mi powiedział, że pokrycie topograficzne Polski jest w 99%, a pokrycie/wykorzystanie adresów i nazw ulic w 67%. Jak to działa w praktyce to właśnie chciałbym się dowiedzieć, bo zastanawiam się czy wydać teraz te grube złotówy czy poczekać na alternatywne źródła :)

Nie wiecie jak to jest w przypadku, gdy zakupię płytę z nawigacją na Polskę i powiedzmy w styczniu 2010 wyjdzie nowa wersja, to czy muszę znów wydać te 700 zł na płytę czy jakoś wtedy mniej?

E30, E36, E60, E87, F48

• Moderatorzy
Opublikowano
niestety - cały czas kupujesz update więc koszt będzie w granicach 700 PLN. BMW wydaje 2 x w roku.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Wydałem te 717 zł i jestem zawiedziony. Nie widzę u siebie POI. Zero hoteli, stacji benzynowych itd. Serwisów BMW też nie widzi :D . Stara płytka wszystko to pokazywała, dopiero za Odrą ale pokazywała. Funkcja wyszukiwania jakaś dziwaczna: Aleja Piłsudskiego pod "M" od Marszałek, Aleja Wyszyńskiego pod "W" od Wyszynski, Aleja Mickiewicza pod "A" od Adam. Ciekawe jak dam radę w obcym mieście :shock: .

Co do POI to może wersja softu. Może ktoś podpowie jak sprawdzić soft w E60?

Opublikowano

Co do sprawdzania wersji softu to było na forum. Poszukaj.

Czyli potwierdziłeś moje obawy o kiepską jakość nawigacji Business. Poczekam na alternatywne źródła więc.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Czyli nie polecacie jednym słowem nowej mapy do Business?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Wydaje mi się, że z wersją Business będzie tak jak na początku z wersją Professional na Polskę. Też nie do końca to wszystko grało i huczało. Myślę, że z kolejnymi aktualizacjami będzie lepiej. Na pewno zrobią to dobrze na Euro, bo przecież "szwaby" muszą do nas dojechać na mecze :)

E30, E36, E60, E87, F48

• Moderatorzy
Opublikowano
Wydałem te 717 zł i jestem zawiedziony. Nie widzę u siebie POI. Zero hoteli, stacji benzynowych itd. Serwisów BMW też nie widzi :D . Stara płytka wszystko to pokazywała, dopiero za Odrą ale pokazywała. Funkcja wyszukiwania jakaś dziwaczna: Aleja Piłsudskiego pod "M" od Marszałek, Aleja Wyszyńskiego pod "W" od Wyszynski, Aleja Mickiewicza pod "A" od Adam. Ciekawe jak dam radę w obcym mieście :shock: .

Co do POI to może wersja softu. Może ktoś podpowie jak sprawdzić soft w E60?

Co stacji benzynowych ,serwisów BMW to to działa, knajpy - ograniczona ilość. Wyszukiwanie ulic - rzeczywiście czasami trzeba pamiętać imię lub tytuł naukowy i to jest debilne. Szybkość działania i przeliczania bez zarzutu. Nie ma podglądu mapy (nawet rzutu) i to jest dziwne. A wogóle jest coś takiego w Business jak map view?

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie o widok trasy. Chodzą po necie obrazki, na których widać, że na małym wyświetlaczu tym od wersji Busienss jest po lewej stronie widok jakby z góry trasy, a po prawej strzałki. Czy to prawda, czy może są tylko strzałki?

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

" A wogóle jest coś takiego w Business jak map view?

jest widok mapy w autach od marca 2007 ale pod warunkiem pozostawienia płyty w czytniku.

• Moderatorzy
Opublikowano
No to chyba musze sobie upgrade softu zrobić :D . Płyta u mnie siedzi w czytniku bo nie używam do niczego innego tego czytnika - zmieniara mi wystarcza ( a i tak radia głównie słucham :D )

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Podobno plyta DVD 2009-2 ma wgrany nowy software i przy pierwszym uruchomieniu wgrywa go.

Dowiedziałem się też ze są dwie płyty na jednej jest EU zach. a na drugiej Polska i Europa wschodnia i podobno można kupić oddzielnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czy do działania najnowszej mapy Business z Polską, potrzebna jest aktualizacja oprogramowania w aucie? Mam płytę, podejrzewam, że nie oryginalną i w E87 z 2005 roku widzi Polskę na płycie i można po niej nawigować, a w E60 z 2003 roku Polski nie widzi!

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Hej,

Jest widok mapy w nawigacji Business ale w autach od końca 2007 jest taka sama jak w Professional na większej części ekranu z ikonami po lewej stronie ekranu, zmiana softu nic nie zmieni. W tych autach jest inny czytnik. Ogólnie to mapa jest słaba tak jak było pierwsze wydanie 08-2 update Professional a może jeszcze gorsza. Na Allegro można kupić mapę do Business przerobiona z Professional 09-2 i ta jest dokładna.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Witam! Panowie, z ciekawością przyglądam się Waszej rozmowie. Niedawno zainstalowałem sobie BMW Road Map Europe BUSINESS 2009-02, którą pożyczyłem do kumpla, ale muszę powiedzieć, że jest problem z niektórymi miejscowościami. Nie mam tu na mysli tak zaawansowanych opcji, jakie Wy wymieniacie (hotele, restauracje itp.), ale zwykłe ulice, a dokładnie wielokrotnie system komunikuje: insert navigation CD, co jest irytujące :( Czy za każym razem, gdy wyszukuję jakieś nowe miejsce w Polsce muszę wsadzać tę cholerną płytkę? Pozdrawiam.
Opublikowano

Który rocznik auta? Bo chyba będziesz się musiał zaktualizować.

Niestety Business 2009-02 jest niedopracowany. Jeżdżę po Łodzi i czasami mnie prowadzi takimi drogami, że szok. W życiu bym tamtędy nie pojechał bo to strata czasu. No ale to kwestia wyboru, że albo najkrótsza trasa albo najszybsza. Po drugie... najgłówniejsza trasa w Łodzi, trasa najkrótsza, na skrzyżowaniu każe mi skręcić w lewo, gdzie od jakiś 15 lat jest zakaz skrętu w lewo. PORAŻKA!!! :D

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Witam ponownie! Rocznik 2004 E60. Po wsadzeniu płyty coś się zainstalowało, ale nie do końca wiem co... (pojawił się komunikat "cutting"). Może to wina tego, że moja nawigacja nie jest typu professional (ponoć poznaje się po wielkości wyświetlacza). W każdym razie nie jest tak jak sobie wyobrażałem. Poradźcie coś ;) Pozdrawiam.

ą

Opublikowano

A czy jak włożysz nawigację i ustawisz trasę i zaczniesz nawigować.. to tam gdzie masz widok strzałki kierunkowej masz na górze takie symbole jak: powrót do poprzedniej strony, taki głośnik, wykrzyknik w trójkącie oraz znak końca nawigowania?

Tu masz widok starej nawigacji, gdzie masz tylko symbol powrotu i końca nawigowania w lewym górnym rogu:

http://images22.fotosik.pl/143/7b8df5eee22939ad.jpg

A tu nowej wersji, gdzie oprócz tych dwóch jest głośnik oraz trójkat. Jest jeszcze jeden.. którego nie mam, ale ja mam oprogramowanie z 2005 więc może dodali coś nowego. W każdym bądź razie dziś będzie aktualizowana E60 to się zobaczy.

http://data.motor-talk.de/data/galleries/638653/5089654/navi-business-30523.jpg

Mam oryginalną płytę z 2005 roku i tam jest taka karteczka, że jak się ma auto wyprodukowane przed marcem 2005 i nie widzi się tych 2 dodatkowych symboli (głośnik oraz trójkąt) to trzeba się zaktualizować. E60 mam z 2003 roku i np. Polski w ogóle nie widzi na liście krajów w nowej wersji BMW Road Map Europe Business 2009-02 :shock:

E30, E36, E60, E87, F48