Skocz do zawartości

320d Dziwne stuki. Ale gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam ciężki problem do rozwiązania w swoim BMW e46 320d z 1999r. Od pewnego czasu mam dziwne stuki z tyłu, są to stuki przypominające np. gdy się wyrobi łącznik stabilizatora z przodu i w tedy on stuka, coś podobnego mam z tyłu. Ale co to może być? Byłem u mechanika stwierdził że to tuleje pływające, wymienił je ale to nie było to. Pojechałem na stację kontroli pojazdów i poprosiłem żeby mi sprawdził zawieszenie i stwierdził że to drążek stabilizatora który trzyma się na gumach, obejrzałem go poprawiłem skręciłem i stuki są nadal. Pojechałem do drugiej stacji i poprosiłem żeby spr zawieszenie i powiedział mi że zawieszenie jest w porządku i nie ma się do czego doczepić. Wniosek z tego taki że to nie zawieszenie. Sprawdziłem bagażnik bo może jakaś pierdółka się tłucze ale też nie. Wjechałem na kanał przeglądałem dokładnie zawieszenie ale też nic nie znalazłem. Aaa i stuki pojawiają się w momencie kiedy samochód jedzie po nierównościach, po nierównej drodze np jak się przejeżdża przez tory kolejowe to przód cichutko przejedzie a tył stuka.

Czy ktoś może miał taki podobny przypadek czy macie może jakiś pomysł co to może być??? Proszę was o pomoc bo te stuki doprowadzają mnie do szału. :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A patrzyles na tłumik czy sie nie obija o cos ? albo sprawdz jeszcze dyfer.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dyfer to inaczej tylni most ktory znajduje sie na środku w tylnej czesci auta na wysokosci kół i jest on połączony z kolami półoskami (rozkłada napęd)

zobacz jak to wyglada: http://moto.allegro.pl/item687515704_bmw_e46_2_0_diesel_most_dyfer_gwarancja.html

Opublikowano
Sprawdziłem ten dyfor. Poruszałem nim i nic, sprawdziłem wszystkie śruby wokoło i żadna ani drgnie. :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak to poruszałem nim ?? Stary jakby dyfer dał sie ruszyć ręką to już byś tam żadnych tuleji nie miał. Jedź do jakiegoś konkretnego mechanika. Cudów nie ma jak cos wali to znaczy że zawieszenie nie jest ok. Tam ma sz całą masę elementów które moga wydawać takie dźwięki. Z tyłu też masz łączniki stabilizatora, oczywiście wygladają zupełnie inaczej niż te przednie może to one walą ?
Krzysztof
Opublikowano
Próbowałem nim poruszyć, pobujać cokolwiek żeby mieć pewność czy to dyfor czy coś innego. Gdyby miał luzy to by było coś słychać. A mechanicy to są wszyscy po jednych pieniądzach wiedzą tylko jak kasę wyciągać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety tak jest. Do przecietnego polskiego mechanika musisz jechać wiedząć co ma wymienić a najlepiej to jeszcze pokazać mu jak ma to zrobić :mad2:
Krzysztof
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

WItam.

Mialem cos podobnego, walilo na dziurach jak pokrywkami od garnka. u mnie w 330d byl do wymiany taki element metalowo-gumowy na gorze amortyzatora, tam gdzie jest mocowanie amora,zeby sie do niego dostac trzeba rozebrac pol bagaznika niestety. ale stukanie ustało :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak jak kolega pisze sprawdź poduszki tylnych amortyzatorów.

Trzeba zdjąć boczki bagażnika przytrzymać ręką mocowanie amortyzatora od góry. Bujnąć autem mocno. Lekki stuk moze być wyczuwalny. Jesli puknięcie będzie mocne i wyrażne to masz odpowiedź.

A tak w ogóle o polecam poszukać dobrego mechanika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
tez przerabialem temat stukania w aucie z tylu na nierownosciach, u mnie rozwiazaniem byla regulacja tych gumowych ogranicznikow na klapie bagaznika (po prostu klapa stukala) a inny forumowicz znalazl rozwiazanie w peknietym zwoju sprezyny, ale skoro zawieszenie ogladales u fachowcow to mozna to chyba wykluczyc :]