Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu kupiłem swoje kolejne BMW :-) wybór padł na e61 530d z 2005 roku autko ogólnie jest ok jedna ma kila usterek

jedna z nich to chyba uszkodzona krańcówka drzwi kierowcy - po otwarciu tych drzwi nie zapala się lampeczka wewnątrz czy ktoś się orientuje

gdzie w tym modelu jest krańcówka drzwi? bo na pierwszy rzut oka jej nie widać i czy trzeba zdejmować boczek? aby się do niej dostać - jeśli tak to czy demontaż boczka jest problematyczny ?? Drogi problem to niedziałające PDC - już dziś chyba znalazłem przyczynę awarii - mianowicie czujnik w przednim zderzaku - jeden z wewnętrznych , zastanawiam się czy dam radę go wymienić bez zdejmowania zderzaka. Mama taka cicha nadzieje że uda się go wymienić

demontując jedynie nerkę jeśli ktoś próbował proszę o radę i podpowiedź czy to możliwe?

Pytanie numer 3 jest troszkę lakoniczne aczkolwiek bardzo dla mnie ważne : co ile mniej więcej w tych silnikach wymienia się olej ?? -

nie śmiejcie się - wiem że wg. wskazań bo jeżdżę BMW prawie 9 lat :D ale w 316i e-36 wg wskazań to średnio wymieniałem co 15 -17 tyś

a tutaj olej był wymieniony przy 92 tyś (Castrol EDGE 5W30) teraz jest 15 tyś a komputer pokazuje że do wymiany jeszcze 8 tyś - trochę to dla mnie za dużo.

Wiem że gość mógł skasować oilserwvice ale mówi że nie i pytałem w warsztacie w którym była robiona wymiana i potwierdzają wymianę przy 92 tyś

Przy okazji tematu wymiany oleju jeszcze jedno pytanie: słyszałem , że przy wymianie oleju należy także wymienić jakąś odmę / separator ?? - jak często

to należy wymieniać i jakie są orientacyjne koszta tych części ??

Ostanie na dziś pytanie to czy możliwe jest ,że auto jest fabrycznie wyposażone w ksenony a nie jest wyposażone w spryskiwacze reflektorów?? dodam , że w zderzaku są zaślepki/ klapki na spyskiwacze

pozdr. wszystkich i dziękuję za odp

Kowal e-36

Opublikowano

Jeśli ksenony były dokładane przez poprzedniego właściciela to może nie być sprysków.

Separator/odmę trzeba wymienić co 3-cią wymianę oleju. Jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany u ciebie to zrób to przy najbliższej wymianie oleju. Koszt niewielki.

Ilość kilometrów miedzy wymianami oleju są różne - zależne min. od eksploatacji. Oleje stosowane w E60 - czyli long life pozwalają na jazdę nawet do 25 - 30 tys. km.

Obawiam się, że bez zdjęcia zderzaka się nie obejdzie - jeśli się mylę to niech koledzy poprawią.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Przy okazji tematu wymiany oleju jeszcze jedno pytanie: słyszałem , że przy wymianie oleju należy także wymienić jakąś odmę / separator ?? - jak często

to należy wymieniać i jakie są orientacyjne koszta tych części ??

Kowal e-36

separator oleju kosztuje 180 zl w serwisie BMW, wymienia sie co 90 tys ok

Opublikowano
Ja polecam wymianę oleju co 15 - 20k km bądź co rok. Odrazu wliczam wymianę filtra oleju, powietrza i kabinowych. U siebie odmę umyłem bo była jeszcze raczej ok. Wymienię ją przy kolejnym serwisie.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja polecam wymianę oleju co 15 - 20k km bądź co rok. Odrazu wliczam wymianę filtra oleju, powietrza i kabinowych. U siebie odmę umyłem bo była jeszcze raczej ok. Wymienię ją przy kolejnym serwisie.

przy oleju LL? czyms uzasadniasz taka częstotliwość czy tak na wszelki wypadek, zeby autu było lepiej? :)

Opublikowano
Jakoś nie chce mi się wierzyć w taką pewną długotrwałą wytrzymałość olejów LL. Wole zrobić coś z zapasem niż zbyt późno :D Ostatnio wymieniałem u siebie sam olej i te filtry co wymieniłem. Wszystko kosztowało mnie 600-700zł więc nie jest to jakoś dużo jak na terminową wymianę.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakoś nie chce mi się wierzyć w taką pewną długotrwałą wytrzymałość olejów LL. Wole zrobić coś z zapasem niż zbyt późno :D Ostatnio wymieniałem u siebie sam olej i te filtry co wymieniłem. Wszystko kosztowało mnie 600-700zł więc nie jest to jakoś dużo jak na terminową wymianę.

przy okazji powiedz jaki olej dokładnie lejesz i czy masz DPF