Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W E90 raz.

Na przejeździe kolejowym wbiła się w oponę śruba. Usłyszałem ją od razu, zatrzymałem się, zauważyłem ją, ale... dojechałem do domu (nie więcej niż 10 km), zostawiłem w spokoju auto na noc a następnego dnia pojechałem do wulkanizatora, który za 20 zł "naprawił" oponę :).

• Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
tak w ogole to mam do sprzedania Conti SSR RoF 205/55/16 4 szt '07. oddam za grosze :)

A tak troszkę konkretniej??? :)

virus by Masters - 190km, 395Nm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dwa razy na sześć lat. W tym raz w E90 na zwykłych (zimowych 205/55/16) oponach. Dwa dni lokalizowałem uszkodzenie (cienki gwóźdź), bo komputer wykazał oszkodzenie opony, ale niestety nie pokazuje której, a na oko nie było widać. Dopiero uzupełnienie ciśnienia we wszystkich i ponowny pomiar nastepnego dnia wykazał która opona jest uszkodzona. Ponieważ komunikat z komputera zbiegł się z wizytą na myjni początkowo myślałem że w którymś kole poczas mycia szczotki uszkodziły wentyl i zeszło trochę powietrza, co komputer wykazał jako uszkodzenie.

Audi i mercedes nie stosują ROF tylko jak napisałem kompresorek + żel. Sam zresztą kupiłem taki zestaw sygnowany prze AUDI. Koło 205/55/16 od zera napompował w 10 minut, a ma wielkość 4 paczek papierosów (mieści się w płytkim schowku bagażnika). Ztego co wiem tylko BMW preferuje opony z ROF.

Opublikowano
Ja miałem pecha po 3 miesiącach jazdy na rof zimowych dunlopach zaliczyłem kapeć. Rano jadąc do pracy ( auto stało z przebitą oponą w garażu) nieświadomy niczego po 2 km włączył się czujnik. Środek opony był całkowicie miękki .Prawe przednie koło. Miałem duszę na ramieniu bo mimo zapewnień ile na tych oponach można przejechać to na nierównościach i w koleinach w kole mi coś chrzęściło. Bałem się o łożysko w kole. Jak patrzę na testy jak to bmw śmiga na rof bez powietrza na torze z pachołkami to mnie ciarki przechodzą. U mnie z jednym przebitym kołem to tak różowo nie wyglądało. A cóż dopiero jechać z takim przebitym kołem 100km. Nikomu nie życzę. Myślę że taka opona jest do wyrzucenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez przesady, dzięki uprzejmości BMW (test xDrive) miałem okazję spróbować jazdy nawet bez powietrza w dwóch kołach tej samej strony i nic się nie stało, a auto prowadziło się prawie normalnie. Ale i tak więcej nie kupię ROF.
Opublikowano

..właśnie a co w momencie przebicia dwóch kół? Na ROF pojade, a Wy? :lol: :wink: :8)

Pzdróweczka gorące i miłego czwartku :)

Opublikowano
..właśnie a co w momencie przebicia dwóch kół? Na ROF pojade, a Wy? :lol: :wink: :8)

No właśnie, a co w momencie przebicia czterech i do tego wybicia przedniej szyby?? W sumie też można jechać dalej :duh:

Chociaż ja w prawdzie mam Assistance...

Pozdro :)

virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano

No właśnie, a co w momencie przebicia czterech i do tego wybicia przedniej szyby?? W sumie też można jechać dalej :duh:

Chociaż ja w prawdzie mam Assistance...

Pozdro :)

:lol:

A no właśnie... :8)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie chce tutaj dyskutować co jest lepsze. Wczoraj wymieniłem run-flaty na opony zwykłe. Wrażenia z jazdy -niesamowite. Autko stało się miekkie, cichutkie i komfortowe. Co najwazniejsze, stalo sie sterowne i przewidywalne, przestało "myszkować, pływać" na koleinach. Minusem jest dojazdówka w bagażniku. Jak dla mnie plusy są większe i nigdy wiecej Run flat (oczywiście w Polsce)..........
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja byłem sprawdzic amory bo auto myszkowało w koleinach. Niestety dojeżdzam 80 km dziennie do pracy i w koleinach troche chodzi. Mówicie że to te opony tak dają ?? Szukam teraz zimówek, rozglądam się póki co, w serwisie oponiarkim mówia że ROF będą mieli po 20 października. Jak zapytałem sympatycznej Pani jak z naprawą tych opon to usłyszałem, że się ich... nie naprawia. Masakra, jednorazówka za 900 pln/szt. Stwierdziłem, że kupie dobre zwkłae zimówki i dojazd. Na lato raczej też kupie 17" bez ROF.
Krzysztof
Opublikowano
A teraz pytanie z innej beczki,

Ie razy złapaliście kapcia w swoich autach??? :D :wink:

jeżdze autami od 13 lat w tym 7 lat własnymi. Nigdy nie złapałem kapcia, choć ostatnio wbił sie gwóźdż i powoli uciekało ciśnienie. Wulkanizacja pomogła.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Ja byłem sprawdzic amory bo auto myszkowało w koleinach. Niestety dojeżdzam 80 km dziennie do pracy i w koleinach troche chodzi. Mówicie że to te opony tak dają ??

Napewno to ze sa twardsze ma duzy wplyw na myszkowanie :)

ale bez przesady, szerokosc opon rowniez

Jak zapytałem sympatycznej Pani jak z naprawą tych opon to usłyszałem, że się ich... nie naprawia. Masakra, jednorazówka za 900 pln/szt.

to jakas chyba niekumata Pani byla :)

znaczy z jednej strony niby tak, ale rownie dobrze mozna powiedziec ze zwyklych tez nie powinno sie naprawiac, bo zawsze bedzie ryzyko ze znowu trzasnie.

wszystko zalezy od rodzaju uszkodzenia i od predkosci reakcji na utrate cisnienia

druga sprawa to 900zl to juz chyba za jakies wypasy

ja jak patrzylem to dobre opony 17 za ok 700zl, 16 po 600pln

ja tam jestem twardy, jezdze na rsc jak narazie

i chyba nie zmienie szybko, drogi coraz lepsze w koncu są :P

a z pianka mi sie nie usmiecha, bo jak zlapie laczka, to niekoniecznie pozniej mozna taka opone naprawic, wiec przez te km ktore sie na oponach przejezdza, koszt zwyklych opon moze przewyzszyc rsc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem na jakie opony patrzyłeś ale bridgestone 205/55/16 blizzak lm25 sst czyli runflat kosztują za szt 880 pln. Nie mówię o promocjach w sklepach internetowych tylko w sklepach z oponami. 600 za szt to conti można kupić...
Krzysztof
Opublikowano

A ja w 2005 i 2006 r. miałem wyjątkowe szczęście do łapania gum, przebiłem wówczas po kolei wszystkie 4 letnie opony (na szczęście nie więcej niż jedną na raz :) ), a i zapas swoje dostał. Następnie walnęły mi jeszcze ze 2 zimówki :evil:

Miało to jednak raczej związek z miejscem zamieszkania - dużo się wówczas w okolicy budowało, a wszystkie "kapcie" zaliczyłem pod domem - głównie gwoździe itp., chociaż raz był to kawałek ukruszonej ceramiki (gres??).

W trasie - odpukać - jeszcze mi się "kapeć" nie przytrafił.

Natomiast co do opon ROF, to ja pójdę pod prąd - mi się bardzo dobrze jeździ na ROF'ach (Pirelli P ZERO 225/45/17) i to co ciekawe znacznie bardziej miękki wydaje mi się profil 45 na 17 calach niż 55 na 16 (jeździłem parę tygodni na fabrycznym komplecie16 cali Bridgestone, a zimówki też mam 16 cali ale Pirelli Sottozero). A więc może ROF - ROF'owi nie równy, albo ja mam twardszy tyłek :lol:

Zupełnie nie widzę potrzeby przechodzenia na opony nie-ROF :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz różnica między oponami jest na bank. Dostępność opon tych ROF też jest śmieszna. Dzwoniłem to wszędzie dostępność początek listopada i tylko jakaś krótka seria. A co jak się rozwali oponę ?? Gdzie dostać nową w połowie sezonu ?? Ma kupić 2 komplety na zapas ?? Bezsensu. U mnie i tak nikt nie zdejmie ani nie założy tych ROF. Jak złapie kapcia mam jechać 100 km żeby mi naprawili opone ?? Paranoja jakaś. Wolę zwykłe + dojazdówka i po sprawie. Sporo jeżdzę więc nie chce się zastanawiać co będzie jak rozwalę opone. Z normalnymi nie ma problemu są zawsze dostępne w sprzedaży a promocje za 5000 zł/komplet w BMW to dziękuję.
Krzysztof
Opublikowano
Nie wiem na jakie opony patrzyłeś ale bridgestone 205/55/16 blizzak lm25 sst czyli runflat kosztują za szt 880 pln. Nie mówię o promocjach w sklepach internetowych tylko w sklepach z oponami. 600 za szt to conti można kupić...

ale po co przeplacac skoro w sklepach internetowych sa tansze?

http://www.opony.pl/opona.aspx?oid=150107&rodzaj=1

w zwyklych tez mozesz uzyskac taka cene, przynajmniej wiesz ile dorzucaja do swojej ceny

to nie sa w koncu jakies wadliwe opony tylko pelnowartosciowe

Opublikowano
Nie wiem, czy już o tym pisałem, ale ja też nie czuję różnicy w komforcie podróżowania między zimówkami Dunlop ROF 16" 205/55 a oponami na pozostałą część roku tzn. Continental ROF 17" 225/45. Mówię oczywiście o w miarę równej drodze. Koleiny to co innego, tu różnicę czuć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W koleinach jest masakra. Jak bym używał auta w niedziele to by sobie 19" kupił a że jeżdze 100 km codziennie to się tak nie da... Co do opon w sklepach internetowych to może być zonk w postaci opon 2-3 letnich czyli przy zimowych 1-2 lata i do wymiany a przy takiej kwocie to już nie za bardzo.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam kilka samochodów i od kilku lat kupuję wyłacznie w sklepach internetowych. Zamawiam dokładnie taki model jaki chcę i z reguły po 2-3 dniach mam dostarczone do domu. Nigby nie miałem przypadku dostawy opon z produkcji sprzed kilku lat. Maksymalnie kilka miesięcy od produkcji. Owszem są takie oferty, ale są zaznaczone i cena jest zdecydowanie niższa. Żaden tradycyjny sklep przy dzisiejszej podaży nie jest w stanie mieć wszystkiego na półce. A zatem jak chce sie konkretną opone to trzeba zamówić i czekać. Sklepy internetowe nie mają zapasów i każdy towar jest sprowadzany dla konkretnego klienta. W większosci koszt dostawy wliczony jest w cene opony, a zatem jak doliczymy czas i paliwo zużyte w poszukiwaniu potzrzebnych opon to na pewno przez internet jest taniej. Tylko trzeba kupować w dużych hurowniach, a nie na aukcjach na allegro.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

DLA MNIE TEŻ RUN FLAT ......................TYLKO GIT NA NIEMIECKIE AUTOBAHNY.............JA KUPIŁEM AUTO W SIERPNIU I TO MÓJ PIERWSZY I OSTATNI SEZON NA RUN FLAT-ACH .

DO OPON NIC NIE MAM ALE PRODUCENCI MOGLI SIĘ NIE SPODZIEWIAĆ ŻE GDZIEŚ NA ŚWIECIE JESZCZE SĄ TAKIE DROGI JAK W NASZEJ PIĘKNEJ POLSCE :duh:

Opublikowano

Kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje.

Ja jestem bardzo zadowolony z run flatów (w prawdzie nie w BMW tylko w RAV4)

Natomiast porównując jazdę RAV4 na RF z jazdą w moich poprzednich autach (406, Passat) na zwykłych oponach to wiem, że BMW, które kupię będzie jeździć na RF :)

Opublikowano
Jakie opony polecacie do E92 335i na zimę? Czy sciągać letnie runflaty czy lepiej kupić jakieś nowe felgi do zimówek? W serwisie inchcape mówili, że po założeniu lepiej już nie sciągać tych opon. Z drugiej strony pewnie maja w tym interes żeby kupić cały zestaw zimowy. Na tabliczce znamionowej jest napisane, że felgi powinny mieć 18" czy da się założyć 17"?
Opublikowano

No ja też słyszałem od paru osób że RUNFLAT-y lepiejn zostawic do końca na tych samych felgach.

Co do tego czy możesz założyc 17-tki to odp. jest jasna - TAK ale ze względu na wielkość tarczy trzeba sprawdzić przed założeniem i założyć sama felgę i obrucić ją czy coś nieobciera bo różne mają felgi 'odsadzenia'.

A jesli masz silnik do poj. 2l to możesz nawet spokojnie założyc 16-tki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ma ktoś zimówki run flat na stalówkach ?? Kupuje teraz zimówki i nie wiem czy da rade zarzucić je na stalowe fele. W serwisie oczywiście powiedzieli, że BMW od 2007 roku wycofało się ze stalówek ale można je kupić więc cosik kombinują.
Krzysztof