Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich chcących pomóc :)

Było już parę tematów traktujących o wymianie głośników ale ja mam jedno proste pytanie. Czy jest sens wymieniać głośniki w półce (13cm zdaje się) na głośniki w tym samym rozmiarze, innej firmy/lepsze jakościowo. Będzie różnica w brzmieniu? Chciałbym je podpiąć pod Blaupunkta GTA260. Dostałem w spadku ten piec i tubę basową - tuby niestety prawie w ogóle nie słychać z bagażnika :( Zbyt dobrze wytłumiony chyba... Wiem, że z 13cm basu nie będzie ale może chociaż trochę go przybędzie.

Proszę o Wasze opinie/doświadczenia.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aby dobrze doradzić warto było by wiedzieć co się dzieje u Ciebie w przednich drzwiach (głośniki przód).

Z tylu dla jasności są głośniki większe coś około 16cm, zamiana na 13cm nie ma sensu.

Mozna by spróbować podłączyć jakieś pseudo "wooferki" 16,5cm dobrze wygłuszajac półkę.

Jeśli podłączać lepsze głośniki pod dodatkowy wzmacniacz to tylko na przód.

Opublikowano
Też miałem tą tubę i powiem Ci, że pogarsza tylko efekt, bo jest za słaba i dodatkowo strasznie pierdzi... Z tyłu 16 i z przodu też dla rozwiania wątpliwości :)
E46 330D :)
Opublikowano

czechu - zostałeś przy seryjnych głośnikach, czy coś zrobiłeś? Bo tak tuba co u mnie puka w bagażniku to tylko rejestracją mi trzęsie (wieś straszna) a w środku niewiele tego słuchać. Nie wiem czy mam na tyle zdolności i samozaparcia, żeby z przodu boczki rozbierać, dlatego myślę o wymianie głośników w półce i ewentualnym podpięciu ich pod piec.

A propos wygłuszenia półki: jak się do tego zabrać?

Opublikowano
U mnie jeśli chodzi o car audio, to seria już jest historią. Jak wymienisz wszystko a do tyłu wsadzisz jakąś większa, mocną skrzynie to będziesz miał dobry efekt. Co samodzielnego montażu głośników w Beemce to odradzam, ponieważ seryjnie są inaczej poustawiane śruby i trochę trzeba porozwiercać ;)
E46 330D :)