Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie. Jak wymienic plyn w chlodnicy w e39? Mam silnik V8. czy musze go jakos specjalnie odpowietrzac ? Silnik m62 3.5. Dzieki

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
procedura standardowa - spuszczasz - wlewsz nowy do pelna zapalasz silnik i dolewasz na pracujacym silniku do pelan - potem mozesz przegazowac i znow dolac -operacje powtarzasz az przestanie ubywac plynu - potem po pierwszej jeszdie tez warto sprawdzic stan plynu :cool2:
Opublikowano
Mam pytanie. Jak wymienic plyn w chlodnicy w e39? Mam silnik V8. czy musze go jakos specjalnie odpowietrzac ? Silnik m62 3.5. Dzieki

Jesli samochod wyposazony jest w LWS (Latewarmspeicher, akumulator ciepla) albo Webasto to procedura jest bardziej zlozona i samodzielnie

trudno ja przeprowadzic. Nie grozi co prawda przegrzaniem silnika,

ale wzmiankowane elementy moga nie dzialac prawidlowo.

Jesli ich nie ma to jeden z kolegow procedure juz opisal. Nalezy

poswiecic sporo uwagi uwaznemu odpowietrzeniu i wypuszczeiu

calego powietrza przez sruby odpowietrzajace poniewaz pozornie

dobrze odpowietrzony silnik moze punktowo przegrzewac glowice.

Ja u sibie stwierdzilem taki stan i silnik byl odpowietrzany ponownie -

zaraz po wyjezdzie z warsztatu wlacyzlem tryb diagnostyczny w

zegarach i stwierdzilem ze temperatura glowicy jest o 4-5c wyzsza

niz normalnie mialem. Ponowne porzadne odpowietrzenie rozwiazalo

problem i zapobieglo uszkodzeniom silnika.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Jesli samochod wyposazony jest w LWS (Latewarmspeicher, akumulator ciepla) albo Webasto to procedura jest bardziej zlozona i samodzielnie

trudno ja przeprowadzic. Nie grozi co prawda przegrzaniem silnika,

ale wzmiankowane elementy moga nie dzialac prawidlowo.

Jesli ich nie ma to jeden z kolegow procedure juz opisal. Nalezy

poswiecic sporo uwagi uwaznemu odpowietrzeniu i wypuszczeiu

calego powietrza przez sruby odpowietrzajace poniewaz pozornie

dobrze odpowietrzony silnik moze punktowo przegrzewac glowice.

Ja u sibie stwierdzilem taki stan i silnik byl odpowietrzany ponownie -

zaraz po wyjezdzie z warsztatu wlacyzlem tryb diagnostyczny w

zegarach i stwierdzilem ze temperatura glowicy jest o 4-5c wyzsza

niz normalnie mialem. Ponowne porzadne odpowietrzenie rozwiazalo

problem i zapobieglo uszkodzeniom silnika.

To powiedz mi jak mam wlaczyc ten tryb diagnostyczny w mojej e39 ???

Dobry jestes.

Opublikowano

Dobry jestes.

dzieki;)

Bylo o tym bardzo duzo na forum - poszukaj. Ale z grubsza zalezy od tego

jaki masz licznik - czy alfanumeryczny czy z symbolem "samochodzika"./

W tym ostatnim procedura jest nieco trudniejsza ale byla ostatnio

opisywana. W high (czyli alfanumerycznym) trzyma sie prawy

przycisk przy wlaczonym zaplonie przez 15 sekund (chyba) po czym

pojawia sie test-1 nastepnie 19 wcisniec - test-19 i w menu unlock

wprowadzamy sume pieciu ostatnich cyfr VINu u mnie to np. 15

i potwierdzamy lewym przyciskiem.

pozniej wchodzimy do testu 7 (siedem nacisniec prawego guzika) i juz

mamy live display temperatury glowicy,

Jesli chodzi o procedure odpowietrzenia to odpisalem przed chjwila

na PVT ale z grubsza chodzi o dodatkowy (!!!!!!!!!!!!!!) zawor odpowietrzajacy ktory znajduje sie por lewym czyli po strnie

kierowcy, filtrem pylkowym. W zasadzie powinno sie to robic z

pomoca DIS/MODIC zeby moc sterowac pompka obiegu plynu ale

i bez komputera od biedy da sie to zrobic,.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

Dobry jestes.

dzieki;)

Bylo o tym bardzo duzo na forum - poszukaj. Ale z grubsza zalezy od tego

jaki masz licznik - czy alfanumeryczny czy z symbolem "samochodzika"./

W tym ostatnim procedura jest nieco trudniejsza ale byla ostatnio

opisywana. W high (czyli alfanumerycznym) trzyma sie prawy

przycisk przy wlaczonym zaplonie przez 15 sekund (chyba) po czym

pojawia sie test-1 nastepnie 19 wcisniec - test-19 i w menu unlock

wprowadzamy sume pieciu ostatnich cyfr VINu u mnie to np. 15

i potwierdzamy lewym przyciskiem.

pozniej wchodzimy do testu 7 (siedem nacisniec prawego guzika) i juz

mamy live display temperatury glowicy,

Jesli chodzi o procedure odpowietrzenia to odpisalem przed chjwila

na PVT ale z grubsza chodzi o dodatkowy (!!!!!!!!!!!!!!) zawor odpowietrzajacy ktory znajduje sie por lewym czyli po strnie

kierowcy, filtrem pylkowym. W zasadzie powinno sie to robic z

pomoca DIS/MODIC zeby moc sterowac pompka obiegu plynu ale

i bez komputera od biedy da sie to zrobic,.

Prosilbym Cie jeszcze o pomoc. O jakim zaworze odpowietrzajacym mowisz? Ja mam taki maly zaworek na srubokret krzyzakowy zaraz obok korka wlewu plynu. Ile stopni musi miec glowica ? Jaka jest prawidlowa temperatura pracy? Dzisiaj wymienilem plyn, ale cos jest nie tak. Na komputerze doszla temeperatura do 95 stopni, ale wylaczylem silnik, bo wydaje mi sie za duza. Chyba by dalej rosla. Jak odkrecam ten zaworek to juz powietrze nie ucieka. Czyli jest odpowietrzony? Aha i jeszcze ogrzewanie sie czasem wlaczalo na max. Znajomy powiedzial mi, ze tego sam nie zrobi i musi to zrobic specjalista. HELP!!! Prosilbym o szczegolowy opi. Dzieki.

Opublikowano
tak jak słusznie zauważyłeś ogrzewanie musisz odkręcić na maxa włącz nawiew niech wieje, muszą sie otwożyc elektrozawory inaczej nie odpowietrzysz nagrzewnicy a tym samym będzie pchało potem powietrze do głównego układu

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
tak jak słusznie zauważyłeś ogrzewanie musisz odkręcić na maxa włącz nawiew niech wieje, muszą sie otwożyc elektrozawory inaczej nie odpowietrzysz nagrzewnicy a tym samym będzie pchało potem powietrze do głównego układu

Ale skad bede wiedzial, ze juz na 100% odpowietrzylem? Boje sie, ze moge przegrzac silnik.

Opublikowano

jesli masz vebasto to na nim tez jest zawor do odpowietrzania .....

jesli chcesz byc pewny ze dobrze odpowietrzyles to zrob jak Ci napisalem - po odpowietrzeniu przejedz sie ostro i znow odpowietrz i tak kilka razy - to najlepszy sposob.......

a pozatym instalacje sa tak skonstuowane zeby latwo dawaly sie odpowietrzyc - nikit ich nie robi tak ' aaa- zrobimy polakom tak ze jak wymieni plyn to nieodpowietrzy i zajezdzi silnik ' :nienie: - to by byla tragedia :cool2:

Opublikowano
jesli masz vebasto to na nim tez jest zawor do odpowietrzania .....

jesli chcesz byc pewny ze dobrze odpowietrzyles to zrob jak Ci napisalem - po odpowietrzeniu przejedz sie ostro i znow odpowietrz i tak kilka razy - to najlepszy sposob.......

a pozatym instalacje sa tak skonstuowane zeby latwo dawaly sie odpowietrzyc - nikit ich nie robi tak ' aaa- zrobimy polakom tak ze jak wymieni plyn to nieodpowietrzy i zajezdzi silnik ' :nienie: - to by byla tragedia :cool2:

Czyli nie ma ryzyka, ze tak moge cos przegrzac ? Robiles juz tak ? Nie mam webasto. Ogrzewanie musze wlaczyc na maksa tak ? Jaka jest temperatura prawidlowa silnika na wolnych obrotach? Ile stopni musi miec ? Dzieki.

Opublikowano

z poczotku jak odpalisz silnik to nie dogrzewaj go na max - bo wtedy uklad moze byc nie odpowietrzony do konca - rob to stopniowo - tzn jak odpowietrzysz kilka razy to dogrzej go do konca dopiero........

ogrzewanie na max :cool2: - i przegazowka - to tez pomaga bo szybciej krazy plyn i szybciej sie odpowietrza

aha- silnik musi byc cieply ale nie rozgrzany na max - bo musi sie otworzyc termostat :cool2:

Opublikowano
Odpowietrzac go tym malym zawrokiem tak? Troche sie pogubilem. Nie wiem od czego zaczac. Napisales wczesniej, ze mam sie jeszcze przejechac, ale jak juz sie nagrzeje czy jeszcze na takim letnim? Zrobie tak: odpale go, chwile pochodzi, przejade sie, zatrzymam i odkrece zaworek, wtedy powinien sie odpowietrzac tak ?

Opublikowano

zgadza sie !!!!!!!

chodzi o to zebys nie szalal z poczatku bo wtedy moze byc nie odpowietrzony do konca..........

zreszta sam zobaczysz - jak kilka razy odpowietrzysz i nie bedzie juz wychodzilo powietrze z zaworka to wszystko powinno0 byc :cool2: ale ja na wszelki wypadek odpowietrzam jeszcze po jakims czasie - np nastepnego dnia jak jezdze.......

Opublikowano
Moze ktos mi powie jaka ma byc temperatura glowicy na wolnych obrotach ? Dzieki.

Opublikowano
zgadza sie !!!!!!!

chodzi o to zebys nie szalal z poczatku bo wtedy moze byc nie odpowietrzony do konca..........

zreszta sam zobaczysz - jak kilka razy odpowietrzysz i nie bedzie juz wychodzilo powietrze z zaworka to wszystko powinno0 byc :cool2: ale ja na wszelki wypadek odpowietrzam jeszcze po jakims czasie - np nastepnego dnia jak jezdze.......

No i dup.... Nie ma obiegu wody. Ta gumowa rura, ktora wchodzi do silnika jest goraca, a ta ktora wychodzi zimna, i chlodnica tez jest zimna na dole na gorze ciepla. Jak zrobic zeby byl obieg. Mam dalej zapowietrzony uklad. Nie wqiem co robic.

Opublikowano
Nikt nie wie jak dobrze dopowietrzyc ? To co jest wyzej napisane nie daje rezultatu. Nie chce otwierac nowego tematu.

Opublikowano
zadzwon moze do jakiegos serwisu bmw

No wlasnie w tym problem, ze oni od razu chca zebym przyjechal :). Tak to juz jest w Polsce. Nic za darmo.

Opublikowano
Moze ktos mi powie jaka ma byc temperatura glowicy na wolnych obrotach ? Dzieki.

U mnie oscyluje pomiedzy 96 a 100C

Opublikowano

U mnie oscyluje pomiedzy 96 a 100C

Taka temperatura wydawala mi sie wysoka. Ale skoro tak jest to dobrze. Wielkie dzieki psycho.