Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj podpiąłem przepływomierz życzliwego kolegi i okazało się, że autko zbiera się lepiej i nie występuje sporadyczny błąd tolerancji lambda.

Postanowiłem kupić nową przepływkę. W oryginale mam BOSCH. Niestety cena ASO 1600 zł jest mocno przesadzona, więc szukam alterantywy.

Tanich zamienników z Allegro nie chcę, może ktoś ma wejścia w BOSCH i mógłby dać jakieś namiary ?

Ewentualnie czy warto kupować SIEMENSA - kosztuje około 200$.

Opublikowano
Niegdyś w swojej 320Ci, też z resztą E46 wymieniałem przepływkę i kosztowała mnie ona ok. 150zł. Jak sama cena wskazuje był to zamiennik, ale wszystko chodziło bez najmniejszego problemu :) Tyle, że nie pamiętam co to dokładnie była za przepływa.
E46 330D :)
Opublikowano

Witam!

Ja tez od jakiegos czasu mysle o przeplywomierzu. W M54 jest siemens , a nie bosch tak jak autor napisal. W aso w poznaniu spiewaja ok 1300, w intercarsie chyba 1050. i ja rowniez widziałem tego siemensa z allegro za 700. nawet do goscia dzwonilem - twierdzi ze to oryginal.

jesli bys go nabyl - napisz czy rzeczywiscie jest ok.

a na marginesie chcialem jeszcze zapytac w kwestii przeplywomierza -

z moim problem jest taki ze do 3 tys obr wszystko jest ok, powyzej, kiedy wlacza sie vanos, szczegolnie na 4 i 5 biegu, kiedy chce go przeciagnac nie przyspiesza caly czas tylko troche przyspiesza, a troche mysli, znow troche przyspiesza itd.

po pierwszej wizycie na kompie - blad przeplywomierza, ale z racji zaporowej ceny zostal tylko przeczyszczony. w dolnym zakresie bylo lepiej, w gornym - bez zmian. po jakims czasie podjechalem znow na kompa i bledu juz nie bylo. a gosc powiedzial mi, ze z czasem przeplywomierz traci swoja charakterystyke, ktora nie jest juz liniowa, tylko znieksztalcona w pewnym zakresie, dlatego samochod nie chodzi w 100 % ok, ale komp nie wykazuje bledow bo przeplywka zepsuta nie jest.

czy to prawda?

pozdrawiam

Opublikowano

Dzisiaj otrzymam ten przepływomierz i zamontuję w aucie. Zresetuję komputer i potestuję auto oraz sprawdzę czy komputer nie wyłapie błędów.

Według numerów z aukcji i rozmowy tel. to jest identyczny przepływomierz jaki miałem w oryginale.

Zdecydowałem się na nowy, gdyż z rozmowy ze zorientowanym w temacie człowiekiem z BOSCH'a okazało się, że po około 150 tys. przepływomierz traci swoje właściwości, więc nie ryzykowałem używki, tym bardziej, ze na nowy mam rok gwarancji.

Co do objawów - to u mnie nie było to zbytnio wyczuwalne, lecz po podpięciu do komputera okazało się, że sporadycznie pojawiał się błąd lambda bank1 i bank2.

Dodatkowo po podpięciu przepływki kumpla zauważyłem, że auto jest żwawsze.

Opublikowano

potestuj go i daj znac, bo bardzo mnie to interesuje czy jest oryginalnie zapakowany i takie tam. bo jak ktos sprzedaje cos za pol ceny to troche jestem podejrzliwy:)

jak u ciebie bedzie ok to pewnie w niedalekiej przyszlosci tez go kupie.

Opublikowano
potestuj go i daj znac, bo bardzo mnie to interesuje czy jest oryginalnie zapakowany i takie tam. bo jak ktos sprzedaje cos za pol ceny to troche jestem podejrzliwy:)

jak u ciebie bedzie ok to pewnie w niedalekiej przyszlosci tez go kupie.

Co do ceny to w InterCars ze zniżką można go kupic za około 1100 zł, w którymś z zachodnich sklepów widziałem za 200$, więc pewnie facet ma jakieś dojście i stąd taka cena.

Opiszę dokładnie jak będę miał w ręku.

Opublikowano

Przepływomierz w oryginalnym pudełku VDO, oryginalne naklejki itp.

Oznaczenia identyczne jak na oryginale, tylko w miejscu numeru BMW puste pole (wgłębienie).

Pracuje oczywiście poprawnie, pisemna gwarancja na 12 miesięcy, jestem zadowolony z zakupu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeździ lepiej na tyle, że możesz to określić jednoznacznie i nie jest to autosugestia?
Opublikowano
Jeździ lepiej na tyle, że możesz to określić jednoznacznie i nie jest to autosugestia?

Potwierdzone stoperem :)

Opublikowano

no to juz zacieram rece i jak tylko pojawia sie wolne srodki to tez nabede:)

niektorzy twierdza ze przeplywomierz trzeba zaprogramowac kompem czy cos w tym rodzaju - czy robiles moze cos takiego?

i czy trzeba to robic w aso czy mozna tez np w autoryzowanym serwisie boscha?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Potwierdzone stoperem :)

Jak było wg. stopera przed i po?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic nie trzeba programować. Ja dla pewności wyczyściłem tylko wszystkie adaptacje.

No właśnie, ja wykasować wszystkie adaptacje? Rozumiem, że potem samo sobie stworzy od nowa wszystko podczas jazdy czy trzeba jakieś specjalne operacje robic?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, ja wykasować wszystkie adaptacje? Rozumiem, że potem samo sobie stworzy od nowa wszystko podczas jazdy czy trzeba jakieś specjalne operacje robic?

Aby wykasować adaptację należy (po odłączeniu) złączyć kable od akumulatora na kilka minut, ewentualnie INPA lub inny soft.

Co do adaptacji to są różne szkoły, ważne aby silnik był ciepły, czyli resetujemy po rozgrzaniu. Ja pozwoliłem silnikowi pracować przez 5 min na wolnych obrotach i zgasiłem na chwilę. Po ponownym uruchomieniu rozpędziłem się kilka razy na 1 biegu do 6 tys obrotów i potem już normalna jazda.

Jak było wg. stopera przed i po?

Na 19" w 2 osoby było 8,2 -8,3 s na 4biegu od 60 do 100.

Na nowej przepływce jest 7,7 - 7,8s.

Na 17" powinno być jakieś 0,5 - 0,6s mniej - taka była różnica jak mierzyłem po zmianie kół.

Edytowane przez Yacek
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Na nowej przepływce jest 7,7 - 7,8s.

Na 17" powinno być jakieś 0,5 - 0,6s mniej - taka była różnica jak mierzyłem po zmianie kół.

Tak mi jakoś właśnie wtedy wychodziło ;)

viewtopic.php?p=720778#p720778

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
tak myślałem że będzie dobry dzięki :cool2: muszę do nich napisać czy dają gwarancję

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///