Skocz do zawartości

Olej w skrzyni zmieniamy,nie dajcie się nabrać na MIT!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Polecam zajrzeć na stronę renomowanego producenta oleji CASTROL http://www.castrol.com/castrol/castrolhomepage.do?categoryId=3175

Można tam dobrać olej do danego modelu auta, i tak np. do srzyni E46 1.8i z żółtą lub zieloną naklejką : Castrol / Shell EP 80 W, dyfer Castrol SAF XO .

Wg. mnie do skrzyni manualnej olej przekładniowy to olej przekładniowy. Jest kompletną bzdurą płacić za produkt specjalny BMW ( który robi nota-bene podwykonawca Castrol) po 90 zł / litr jeżeli ten sam olej kosztuje pod marką EP 80 Castrol 30 zł. Jest to zwykłe żerowanie na niewiedzy i braku doświadczenia kupujących.

Podobnie jest z płynem chłodzącym w VW. Jedyny słuszny to G 12. Z logo VW 2 x droższy niż z logo Skoda. Płyn 100 % ten sam. Więcej , G 12 to kompletna bzdura , zwykły zielony płyn , np. Anti Freez Castrol normalnie pracuje w tych silnikach, mam wielu znajomych którzy olali drogi i nic nie dający G12 i stosują zwykły. Chwyt marketingowy , nic więcej.

Z tymi olejami do skrzyni jest tak jak z olejami do silników i płynem G 12. Czy naprawdę myślicie że, dla zwykłego posiadacza seryjnego BMW jest jakaś różnica między olejem syntetycznym produkowanym przez Castrol , Elf, Mobil itp? . Nie ma , oleje mają takie same wysokie parametry, identyczną specyfikację.

Ja zalewam do skrzyni E 46 manual zalewam Castrol EP 80 za 30 zł litr i będzie chodzić tak samo jak niby oryginał BMW za 90 zł litr. To ten sam olej który Castrol robi dla BMW a ja nie jestem łosiem : ). Idę o zakład że , nie będzie żadnej różnicy w pracy skrzyni biegów.

Pozdrawiam. Płaćcie ile chcecie.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
Polecam zajrzeć na stronę renomowanego producenta oleji CASTROL http://www.castrol.com/castrol/castrolhomepage.do?categoryId=3175

Można tam dobrać olej do danego modelu auta, i tak np. do srzyni E46 1.8i z żółtą lub zieloną naklejką : Castrol / Shell EP 80 W, dyfer Castrol SAF XO .

Wg. mnie do skrzyni manualnej olej przekładniowy to olej przekładniowy. Jest kompletną bzdurą płacić za produkt specjalny BMW ( który robi nota-bene podwykonawca Castrol) po 90 zł / litr jeżeli ten sam olej kosztuje pod marką EP 80 Castrol 30 zł. Jest to zwykłe żerowanie na niewiedzy i braku doświadczenia kupujących.

Podobnie jest z płynem chłodzącym w VW. Jedyny słuszny to G 12. Z logo VW 2 x droższy niż z logo Skoda. Płyn 100 % ten sam. Więcej , G 12 to kompletna bzdura , zwykły zielony płyn , np. Anti Freez Castrol normalnie pracuje w tych silnikach, mam wielu znajomych którzy olali drogi i nic nie dający G12 i stosują zwykły. Chwyt marketingowy , nic więcej.

Z tymi olejami do skrzyni jest tak jak z olejami do silników i płynem G 12. Czy naprawdę myślicie że, dla zwykłego posiadacza seryjnego BMW jest jakaś różnica między olejem syntetycznym produkowanym przez Castrol , Elf, Mobil itp? . Nie ma , oleje mają takie same wysokie parametry, identyczną specyfikację.

Ja zalewam do skrzyni E 46 manual zalewam Castrol EP 80 za 30 zł litr i będzie chodzić tak samo jak niby oryginał BMW za 90 zł litr. To ten sam olej który Castrol robi dla BMW a ja nie jestem łosiem : ). Idę o zakład że , nie będzie żadnej różnicy w pracy skrzyni biegów.

Pozdrawiam. Płaćcie ile chcecie.

A jaki zastosować zamiennik oleju, jeśli w katalogu Castrola podane jest: Przekładnia ręczna :BMW Part No. 83 22 0 309 031 - 1.6 litr?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
a jak mam sprawdzić tą naklejkę w moim e46 320i? jak wjadę na kanał, to bez kłopotu ją zobaczę???

Radek

Nie tak bez kłopotu. U mnie jest po prawej stronie skrzyni biegów, trzeba mieć jakąś lampkę i trochę się pogimnastykować .

A jaki zastosować zamiennik oleju, jeśli w katalogu Castrola podane jest: Przekładnia ręczna :BMW Part No. 83 22 0 309 031 - 1.6 litr?

To już trochę zonk. W moim przypadku Castrol wyraźnie precyzuje jaki ich produkt można zalać. Jeżeli Castrol nie produkuje w tym wypadku żadnego odpowiednika - pozostaje chyba tylko olej z serwisu BMW :( .

Opublikowano

Często pojawia się twierdzenie że, nie ma potrzeby wymieniać oleju w skrzyni biegów czy dyferencjale bo nie przewiduje tego producent auta.

Serwis używa argumentu że, producent auta przewidział / zaprojektował że, zalany olej ma wystarczyć na całe życie skrzyni biegów. Rzecz w tym że , na ile owa trwałość, życie np. skrzyni biegów zostało przewidziane? 250 tyś km, 300 tyś km , 500 tyś ??? A potem co? Wymiana? Dla serwisu to nie problem - wymiana na nową , kilka tyś zł chętnie przyjmą.

Wg. mnie wymieniając olej w skrzyni czy dyferencjale , przedłużamy jej bezawaryjną pracę i trwałość.

Opublikowano
a jak mam sprawdzić tą naklejkę w moim e46 320i? jak wjadę na kanał, to bez kłopotu ją zobaczę???

Radek

Musisz jeszcze osłonę odkręcić i wtedy jak na dłoni.

Wczoraj wymieniłem olej na ori, tak jak serwis podaje 1.6L (330D manual) i co cikawe przy zlewaniu zeszło 2 L, no chyba że podziałka na wiaderku z leroy merlin jest pojeb... Skrzyni chodzi tak samo żadnych zmian, afto 2004 r 200 tysi nalatane.

Opublikowano

Dzis otrzymałem odpowiedz na moje pytanie z Salonu BMW Bonkowski Szczecin

. Pytałem tak namaclanie czy olej w skrzyni MTF LT1 ma jakis odpowiednik- jakie maja do mojej skrzyni i jaka cena. Otrzymalem info, ze olej MTF LT1 zostal zastapiony olejem MTF LT 2 , nie podal mi jaki olej kryje sie pod naklejka BMW ( wskazałem osobiscie smx- s) Do mojej skrzyni wchodzi 1.1l i musze kupic 2 litry, po 90zł za litr......dobra czyli mam ich gdzies- kupuje smx-s w intercarsie , tak samo jak bylo w mojej e36 mechanik powiedzial ze warto wlac Valvoline dexrona mimo ze skrzynia byla manualna, i co a nico- nic sie nie działo tylko w niskiej temperaturze biegi chodzily lepiej.

Opublikowano
Oleju sprzedadzą, Ci tyle ile chcesz. Przelewają z beczki luzem do litrowych butelek z podziałką. Dostaniesz 1.1L
Opublikowano
No własnie nie......polityka jest taka ze nie sprzeda Ci nikt w BMW bonkowski 1.1 litra oleju Bo musza zarobic i przy takim kupnie to placisz za kazdy rozpoczety litr, w tym wypadku po jakiego groma mi prawie litrowa butelka oleju stojaca i gnijaca w garazu. :mad2: Pierdykam ich , robione jest wielkie halo, wleje olej do automata to tez pojade i bedzie dobrze.
Opublikowano
No własnie nie......polityka jest taka ze nie sprzeda Ci nikt w BMW bonkowski 1.1 litra oleju Bo musza zarobic i przy takim kupnie to placisz za kazdy rozpoczety litr, w tym wypadku po jakiego groma mi prawie litrowa butelka oleju stojaca i gnijaca w garazu. :mad2: Pierdykam ich , robione jest wielkie halo, wleje olej do automata to tez pojade i bedzie dobrze.

W wawce w ASO sprzedali bez problemu taką ilość jaką chciałem tzn.1.6L

a czy ktoś mi odpowie jak jest w bemewe z lampką oleju, ma dwie pozycje wyświetlania stanu tak jak np. skoda, czy standardowo tylko czerwona?

Do tej pory miałem same audice i bemewe jest dla mnie zagadką.

Opublikowano

a czy ktoś mi odpowie jak jest w bemewe z lampką oleju, ma dwie pozycje wyświetlania stanu tak jak np. skoda, czy standardowo tylko czerwona?

Jak będziesz miał zbyt niski poziom oleju to zapali się na żółto a jak będzie poważniej to na czerwono :P

Opublikowano

Jak będziesz miał zbyt niski poziom oleju to zapali się na żółto a jak będzie poważniej to na czerwono :P

Ooo wreszcie, dziękulski :D

Opublikowano
Norbi 1 a gdze konkretnie brałeś ten olej w wawie . i ile za 1,6l ?

ASO na Wrocławskiej (bemowo) 120 zł za 1.6L i to chyba było z 20% zniżką.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Panowie , pogrzebałem dzisiaj z 2 godz. w necie , szczególnie na forach zachodnich (USA) i doszukałem się takiej informacji że olej MTF LT 2 to nic innego jak Castrol VMX 80 - nazwa na USA. W Europie występuje pod nazwą .... Castrol SMX-S :D - taka sama jak w MTL LT 2 specyfikacja ; 75W80, API GL-4. Jeżeli to prawda to BMW bardzo zależy na tym, żeby to pozostało tajemnicą .

Poza tym ludzie leją różne rzeczy zamiast MTF LT 2 , np:

Castrol TAF-X

Red line ATF D4 (olej niby do automatu ale zalewają także manuale)

Red line MTF

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja pojechałem do Łodzi do Tłokińskiego i tak:

Do skrzyni manualnej MTF-LT2 około 1,5L

Do skrzynki rozdzielczej MTF-LT2 około 0,3L

Do dyfra Castrol SAF-XO około 1L

Litr oleju około 85zł

Za wszystko dałem 400zł więc raczej nie opłaca się kombinować.

Pozdrawiam
Opublikowano
Panowie , pogrzebałem dzisiaj z 2 godz. w necie , szczególnie na forach zachodnich (USA) i doszukałem się takiej informacji że olej MTF LT 2 to nic innego jak Castrol VMX 80 - nazwa na USA. W Europie występuje pod nazwą .... Castrol SMX-S :D - taka sama jak w MTL LT 2 specyfikacja ; 75W80, API GL-4. Jeżeli to prawda to BMW bardzo zależy na tym, żeby to pozostało tajemnicą .

Castrol TAF-X

Red line MTF

Witam.

Czy ktoś z czytających zalewał skrzynię manualną w swoim BMW olejem Castrol SMX-S ?

Jak ewentualne efekty po wymianie?

Na Allegro jest w opakowaniach 0,5 litra po 24 zł (w sklepach internetowych po ok 27-30 zł).

Sam zastanawiam się nad wymianą jeszcze przed zimą. Nie wiem też czy kupować 1,5 l czy 2,0 litry?

Dodam jeszcze że do mojego auta (320d M47N) katalog Castrola podaje: Przekładnia ręczna - BMW Part No. 83 22 0 309 031 -1.6 Litra (czyli nie podaje swojego produktu, tylko zaleca olej z serwisu).

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Castrol TAF-X

Red line MTF

Ja ostatnio tez troche poczytalem i do skrzyni nastepnym razem zaleję mix Redline D4 ATF/Redline MTF. Samo D4 jest za rzadkie na nasza strefe klimatyczna, a sam MTF konsystencją przypomina LT-2(ktory w mrozach robi sie masłowaty) a mix powyzszych oleji swietnie sie wpasowuje w klimat umiarkowany ;). Tak czy siak produkt firmy Redline 75w-90 w dyfrze sprawdza sie wyśmienicie :)

Opublikowano

Dzisiaj przy wymianie oleju w silniku ( w pytke jeża z tym korkiem , od filtra oleju ni w zab bylo to złapac i odkrecic- plastikowa nakretka , ale poszło delikatnie przez szmatke i żabą ) wymieniłem olej w skrzyni . naklejka zołta z 1 , kupiłem Castrola SMX-S 75w85 polecany na stronie intercarsu do mojej skrzyni i jak widze wyzej to jest ten olej co leja w serwisie z butleki z napisem BMW za 90zł / litr. U mnie włazi litr, Cena za jaka kupiłem olej 23zł za 0.5 l. I w brew przekonaniom innym , ze lepiej do serwisu jechac ( a zaplacilbym tam jakies 300zł bo pytałem u Bonkowskiego ) udowodnie , ze skrzyni nic sie nie stanie.

Nowy koloru oleju roslinnego, a stary jak miód gryczany-brazowy ciemny. Pojezdze i sprawdze co sie zmieniło.

Opublikowano

Motor M57

·Schaltgetriebe ZF 5/1

· Gebrauch : Normal

· Prüfen/Wechseln : Prüfen 40000 km

· Empfehlung : Hochleistungs-Getriebeöl (GL-3+) SAE 75W-80

Kapazität : Füllmenge (gesamt) 1,2 Liter

· Gebrauch : Normal

· Prüfen/Wechseln : Prüfen 40000 km

· Empfehlung : Vollsynth. Hypoid-Getriebeöl (GL-5) LS SAE 75W-140

To polecają na stonie LM

Opublikowano

Dobra chopy, jazda próbna odbyta po miescie wiec duzo wajchowania skrzynia.

Odczucia po zmianie oleju , :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skrzynia chodzi -podczas wbijania biegów precyzyjniej jakby z wiekszym oporem ( nie tak jak haczące biegi tylko jakby nowiutka skrzynka) Tak wiec polecam zmienę oleju w skrzyniach manualnych. Nic nie trwa wiecznie wiec olej tym bardziej wiecznie nie będzie nowy.

Zniknęło uczucie i wrażenie przy pracy manetki , jakby ruszanie patykiem w wbitym w wiadro piachu.

OLEJ W SKRZYNI ZMIENIAMY, NIE DAJMY SIĘ NABRAĆ NA MITY!!! :lol:

Opublikowano

Castrol TAF-X

Red line MTF

Witam.

Czy ktoś z czytających zalewał skrzynię manualną w swoim BMW olejem Castrol SMX-S ?

Jak ewentualne efekty po wymianie?

Na Allegro jest w opakowaniach 0,5 litra po 24 zł (w sklepach internetowych po ok 27-30 zł).

Sam zastanawiam się nad wymianą jeszcze przed zimą. Nie wiem też czy kupować 1,5 l czy 2,0 litry?

Dodam jeszcze że do mojego auta (320d M47N) katalog Castrola podaje: Przekładnia ręczna - BMW Part No. 83 22 0 309 031 -1.6 Litra (czyli nie podaje swojego produktu, tylko zaleca olej z serwisu).

Witam ponownie.

Na forum Bmw Sport-pl znalazłem taką informację odnośnie oleju MTF LT2 do skrzyni biegów:

"Panowie walczyłem 2 tygodnie z serwisami BMW w Polsce ( Bydgoszcz, Gdynia, Częstochowa) i w Bydgoszczy ( BMW Posłuszny) udowodnili mi, że olej o nazwie MTF-LT-2 występuje na runku jako Castrol TAF-X ( nie TAF-X0) cena ok. 30 zł za 0,5 litra wiec problem skrzyni jest jasny".

No więc jaki jest bardziej odpowiedni: SMX-S czy TAF-X ???

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg