Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie czy ktoś jeździ 520d 163 km /np.2006r/ , pytam dlatego że mam taką na oku , ale nie wiem czy ogólnie nie jest to za mały silnik do takiego samochodu dodam że szukam piątki bo właśnie pare dni temu skasowałem swoją 528 i tam uważam że silnik był optymalny nic więcej mi nie potrzeba , ale pamiętam też jak jeździłem 520d e39/150km/ i wydawała mi się strasznie mułowata, czy w e60 jest podobnie czy dużo lepiej jeżeli chodzi o osiągi. Z góry dzięki za podpowiedź.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
po pierwsze temat jest juz na forum , poszukaj, po drugie E39 520d ma 136 kM, a od siebie dodam ze przejechalem sie E60 520 d i dla mnie porazka do 530d nie ma porownania
Opublikowano
Tak właśnie znalazłem dzięki za odpowiedź , ale po przeczytaniu na 100% nie kupię 2,0d tylko nie wiem za bardzo jaki silnik kupić w e60,a tego niemogę znaleźć na forum, myślę o 2,5 albo 3 w benzynie bym wolał, a może kotś się zna na tyle żeby coś polecić bo jak pisałem chodzi mi –+ o podobne osiągi jak w e39 528
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Krotko i na temat 3 litry diesla. Miałem podobny dylemat, bałem sie diesla, a na forum są same ochy i achy nad tym silnikiem, ale tak bardzo w to nie wierzyłem, dopóki takim sie nie przejechalem. Osiagi sa o niebo lepsze od 528i, ten moment obrotowy 500 Nm jest nie do pobicia, a na dodatek mało pali. Na trasie jak bedziesz jechal bez szalenstw to spokojnie ponizej 7 l/100 w miescie 9-10 w automacie (poki co wakacje wiec bez korkow). Przejedz sie takim i bedziesz wiedzial co zrobic.
Opublikowano
dzięki za info , ale powiem szczerze że jakoś diesel w bmw mnie nie kręci, zdecydowanie benzyna tylko nie wiem czy np. 2,5 /218km/ wystarczy czy będzie się męczył, a może 2,3 wystarczy/177km/ bo w e39 2,3 było mało a 2,8 idealnie,
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja Cie nie namawiam do diesla, ale powiedz czemu nie? nie bo nie? widze ze nie jezdziles 6 cylindrowym dieslem, bo tak samo myslalem dopoki sie nie przejechalem
Opublikowano
Główne powody to : drogi serwis w przypadku awarii , fatalna harakterystyka przyrostu mocy i kultura pracy silnika / oczywiście w porównaniu z benzyną / właściwie jedyne co przemawia za dieslem to niższe spalanie , ale to mnie akurat w żaden sposób nie przekonuje, a czytając forum to niestety bardzo często zdarzają się bardzo poważne uszkodzenia silników i nie tylko niby przez złe paliwo co w Polsze bardzo możliwe , ale nie tylko forum bo mam znajomych w warsztatach i generalnie jak ktos kocha to niech kupuje diesle , ale tylko nowe .
Opublikowano

Jak benzyna to 545. Rewelacyjne osiągi a pali raczej niedużo więcej od 530i. Jak diesel 530/535. To są moje propozycje na typy silników do E60. Nie wspominając o rewelacyjnej V10 5.0 która mi się marzy :roll: Kto wie... Może kiedyś :8)

Ach... ten dźwięk "Vidlastej" 10... Wrrrrrrrr!!! Wrrrrrrr!!!

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

Właśnie oglądam 545 i wsumie to możliwe że taką wezmę tylko ciekawi mnie jak ze skrzyniami czy automaty wytrzymują czy po +- 100 tyś. skrzyni jest do zrzucenia . może ktoś wie

M5 nr. 1 ale nistety trzeba mieć spore pieniądze

Opublikowano
O skrzynie automat się nie martw pod warunkiem że się o nią dba. Regularna wymiana oleju i filtra no i oczywiście zero (0) fałek/V/(wsteczny,gaz,szybka zmiana na D)

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg