Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam.

Mam typowy problem w 320d (136KM) - drgania silnika na luzie oraz lekkie "zatelepanie" po zgaszeniu

Aktualny przebieg 244 tys

236tys wymiana poduszki silnika

239tys wymiana sprzegła z kołem dwumasowym

240tys wymiana poduszek skrzyni biegów

Po wymianie tych elementów było ok, ale problem jakby powrócił :/

Samochód sprawdziłem na komputerze - wtryskiwacze ok

Tłumik drgań wału korbowego - ok

Napinacz paska alternatora,pompy wodnej i wspomagania - ok

Podpora wału - ok

Ponieważ kupiłem nieoryginalne poduszki (Meyle) mam wrażenie, że to one są przyczyną tych drgań (a przynajmniej po przeczytaniu kilku postow na ten temat tak mi się wydaje).

I tu pytanie: czy to możliwe, żeby po tak krótkim przebiegu od ich wymiany "padły"? Byłem dzisiaj w warsztacie i mechanik stwierdził "na oko", że są dobre

Edytowane przez kuchash
Opublikowano
U mnie po wymianie poduszek, sprawdzeniu zawieszenia wydechu, calej reszty elementow gumowych przy silniku ktore wymieniles tez sa drgania. Mechanicy zgodnie przewiduja konczaca sie dwumase. Narazie nie wymieniam, ale powoli sie do tego zabiore.
Opublikowano
U mnie po wymianie poduszek, sprawdzeniu zawieszenia wydechu, calej reszty elementow gumowych przy silniku ktore wymieniles tez sa drgania. Mechanicy zgodnie przewiduja konczaca sie dwumase. Narazie nie wymieniam, ale powoli sie do tego zabiore.

u mnie dwumasa wymieniona...

przeczytałem już na kilku forach, że te tańsze poduszki nie są za dobre i po zmianie właśnie na te "podróby" silnik ma większe drgania niż na żużtych oryginalnych

I teraz zastanawiam się, czy wydać 400 na "droższe" poduszki :/

Opublikowano
Wymieniłem poduszki pod moim 320D orginalne w serwisie - poprawa przy uruchomionym silniku (mniejsze drgania gdy silnik pracuje) poduszki nalezałoby w silnikach wysokopręznych wymieniać po ok 80 tys km. Jeśli chodzi o zakołysanie silnika po wyłączeniu (spore szarpniecie) to też tak mam i miałem (aktualny przebieg 167tys km), chyba tak już jest.
Opublikowano
JAk mechanicy stwierdzili ze koło pasowe jest ok na oko?> ja bym wymienił koło pasowe (tłumnik drgań) u mnie po wymianie przestało kołysac przy wyłączeniu i nie czuć wibracji w aucie. koło tylko oryginał...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pisałes ze wymieniłes poduszke domyślam sie ze tylko jedna I pewnie kupiłes utwardzona. Poduszki wymienia sie Parami wymien prawa i lewa najlepiej na oryginał i bedzie :cool2: Rok temu tez miałem taki problem wymieniłem na oryginał pod silnikiem i od razu pod skrzynia i jest ok

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
jest kontakt gg. Ja polecam, wlasciciel jest an forum. Zawsze doradzi.
Opublikowano
W helmutowni jest kupe narzekania na poduszki meyle ... wachacze mozna kupic ale jesli poduszki sa takie jak tuleje to chyba trzeba szarpnac sie na orginal zwalaszcza ze duzo drozsze nie sa
Opublikowano
A co masz do powiedzenia w kwestii tulei? Ja mam zalozone razem z wahaczami wlasnie Meyle HD. Wydaja sie troche za twarde bo auto jest zbyt sprezyste na nierownosciach. Wszystko czuc nieprzyjemnie na budzie. Podloga i pedaly wydaja sie drgac non stop na naszych drogach...