Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo interesuje mnie temat właściwych wskazań czujnika masy powietrza (przepływomierza) dla silnika z tematu.

Dostałem ostatnio od Nerwusa interfejs i po podpieciu INPĄ zaciekawilo mnie, że wskazanie z przepływki wynosiło ok 40kg/h na postoju. Po wciśnięciu gazu wzrastało do ok 60-70 kg/h. Generalnie z autem jest dość poważny problem z brakiem mocy (na oko ma jakies 90 KM :/ ). Szukam przyczyny i przed zakupem nowego przepływomierza, chce upewnić się, że stary jest napewno wadliwy.

Pytam m.in. dlatego, że w pewnym poście kilka osób miało podobne wskazania, dla rzekomo sprawnych aut ( zakres pomiarowy w INPIE to 0-16 kg/h).

Jeśli macie jakieś pewne informacje to bardzo proszę o pomoc.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jezeli masz juz dzialajaca inpe to mozesz miec lub moze tez juz masz dzialajacego DIS'a. W inpie dla silnika M47 nie ma wartosci zadanej dla przeplywomierza, natomiast w disie jest test przeplywki i o ile dobrze pamietam na bigu jalowym i chyba dwoch wyzszych obr. Dis podaje wartosc odczytana i ta jaka powinna byc.

Jak znajde kiedsy czas i nie zapomne to podlacze samochod i sprawdze ile te wartosci powinny wystepowac (dla nowej przeplywki BOSCHA + upgrade softu), ale nie obiecuje ze nastapi to wkrotce...