Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów. Posiadam E-39 z 1997r kombi. Miesiąc temu nabiłem klimę. Sprawdzano szczelnośc całego układu, było OK. Chłodziło ładnie 2 tygodnie i z dnia na dzień przestało. Czynnik jest, sprawdzałem, wentylator się załączył, sprężarka załapuje a powietrze leci letnie nawet przy ustawienu na 16 stopni. To moje pierwsze auto z klimatronikiem i nie mam pojęcia co robic. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie lub zna dobry warsztat w łodzi lub okolicach. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Opublikowano
opisz dokładnie jak ustawiasz CLIMAtronic i kratki środkowe?
"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Pokrętło kratek środkowych - trzy niebieskie kreski, temperatura 17, 5 stopnia, 18 stopni na obie strony i załączenie klimy. Wyraźnie czuje się silniejszy nawiew. Widac t też na wskaźniku kreskowym. Jednak przez cały czas leci letnie powietrze, przez co siła nawiewu nie zmniejsza się. Wcześniej siła nawiewu malała, gdy we wnętrzu robiło się chłodniej.
Opublikowano

czyli masz włączoną automatyczną klimatyzację, czuję się silniejszy nawiew ale to funkcja auto gromadzi w zapasie, "chuczy w środku konsoli", ale nie idzie bezpośrednio do kabiny. Ale co widać na wskaźniku kreskowym> właśnie nie widać bo jeśli jest AUTO to nie ma kresek.

Spróbuj jeszcze ręczne ustawienia czyli ->Twarz (strzałka w twarz) bez AUTO, rusz + to się samo zmieni.

P.S Ogólnie AUTO sprawdza się w długiej trasie czy to w zimie czy lecie

Pozdrawiam

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Sprawdziłem ustawienia ręczne, jednak nadal to samo. Nie jest to powietrze ciepłe ale letnie. Jednak nie taie chłodne jak było wcześniej.
Opublikowano
Miałem podobny problem u siebie. Poprostu letnie powietrze przy ustawionych 16 stopniach. W serwisie powiedzieli ze do wymiany skraplacz/ chlodnica klimatyzacji. Element ten nie zmiescil sie w planie budżetowym na ten czas wiec nie wiem na ile diagnoza trafna. :wink:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

podepne sie pod temat.

u mnie zauwazylem ostatnio ze tez nie leci tak zimne powietrze jak wczesniej lecialo - 2 dni temu bylo sporo slonca i mimo 2-godzinnej jazdy na ustawieniu 16 st auto - dmuchalo na maxa no i powietrze bylo zimniejsze niz bez zalaczonej klimy lecz nie takie jak powinno. Zauwazylem jeszcze ze od strony pasazera leci bardziej cieple powietrze a kratki przy wentylatorku w klimatroniku sa czyste a od kierowcy pelno kurzu itd itd ( co 2 dzien czyszcze to )

co to moze byc ? dodam ze 3 miesiace temu mialem serwis klimy

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
U mnie wszystko działa,nabili mi z możliwością sprawdzenia układu[szczelności], ale zauważyłem ,że kilka razy przy wylocie nawiewu na przednią szybę po str. pasażera jest delikatnie zaprószone białym t,jakby proszkiem co może znaczyć,teraz widzę ,że coraz mniej tego sie wydostaje.pzdr.
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
Opublikowano

Witam

Właśnie jestem z takimi samymi objawami....i właśnie teraz czekam tel z warsztatu po odbiór auta. 2 lata jeździłem praktycznie bez klimy momentami kiedy po dłuższej jeździe zatrzymywałem się i włączałem klimę to wiało zimnym do momentu aż ruszyłem. Na początku lipca zdecydowałem się zrobić z tym pożądek. Zajechałem do specjalisty....stwierdził kompresor do naprawy. Ok zapłaciłem 1000zł i byłem przez tydzień szczęśliwcem. Ale kiedy wybrałem się na urlop wszystko zaczęło od nowa....tzn jak jeżdżę z prędkością poniżej 60km/h to coś tam wieje zimnego ale jak przekroczę to kiszka z chłodzenia. I ten próg tolerowane prędkości zaczął się stopniowo obniżać (zauważyłem to przy 100/h). Żeby się ochłodzić po prostu muszę zwolnić :). Dzisiaj właśnie zawiozłem autko z reklamacją i teraz czekam na odbiór. Myślę, że to niezbyt dobrze zregenerowane sprzęgiełko w kompresorze lub coś w tym stylu.

Memento Mori :-)