Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno kupiłem bmw e46 320d i powoli go poznaje :D

chciałbym was zapytac jak sie włącza pogrzewanie lusterek? chyba ze jest to funkcja automatyczna to kiedy sie wlanczaja???

Opublikowano
Jest to funkcja automatyczna i wlaczaja sie przy uruchomieniu silnika (najlepiej to zauwazyc w zimie lub po opadach deszczu).Jesli sie myle to mnie poprawcie.
Opublikowano

hej!

własnie chyba nie z podgrzewanie tylenej szyby poniewaz kiedys jadac autem w czasie deszu zauwazylem ze krople na lusterku wysychaja - moze podgrzewanie sie wlancza kiedy ustawimy konkretna temperatuer wewnatrz auta chyba powyzej 22 stopni

Opublikowano

mnie osobiścietakże fascynuje to jak one się włączają automatycznie

trenowałem ze wszystkim i poległem

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
dokładnie grzeją cały czas ,albo jak jest zimno po niżej jakiejś temperatury bo gdy w zimę przychodziłem na parking to nigdy lusterka nie były zamrożone
Opublikowano

obmacałem lustereczka i zimne :(

Dziwnym zbiegiem okoliczności byłoby że oba podgrzewania spaliły by się ale to możliwe.

Może bezpiecznik i tu pytanie który odpowiada za ogrzewanie lusterek i czy jeszcze coś na tym obwodzie wisi?

Ewentualnie jakiś manual opisowy jak demontować wkłady by się dostać pod lusterka mógłbym prosić

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dla wszystkich fascynatów podgrzewanych lusterek

Jako iż drażniło mnie to okrutnie nie dałem za wygraną. Wczoraj na parking demontuje szkło lusterka i :shock: :shock:

No żeby coś grzało to trzeba to mieć :oops:

Dziwi mnie trochę ze w buni nie ma czegoś takiego jak podgrzewane lusterka w standardzie.

Ciekawe czym mnie jeszcze ten samochód zaskoczy ale OK będę twardy :norty:

Cóż trzeba będzie pokombinować z tym by były :D jak czas pozwoli

Ciekaw jestem czy instalacja choć do kostki w drzwiach jest pociągnięta czy trzeba będzie całą kłaść do stacyjki lub w jakieś inne miejsce bo w samym lusterku przewodów od ogrzewania nie ma

Opublikowano
Podgrzewanie dziala jak sie to ustali w serwisie, moze dzialac automatycznie ponizej pewnej temperatury albo wraz z podgrzewaniem tylniej szyby...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dla wszystkich fascynatów podgrzewanych lusterek

Jako iż drażniło mnie to okrutnie nie dałem za wygraną. Wczoraj na parking demontuje szkło lusterka i :shock: :shock:

No żeby coś grzało to trzeba to mieć :oops:

Dziwi mnie trochę ze w buni nie ma czegoś takiego jak podgrzewane lusterka w standardzie.

Ciekawe czym mnie jeszcze ten samochód zaskoczy ale OK będę twardy :norty:

Cóż trzeba będzie pokombinować z tym by były :D jak czas pozwoli

Ciekaw jestem czy instalacja choć do kostki w drzwiach jest pociągnięta czy trzeba będzie całą kłaść do stacyjki lub w jakieś inne miejsce bo w samym lusterku przewodów od ogrzewania nie ma

w moim golasku niestety również nie ma podgrzewanych lusterek, jak kolego będziesz może miał juz jakieś doświadczenia chętnie się podpytam co i jak :8)

Opublikowano

Witam

Ja u siebie również nie mam podgrzewanych lusterek. Fakt porażka, aby takie auto nie miało takiej podstawowej opcji.

Jedak do rzeczy. Postanowiłem sprawdzić czy mam przewody. Niestety wygiełem wygłuszenie w drzwiach i jedyne co znalazłem

to przewody i kostkę do sterowania elektryki :(. Wg mnie (i tego co zobaczyłem) aby mieć teraz podgrzewanie trzeba ciągnąć wiązke z kokpitu.

Pozdro

Opublikowano

właśnie się też zastanawiałem a nie miałem okazji sprawdzić

czy aby do kostki przy drzwiach co idzie wiązka przewodów z karoserii nie ma doprowadzonego napięcia +12V po przekręceniu stacyjki jak koledzy wspominali

to by rozwiązało problem bo konieczne było by tylko pociągnięcie przewodów od w/w kostki do lusterek

tak trzeba bęzie rozpruć kokpit :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dziś uzyskałem informacje w ASO że lusterka grzeją non stop np tak jest u mnie w E46 318D z 2002r po liftingu dobrze wyposażona. Wg mnie to głupota że tak to wymyślili... lusterka tak grzeją że nie da ich się dotknąć czasem po dłuższej jeździe zwłaszcza przy +20-30 stopniach więc niemcom "gratulujemy" pomysłowości... swoją drogą u mnie już na szkłach widać że coś się dzieje z powłoką bo zaczynają się pojawiać brązowe plamy na szkłach :? Porażka
Opublikowano
Dziś uzyskałem informacje w ASO że lusterka grzeją non stop np tak jest u mnie w E46 318D z 2002r po liftingu dobrze wyposażona. Wg mnie to głupota że tak to wymyślili... lusterka tak grzeją że nie da ich się dotknąć czasem po dłuższej jeździe zwłaszcza przy +20-30 stopniach więc niemcom "gratulujemy" pomysłowości... swoją drogą u mnie już na szkłach widać że coś się dzieje z powłoką bo zaczynają się pojawiać brązowe plamy na szkłach :? Porażka

Dokładnie, ciekawe jakie było uzasadnienie takiego patentu. Przecież to bezsens, żeby w gorące dni lusterka cały czas się grzały :duh:

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie nie trzeba włanczac ogrzewania tylnej szyby zeby lusterka podgrzewało, działaja raczej non stop.
Opublikowano
No nie przemysleli niemcy tej sprawy. Glupota. Tak samo jak to, ze nie ma przycisku wylacz/pozycji neutralnej dla elektrycznej regulacji lusterek. Jest w tym aucie kilka irytujacych detali. Albo dziwnie dzialajacy mechanizm podnoszenia szyb. Dla mnie to ciagle zagwostka jak to dziala...
Opublikowano

Jak dla mnie to jest glupotą żeby nie było podgrzewanych lusterek w standardzie, tak samo to że w samochodach które je mają to podgrzewa cały czas. U mnie chyba nie ma podgrzewanych lusterek ale zamierzam to sprawdzić i jak coś to dorobić. Autko ma kilka niedopracowanych mankamentów, które naprawdę czasami potrafią irytować.

Albo dziwnie dzialajacy mechanizm podnoszenia szyb. Dla mnie to ciagle zagwostka jak to dziala...

Dokładnie z szybami też jest pewna zagwostka. Tutaj chyba zależy od czasu jaki trzymamy przycisk zamykania otwierania szyb.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widać myślicie innymi kategoriami niż reszta.

- lusterka grzeją cały czas bo deszcz czasami pada też jak jest ciepło więc nie parują wtedy i nie są mokre

- tylna szyba jak byś my ją nie grzali zawsze będzie mokra więc absurdem by było jeździć w padającym deszczu z grzaniem tylnej szyby tylko po to żeby lusterka nie były mokre

- siedem lat miałem podgrzewane wkłady w E36 i nie było śladu po tym, że grzały cały czas, w E46 grzeją już dziewiąty rok

- ogrzewanie lusterek w E36 było podłączone do instalacji elektrycznej regulacji, ta sama wiązka - tak było w oryginale, tak zrobiłem w E36 i działało bez zarzutu, temat jest na forum, nie wiem czy przypadkiem nei w dziale 'zrób to sam'

- wyłączniki szyb mają dwa położenia, w dodatku działają inaczej w zależności od tego czy mamy kluczyk przekręcony czy nie, identycznie jak elektryka foteli a wszystko to dla BEZPIECZEŃSTWA, a nie dlatego że tak komuś pasowało.

Opublikowano
- lusterka grzeją cały czas bo deszcz czasami pada też jak jest ciepło więc nie parują wtedy i nie są mokre

kolego nie zgodzę się z tym co piszesz

po pierwsze jeżeli auto jest w ruchu to lusterka nie będą nigdy mokre, jeżeli zaś nawet będą mokre (bo np. stoisz na skrzyżowaniu) to aby padający deszcz odparowywał z wkładów lusterek zamiast właśnie tych wkładów musiałbyś mieć kilkuset watowe grzałki :lol:

- tylna szyba jak byś my ją nie grzali zawsze będzie mokra więc absurdem by było jeździć w padającym deszczu z grzaniem tylnej szyby tylko po to żeby lusterka nie były mokre

masz rację, absurdem jest podgrzewać wkłady w celu odparowania deszcze podczas deszczu :mrgreen:

pierwszy raz spotkałem się z taką opinią ze ktoś podgrzewa lusterka aby krople deszczu z nich odparowywały,

ja jak i zapewne większość podgrzewania lusterek jak i tylnej szyby używam aby zeszło para, lód czy tez śnieg aby nie skrobać tych powierzchni

ale jak to się mówi gusta są różne i o gustach się nie dyskutuje :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podgrzewane lusterka sa na tyle ciepłe ze spokojnie podczas deszczu krople odparuja i wszystko widac a wiec kolega BaX ma racje, czasmi jezdze autkiem bez podgrzewanych lusterek i widocznosc podczas deszczu jest duzo gorsza.
Opublikowano
Podgrzewane lusterka sa na tyle ciepłe ze spokojnie podczas deszczu krople odparuja i wszystko widac a wiec kolega BaX ma racje, czasmi jezdze autkiem bez podgrzewanych lusterek i widocznosc podczas deszczu jest duzo gorsza.

po deszczu może i tak ale napewno nie podczas deszczu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kolego nie zgodzę się z tym co piszesz

po pierwsze jeżeli auto jest w ruchu to lusterka nie będą nigdy mokre, jeżeli zaś nawet będą mokre (bo np. stoisz na skrzyżowaniu) to aby padający deszcz odparowywał z wkładów lusterek zamiast właśnie tych wkładów musiałbyś mieć kilkuset watowe grzałki :lol:

Widać moje są jakieś inne bo obojętnie czy pada deszcz czy jest po deszczu, jak woda z nich odparuje to już nie są mokre.

masz rację, absurdem jest podgrzewać wkłady w celu odparowania deszcze podczas deszczu :mrgreen:

Póki co jak rozumiem teorytezujesz, ja to mam sprawdzone w praktyce i działa tak jak pisze. Zresztą przeczysz sam sobie bo sam wyżej napisałeś, że "jak auto jest w ruchu to lusterka nie będą mokre nigdy".

pierwszy raz spotkałem się z taką opinią ze ktoś podgrzewa lusterka aby krople deszczu z nich odparowywały,

Czyli jak wsiadasz do auta któe stało na deszczu to przecierasz szmatką szkła? :mrgreen: No faktycznie jest jak mówisz, są gusta i guściki. :mrgreen:

ja jak i zapewne większość podgrzewania lusterek jak i tylnej szyby używam aby zeszło para, lód czy tez śnieg aby nie skrobać tych powierzchni

W zimie jak najbardziej, w lecie własnie grzeją po to aby nie były mokre. Proste i skuteczne.