Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.W mojej e46 sedan niestety nie mam parktronika.Moje pytanie brzmi;czy ktoś z Was montował w swojej bm-ce podobne do takiego zestawy http://www.allegro.pl/item638791330_czujnik_parkowania_6_sensor_wybierz_wyswietlacz.html#gallery .Pytam bo niewiem jak będzie pózniej wygladała(czy duzo odbiegnie od oryginału,oczywiscie wygladem).Jeśli ktos ma takie czujniki to prosze o fotki.Dzięki :)
Opublikowano

Zamontowalem u siebie taki zestaw z allegro w e46 Touringu, mam auto czarne więc praktycznie nie odróżnia sie zbytnio od koloru. Ja mam taki na sam tył z 4 czujnikami i monitorkiem małym (pokazuje strone przeszkody + odległość i w miare zblizania sie zmienia tez kolor) który zamontowałem po lewej stronie przy słupku kierowcy. Wyglada to w miare estetycznie.

Co do samych czujników montaz w miare prosty bez większych problemów z ciągnieciem kabli i montażem w tyle centralki, jednak nie zamontujesz w tyle tak jak w oryginale, gdyz oryginale masz czujniki w tym przetłoczeniu na dole przy samym dole zderzaka. Tych z allegro czujników nie można tak nisko montować, gdyż ich czułośc i kąt łapania ciągle by łapał ziemie. W instrukcji większosci jest, że trzeba je montować na wysokości +/- ok 50 cm , więc niestety należy je zamontować mniej więcej w połowie wysokości zderzaka.

Co do działania, bardzo przydatny gadżet szczególnie w kombi (mam czarne szyby) , można parkować na styk do 10 cm. U mnie się sprawdzają, jedyny minus - czasami świrują np jak auto caly dzien postoi na slońcu ktore w nie świeci, tzn raz na ileś tam użyć przy cofaniu nagle zapika raz-dwa jakis czujnik, prawy lub lewy ...poprostu chińszczyzna, ale przy samym manewrze jak jest blisko przeszkoda działaja poprawnie i sie sprawdzają. Za taką cene ja kupiłem 4 sztuki z monitorkiem za ok 100 zł polecam jak ktoś nie chce inwestować kilka razy więcej w oryginał.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moim zdaniem jedyna sensowną opcją (jakość/estetyka) jest zestaw czujników Valeo bez wyświetlacza, z sygnalizacja akustyczną (BEEP&PARK).

Marka troszkę solidniejsza i nie trzeba nigdzie wciskać monitorków i wyświetlaczy, które moim zdaniem psuja wygląd wnętrza auta.

Opublikowano

Ja mam zamontowane w listwie, dzięki temu jakby co to wymieniam listwę i jest fabryka. Oczywiście tak jak mówi kwiatus - same czujniki i buzzer, bez ekranu bo jakoś nie mogłem sobie go na kokpicie wyobrazić. Całość wygląda tak:

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0509/new123fa.jpg

Proszę się nie dziwić, tylko współczuć. Fotka robiona do dokumentacji (po tym, jak się jakiś fachowiec na parkingu nie zmieścił), jakby się przyszły kupujący pytał, czemu zderzak malowany.

Opublikowano

Siema

kolega podlaczyl taki tylko z buzzerem i dziala super

O wiele taniej niz fabryczne a dzialaja identycznie jak moje w 330 coupe.

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
I jak ewentualnie siądzie, to za stówkę wymieniasz cały zestaw :cool2:
Opublikowano

eee z przodem daj sobie spokój :)

Ja montowałem na tył w listwie, bez monitorka bo samo pipczenie w zupełności wystarcza. Jest jedno ale... Wszystkie chodziły git przez jakieś 8 miesięcy, teraz dwa z czterech sensorów zdziałają idealnie, jeden robi jakieś zwarcie tak że nawet gdy niema przeszkody czasem piknie a jeden raz działa raz nie działa :? Ktoś mi na parkingu dość solidnie widać na tył najechał (widząc po sznitach na zderzaku) i może być że od tego sensory ucierpiały. To jest 70zł a fajna sprawa także spokojnie możesz montować :)

Opublikowano
Niewiem jak koledzy ale ja bym tego badziewia niemontował,znajomy też to założył tylko do passata wielka podnieta bo ma czujnik parkowanai 8 szt,razem taki się podniecał, że zarysowal samochód o samochód .
Opublikowano

swego czasu mialem bardziej "wybajerzony" zestaw - monitorek wskazywał 4 czujniki z osobna-wskazywal który działa i jaka jest odległośc od kazdego czujnika

teraz gdybym mial zakładac jeszcze raz to tego bym nie zrobił - wszystko jakoś działało w zwykły dzień przy ładnej pogodzie(choc czasem załączał sie bez przyczyny ktoryś czujnik)

jazda zaczynała się gdy juz popadało,czesto krople wody ładnie ustawiały sie na czujniku i non stop "widział" przeszkode - przetarcie jej reka przywrócało go do normalnej pracy no ale co to za przyjemność w deszcz wysiadac z auta, iść na tył przetrzeć czujnik?? :mad2: - wtedy sam widze ile mam do przeszkody :mrgreen:

sytuacja powtarza sie zimą - płatki sniegu oblepiając listwe z czujnikami(normalne przy jeździe po sniegu) powodowały to że czujniki znów "widziały" przeszkody

reasumując: NIE POLECAM

PS. obecnie mam używany ok 2,5 raza droższy oryginalny zestaw i żaden "allegrowy" mu nie dorówna :cool2:

Opublikowano

1. Zgadzam się z kolegą ufo, z przodu bym nie montował.

2. Na uszkodzenia mechaniczne nie ma rady. Czujnik potraktowany zderzakiem innego auta ma prawo nawalić.

3. Kolega zarysował passata, bo zamontował czujniki? Hmm...

4. Jarku - może rzeczywiście dziadostwo kupiłeś wcześniej? Wiadomo, allegro to loteria. Zgadzam się z tym, że im droższe tym pewnie trwalsze. Mając zaplanowane powiedzmy 200zł na czujniki też bym nie kupił takich za 100. Pamiętam, że u mnie czujniki raz zwariowały, jak tył auta był pokryty sporym śniegiem. Poza tym nie mam problemów, deszcz czy śnieg.

Opublikowano

zielo - ponad 2lata temu jedne z lepszych allegrowych, wówczas koszt prawie 200zł

a może poprostu były jakieś wadliwe, zbyt czułe itp..

Opublikowano

No jak się cofa przy prędkości 20km/h to czujniki nie pomogą :mrgreen:

Mimo zamontowanych czujników jednak nie zaszkodzi przecież obrócić głowy albo zerknąć do lusterka. Jeśli jest się takim wygodnym to trzeba sobie kupić jakieś fajne Volvo które samo będzie hamowało przy przeszkodzie.

Jakby nie patrzeć takie czujniki to np 100zł a zamiennik zderzaka kpl na przykład 250+300 malowanie to jednak może się opłacić.