Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Brzęczy mi cholernie katalizator i trzeba wreszcie porządek z tym zrobić.

Układ wydechowy wygląda u mnie tak:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DD61&mospid=47544&btnr=18_0242&hg=18&fg=10

Na rysunku widzę sondę lambda za katalizatorem, więc gdybym zdecydował się na wycięcie bądź zastapienie czymkolwiek istnieje prawdopodobieństwo błędów w kompie - mam rację?

Przerabiał juz ktos ten temat i mógłby podzielić się doświadczeniami?

Dodam, ze silnik zasilany jest LPG.

Z góry dzięki za rady,

pzdr

LETki

Opublikowano

Myślę, że jak masz wypalony katalizator to w rzeczywistości już go nie ma - latają w środku niewielkie kawałki/kostki siatki a więc dla pracy silnika to już jest tak, jakby katalizatora w tym momencie nie było. Więc stan jak w tłumiku przelotowym.

Ja zdecydowałem się na usunięcie katalizatorów i wspawanie dwóch tłumików przelotowych w ich miejsce. Istotnych zmian nie zauważyłem, może tylko bardziej basowy dźwięk silnika. Na temat wzrostu mocy się nie wypowiem ponieważ po usunięciu katalizatorów kierowca może ulec autosugestii że silnik "ma więcej koni" i ocena będzie nie obiektywna :wink:

Opublikowano
Myślę, że jak masz wypalony katalizator to w rzeczywistości już go nie ma - latają w środku niewielkie kawałki/kostki siatki a więc dla pracy silnika to już jest tak, jakby katalizatora w tym momencie nie było. Więc stan jak w tłumiku przelotowym.

Ja zdecydowałem się na usunięcie katalizatorów i wspawanie dwóch tłumików przelotowych w ich miejsce. Istotnych zmian nie zauważyłem, może tylko bardziej basowy dźwięk silnika. Na temat wzrostu mocy się nie wypowiem ponieważ po usunięciu katalizatorów kierowca może ulec autosugestii że silnik "ma więcej koni" i ocena będzie nie obiektywna :wink:

A ja tylko grzecznościowo zapytam ile katalizatorów posiadała twoja E34 że piszesz o tym w liczbie mnogiej??? I pamiętaj że autor postu posiada lambdę również za katalizatorem a to chyba może mieć wpływ na działanie silnika

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
I pamiętaj że autor postu posiada lambdę również za katalizatorem a to chyba może mieć wpływ na działanie silnika

heeh, dzięki za zwrócenie uwagi, generalnie to jedno z ważniejszych pytań w moim poście :)

pzdr

LETki

Opublikowano

A ja tylko grzecznościowo zapytam ile katalizatorów posiadała twoja E34 że piszesz o tym w liczbie mnogiej???

Oj,przepraszam. Rzeczywiście pomyliłem się trochę bo chodziło mi o to, że w ukł. wydechowym idą dwie rury i kupiłem dwa tłumiki przelotowe. A katalizator - był jeden, tyle że miał dwa wejścia i dwa wyjścia. Jeżeli chodzi o sondę Lambda to została na czas montażu wykręcona na wtyczce przy silniku, ponieważ duża część ukł. wydech. (razem z tłumikiem środkowym i rurami) była zdemontowana. Potem wtyczkę sondy podłączono i nic się nie działo. (Z tego co pamiętam to nie była wyjmowana w miejscu przed katalizatorem).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koleszko DAN-LZ Jak masz e34 to sonda tylko przed kataliza, w nowszych modelach sterowanie dawka paliwa jest bardziej precyzyjne z uwagi na koncowa czystosc spalin, komp zbiera info z pierwszej sondy i grugiej a nastepnie jesli trzeba koryguje dawke paliwa. Ja bym byl ostrozny jezeli chodzi o wyprucie katalizy i wstawienie przelotow...

Poprawcie mnie jesli sie myle...