Skocz do zawartości

[E46] jak spr. rodzaj zawieszenia w 330i?standart/sport/M

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

M330d ma w galerii link do cennika e46 z 2003 roku (dla touringa co prawda, ale...)

i tam piszą

Sportpaket M II (338)
inkl. Sportliche Fahrwerksabstimmung, Aerodynamikpaket M II mit Nebelscheinwerfern
und Heckspoiler, Scheinwerferblenden in schwarz (auch 330i, 330xi),
Leichtmetallräder mit Mischbereifung Doppelspeiche 68M, Sportsitze für Fahrer
und Beifahrer, Stoff-/Alcantara-Kombination “Laser“, Shadow Line hochglänzend,
M Lederlenkrad (in Verbindung mit Sequenzielles Manuelles Getriebe (SMG) mit
Sport-Lederlenkrad), Dachhimmel anthrazit, Interieurleisten in Aluminium cube
silber und Blinkleuchten weiß, Einstiegsleisten mit M Emblem, M Fußstütze (Fahrerseite),
Exterieurumfänge in Wagenfarbe.
In Verbindung mit Allradsystem ohne Sportliche Fahrwerksabstimmung

Sportpaket M II (338)
inkl. Sportliche Fahrwerksabstimmung, Aerodynamikpaket M II mit Nebelscheinwerfern,
Scheinwerferblenden in schwarz (auch 330i/330xi), Leichtmetallräder
mit Mischbereifung Doppelspeiche 68 M, Sportsitze für Fahrer und Beifahrer,
Stoff-/Alcantara-Kombination “Laser“, Shadow Line hochglänzend,
M Lederlenkrad, Dachhimmel anthrazit, Interieurleisten in Aluminium “Black
Cube“ und Blinkleuchten weiß, Einstiegsleisten mit M Emblem, M Fußstütze
(Fahrerseite), Exterieurumfänge in Wagenfarbe.
Wählbare Lackierungen: imolarot II, schwarz II, alpinweiß III, saphirschwarz,
oxfordgrün II, titansilber, orientblau, silbergrau bzw. mysticblau (Metallic-Lackierungen
gegen Aufpreis).
Im Umfang Edition Sport enthalten
Nicht in Verbindung mit Interieurleisten graphit matt, Interieurleisten metallic hochglänzend,
Interieurleisten mattchrom.
Nur in Verbindung mit Leichtmetallräder mit Mischbereifung Doppelspeiche 68M bzw.
Doppelspeiche 135M.
In Verbindung mit Allradsystem ohne Sportliche Fahrwerksabstimmung

Może ktoś niemieckojęzyczny przetłumaczy? :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Na wahaczach powinny być naklejki niebieskie jeśli to m-

Niestety nie występuje w zamienniku - koplet 2 szt z tulejami w ASO - 2600 zł. Niektóre firmy podają, że ich zamiennik pasuje, lecz niestety różni się kątem osadzenia sworznia.

Gdybyś był zainteresowany znam gościa, który może załatwić taki komplet w cenie do 2 tys.

Febi, Lemforder i TRW robią zamienniki wahaczy m. Maja inne numery katalogowe niz zwykle wahacze i troche wieksza cene.

Tak na marginesie ponad 2000zł za 2 kawałki aluminium to lekkie MOD: Rozumiem rozżalenie, ale w sprawie przekleństw zapraszam nowego użytkownika do przeczytania regulaminu :?

Opublikowano
Febi, Lemforder i TRW robią zamienniki wahaczy m. Maja inne numery katalogowe niz zwykle wahacze i troche wieksza cene.

Tak na marginesie ponad 2000zł za 2 kawałki aluminium to lekkie [bAD] :?

Widziałem, ale tylko wersje do zawieszenia sport. Różniły się od oryginalnych m-technik kątem osadzenia sworznia.

Fakt, cena oryginału jest wysoka - zbyt wysoka jak na kawał aluminium i gumy. Ponarzekałem, ale kupiłem, założyłem i cieszę się jazdą :)

Znajomy załatwił mi za 1740 zł komplet razem z tulejami.

Opublikowano

Aha, no to kicha. Mam nadzieje ze nie padna mi w najblizszym czasie, bo na razie czekam na laczniki stabilizatora - bo cos mi stuka a przy wymianie hamulcow i okazalo sie ze to one.

Kurde 2000zł. Dolożyc 1500zł i masz wypasione zawieszenie k-sport (gwintowane, regulowana twardosc). Troche zaczynam zalowac ze bralem auto z zawieszeniem M :?

Poza tym zawieszenie sport? Myslalem ze bmw robi tylko zwykle i m.

• Członkowie klubu
Opublikowano

I o tym właśnie jest ten temat...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

I o tym właśnie jest ten temat...

Ostatnio mało śpię, przez co mózgownica mi nie najlepiej przyswaja informacje :duh:

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dostałem odpowiedź z BMW PL.

Pozycja 338 mogła być łączona z 226.

Pozycja 338 zawierała:

- lampy przeciwmgłowe

- tylny spoiler na klapie

- nakładki na progi M

- podstopnica M

- antracytowe wykończenie reflektorów

- krótszy lewarek zmiany biegów

Ani słowa o mechanice... więc zadałem dodatkowe pytania pomocnicze :mrgreen:

i czekamy dalej na jakieś newsy... :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Dostałem odpowiedź z BMW PL...

Właśnie miałem zapytać, czy Ci odpowiedzieli, mi jeszcze nic nie napisali.

Teraz to już się zakręciło całkowicie, może sprecyzują po pytaniu pomocniczym.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dostałem odpowiedź z BMW PL.

Pozycja 338 mogła być łączona z 226.

Pozycja 338 zawierała:

- lampy przeciwmgłowe

- tylny spoiler na klapie

- nakładki na progi M

- podstopnica M

- antracytowe wykończenie reflektorów

- krótszy lewarek zmiany biegów

Ani słowa o mechanice... więc zadałem dodatkowe pytania pomocnicze :mrgreen:

i czekamy dalej na jakieś newsy... :wink:

skoro 338 oznacza to co pisze wyzej to moze P337A M SPORTS PACKAGE M Pakiet sportowy oznacza te zawieszenie . juz sam nie wiem bo informacje su sa na dwa dni pewne a potem znow inna mozliwosc

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dostałem kolejną odpowiedź. Nie cytuję, to moje streszczenie.

Weryfikacja pakietu była dla auta z 08/2004 - starszych nie mogli znaleźć.

Obstają, że pakiet 338 to stylistyka optyczna, nie zawiera żadnych dodatkowych elementów zawieszenia sportowego np. z opcji SA226.

Zdarza się, że zmiany stylistyki, mogą wymagać korekty np. kąta wyprzedzenia sworznia itd., czyli inny wahacz (???).

Dlatego do pakietu 338 jest inny wahacz.

I tu osobiście mówię - jeśli tak, to jawnie lecą sobie w kulki nazywając go M-Technikiem i prosząc za niego 1000zł :mrgreen:

Pewnym jest, że obniżone i o zmienionej charakterystyce (sportowe) zawieszenie to 226 opcja.

Osobiście jestem też zdania, że 338 to tylko pakiet wizualny, który pociągnął za sobą wahacz i amory - ale nie jest obniżone i usztywnione zawieszenie.

Zadałem jeszcze pytanie o różnicę amorów z pakietu 338 względem auta bez pakietu 338 i 226, ale osoba ze mną korespondująca raczej kończy rozmowę... :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
skoro 338 oznacza to co pisze wyzej to moze P337A M SPORTS PACKAGE M Pakiet sportowy oznacza te zawieszenie .

Myślę, że 337 to zwyczajnie poprzednik 338 - analogicznie dla pierwszej, starszej wersji MPakietu.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Osobiście jestem też zdania, że 338 to tylko pakiet wizualny, który pociągnął za sobą wahacz i amory - ale nie jest obniżone i usztywnione zawieszenie.

No tak... a teraz KrzysztofP ( :cool2: ) przetłumaczył mi z niemieckiego ten wyciąg z cennika i zaczyna się tak

338 zawiera sportowe ustawienie zawieszenia, pakiet aerodynamiczny M II z refl. przeciwmgielnymi...

Ale moja nie wydaje mi się być obniżona...

Może sportowe ustawienie wcale nie oznacza obniżenia?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Jeśli nie dadzą rady odpowiedzieć to poszukamy kogoś znającego niemiecki i wyśle się zapytanie do Niemiec. Takie rzeczy to w ASO powinni rozwikłać w ciągu kilku minut. Jeśli oni nie mają dokładnych specyfikacji to jest porażka na całej linii.
  • Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Yacek - Ty masz u siebie którąś pozycję z tych? 338 lub 226?

BaX - a Ty masz którąś? Mierzyliśmy swoje auta i stały mniej więcej na tej samej wysokości. Może to na coś naprowadzi :wink:

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

No tak... a teraz KrzysztofP ( :cool2: ) przetłumaczył mi z niemieckiego ten wyciąg z cennika i zaczyna się tak

338 zawiera sportowe ustawienie zawieszenia, pakiet aerodynamiczny M II z refl. przeciwmgielnymi...

Ale moja nie wydaje mi się być obniżona...

Może sportowe ustawienie wcale nie oznacza obniżenia?

To nie takie proste, gdyż są auta, które mają na liście wyposażenia zarówno 338 jak i 226. Ja mam tylko 338, ale jak porównywałem ze standardowym coupe bez 338 to moja stoi niżej. Kolega również posiada 330Ci z 338 i stoi tak nisko jak moja.

Przez taką niewiedzę ASO i mechaników czasem odechciewa mi się marki BMW - a to takie fajne autka.

• Członkowie klubu
Opublikowano
To nie takie proste, gdyż są auta, które mają na liście wyposażenia zarówno 338 jak i 226.

To się zgadza :wink:

Ja mam tylko 338, ale jak porównywałem ze standardowym coupe bez 338 to moja stoi niżej.

O - i to może coś wyjaśnia w kwestii tłumaczenia z niemieckiego i danych z ETK - że są trzy rodzaje amorów...

Przez taką niewiedzę ASO i mechaników czasem odechciewa mi się marki BMW - a to takie fajne autka.

Ja koresponduję z BMW PL - o ASO nawet nie myślałem :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
skoro 338 oznacza to co pisze wyzej to moze P337A M SPORTS PACKAGE M Pakiet sportowy oznacza te zawieszenie .

Myślę, że 337 to zwyczajnie poprzednik 338 - analogicznie dla pierwszej, starszej wersji MPakietu.

Poprzednik czyli myslisz ze to 338 i 337 to to samo tylko ze dla wczesniejszych aut niz 2004R i dlatego nie mogli tego zlalesc w starszych samochodach ?

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano

Poprzednik czyli myslisz ze to 338 i 337 to to samo tylko ze dla wczesniejszych aut niz 2004R i dlatego nie mogli tego zlalesc w starszych samochodach ?

Ja mam 2001 i mam 338 :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z Tymi Cyferkami to jest tak ze miemy ze mamy ale co to do konca nikt nie wie

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No normalnie jak ja was...@#!!@@# :mad2: Aleś cie namotali. :modlitwa: mi w głowie. Sorry ale porysowali mi dziś zderzak i adrenalina kipi mi nosem nawet.

Do rzeczy, u mnie jest 226 ale jeszcze jakieś:

255 SPORTS LEATHER STEERING WHELL

473 ARMREST FRONT

Nie wiem czy to ma coś wspólnego z zawieszeniem. Zderzaki nie należą do fabrycznego wyposażenia, zostały zmienione przez własciciela w serwisie już po zakupie.

Tylko mi tu nie wyjeżdzajcie, że do tego mojego 226 to musze wyskoczyć z 1000zł za wachacz. :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko mi tu nie wyjeżdzajcie, że do tego mojego 226 to musze wyskoczyć z 1000zł za wachacz. :duh:

kolego nie strasz bo tez mam 266.

Coraz wiecej sie dowiadujemy i jest tylko coraz to wiecej pytan i zagadek

Sprzedam

Opublikowano
No normalnie jak ja was...@#!!@@# :mad2: Aleś cie namotali. :modlitwa: mi w głowie. Sorry ale porysowali mi dziś zderzak i adrenalina kipi mi nosem nawet.

Ktoś to zrobił celowo czy przytarcie innym autem ?

Rozumiem Twoją złość, mnie też szlag by trafił

Dokładnie to 1030 zł sztuka + 251 zł tuleja czyli komplet na 2 strony 2562 zł.

Jedno jest pewne na 100% (no może 99%)- taki wahacz jest montowany przy wyposażeniu 338.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ktoś to zrobił celowo czy przytarcie innym autem ?

Rozumiem Twoją złość, mnie też szlag by trafił

Zapewne przypadkiem czerwoną celica :duh: Jutro się ma stawić do kolesia który mu coś tam z audio grzebał bo już został uświadomiony czego się dopuścil.

Dokładnie to 1030 zł sztuka + 251 zł tuleja czyli komplet na 2 strony 2562 zł.

Jedno jest pewne na 100% (no może 99%)- taki wahacz jest montowany przy wyposażeniu 338.

Czyli o 226 nie wiemy na razie nic?

Opublikowano

Ja mam u siebie tylko s226a, teraz mam zawieszenie h&r, ale ori było tak amorki twardsze, co do sprężyn nie jestem pewien jakie były nie miałem porównania ale chyba auto stało troche niżej, grubsze drążki stabilizatorów, wachacze są zwykłe.

Trzeba mieć s338A, żeby mieć inne wachacze, a pakiet aerodynamiczny M ma oznaczenie S715.

Można mieć samo 226, ale 338 jest zawsze połączony z 226, a 715 zawsze jest z 226 i 338, więc jeżeli ktoś ma ori pakiet zewnętrzny na 100% ma pełen M-pakiet, czyli 226 338 i 715, czyli amorki, sprężyny, wachacze, drążki stabilizatorów, przekładnia kierownicza, kierownica M, lewarek zmiany biegów, podstopnica, podsufitka antracyt, sportowe siedzenia, spoiler na klapie, zderzaki M, progiM i chyba to wszystko, mam nadzieję że teraz wyjaśnilem wszystko w 100%

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam u siebie tylko s226a, teraz mam zawieszenie h&r, ale ori było tak amorki twardsze, co do sprężyn nie jestem pewien jakie były nie miałem porównania ale chyba auto stało troche niżej, grubsze drążki stabilizatorów, wachacze są zwykłe.

Trzeba mieć s338A, żeby mieć inne wachacze, a pakiet aerodynamiczny M ma oznaczenie S715.

Można mieć samo 226, ale 338 jest zawsze połączony z 226, a 715 zawsze jest z 226 i 338, więc jeżeli ktoś ma ori pakiet zewnętrzny na 100% ma pełen M-pakiet, czyli 226 338 i 715, czyli amorki, sprężyny, wachacze, drążki stabilizatorów, przekładnia kierownicza, kierownica M, lewarek zmiany biegów, podstopnica, podsufitka antracyt, sportowe siedzenia, spoiler na klapie, zderzaki M, progiM i chyba to wszystko, mam nadzieję że teraz wyjaśnilem wszystko w 100%

Nie do konca 715 jest zawsze z 226 i 338. U mnie wystepuje 715, 226 do tego P337A M SPORTS PACKAGE M Pakiet sportowy (nie wiem co w skład tego w chodzi) a 338 nie mam. Moze dlatego ze moja bunia to m-technik,a nie m-pakiet przynajmniej tak mi mówił sprzedajacy

Sprzedam