Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wiem, że kiedyś było na forum ale nie mogę znaleść.

Czy będą jakieś problemy przy wymianie zwykłych lamp w e46 przed liftem na ksenony. Chodzi mi o wtyczki, kable, komputer.......itp ???

Wiem, że potrzene są spryskiwacze lamp, samopoziomowanie(w przyszłości)....nie o to moje pytanie...

Wisnia61

Moje auto.................................

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=727088#727088

Opublikowano

Hej.

Troszkę tego było na forum.

Ja wymieniłem w swoim ale to Compact 2002r, w moim przypadku trzeba wgrać soft od wersji z ksenonami bo inaczej mi mrugają jak stroboskopy a komputer pokazuje ze są spalone żarówki.

Widziałem tez ze jedna osoba ma na forum do sprzedania jakieś urządzenie co oszukuje komputer, pisałem do niego ale nic się nie odezwał jak podałem swój model samochodu.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Hej.

Troszkę tego było na forum.

Ja wymieniłem w swoim ale to Compact 2002r, w moim przypadku trzeba wgrać soft od wersji z ksenonami bo inaczej mi mrugają jak stroboskopy a komputer pokazuje ze są spalone żarówki.

Widziałem tez ze jedna osoba ma na forum do sprzedania jakieś urządzenie co oszukuje komputer, pisałem do niego ale nic się nie odezwał jak podałem swój model samochodu.

Pozdrawiam.

Sprawdziłem i mam Twoją wiadomość, szczerze to chyba ją przeoczyłem, bo nie umiem znaleźć racjonalnej odpowiedzi na fakt, że nie odpisałem :roll:

Urządzenie (dokładnie 2 urządzenia) będą działały, trzeba je wlutować w instalację (2 przewody idące do "świateł), ale sprawdź najpiwrw, czy aktywacja xenonów DISem (potocznie "kompem") da możliwość ręcznej regulacji świateł z wewnątrz auta. Mam te "oszukiwacze" od chłopaków z zakładu zajmującego się oświetleniem z Brzezin, nota bene Papik do swojego Compacta 320td również od nich kupił i z tego co wiem był zadowolony.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Panowie! mam założone xenony u siebie, nie dokonywałem jeszcze żadnych zmian w kompie i z tego co zauważyłem, CHECK od lamp przednich świeci się po włączeniu stacyjki. Po włączeniu świateł CHECK gaśnie. Kiedyś czytałem, że po założeniu xenonów trzeba włączyć w komputerze samochodu funkcję xenon i wszystko powinno być OK - ale nie jestem tego pewien. Poza tym czasami mam taki objaw, że jak włączę xenony to na chwilę dziwnie się zachowują wszystkie wskazówki na liczniku - opadają do zera i po chwili wracają na swoje miejsce. Przypuszczam, że jest to związane właśnie z tym, że nie mam włączonej tej funkcji xenon w kompie i impuls testowy z komputera LSC idzie na układ xenonów czyli na przetwornice.
Dolo
Opublikowano
Czyli jak to jest??

Muszę kupić od Burner'a "oszukiwacz i jechać na DIS-a aby ustawić kompa??

A jak z wtyczkami itp??

Ja nic u siebie w DISie nie robiłem. Oszukiwacze są wlutowane i wszystko działało jak powinno.

Piszę działało, bo xenonów już nie mam (ale oszukiwacze jeżdżą ze mną w "instalacji" :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Panowie! mam założone xenony u siebie, nie dokonywałem jeszcze żadnych zmian w kompie i z tego co zauważyłem, CHECK od lamp przednich świeci się po włączeniu stacyjki. Po włączeniu świateł CHECK gaśnie. Kiedyś czytałem, że po założeniu xenonów trzeba włączyć w komputerze samochodu funkcję xenon i wszystko powinno być OK - ale nie jestem tego pewien. Poza tym czasami mam taki objaw, że jak włączę xenony to na chwilę dziwnie się zachowują wszystkie wskazówki na liczniku - opadają do zera i po chwili wracają na swoje miejsce. Przypuszczam, że jest to związane właśnie z tym, że nie mam włączonej tej funkcji xenon w kompie i impuls testowy z komputera LSC idzie na układ xenonów czyli na przetwornice.

u mnie jet tak samo, mam juz z 1,5 roku wymienilem lampy sam podlaczylem kostki i sziala jak u kolegi.....a z tym kompem to jak sie pytalem to chlop powiedzial ze moze mi przeprogramowac ale wtedy nie bedzie dziala reczna regulacja. A autopoziomowania nie ma wiec lepiej to olac przynajmniej wadiomo ze swiatla trzeba zapalic :D

Tomik GD
Opublikowano

reczna regulacja przestaje dzialac.

lampy potrzebuja DIS-a aby dzialaly,jak ktos to umie zrobic to na cala operacje potrzebuje okolo godziny.pozatym trzeba przerobic badz kupic nowe plastiki na ktorych "leza" lampy,bo nie pasuja.

komputer nie pokazuje bledu spalonych zarowek,przynajmniej u mnie.

poziomowanie reflektorow jeszcze przede mna,

nad spryskiwaczami pracuje :mrgreen: ...z kolega M-technic :mrgreen:

generalnie sporo zachodu.lecz jak dla mnie warto :roll2:

Opublikowano
Czy wymienial ktos na lampy nie ksenony ale z doswetleniem zakretu, dodatkowa trzecia lampa w reflektorze? Ja zamontowalem i zostal mi jeszcze 1 kabel, nie wiem gdzie podlaczyc. Lampy bosha z allegro. :?
  • 6 lat później...
Opublikowano

Witam wszystkich na forum,

mam problem związany z tym, że przy ostatniej wizycie w stacji kontroli pojazdów okazało się, że w moim E46 320D były wymieniane lampy i ktoś wcześniej zamontował lampy angielskie przez co samochód nie przeszedł przeglądu.

Moje pytanie brzmi, czy te lampy: http://allegro.pl/show_item.php?item=6086352508

będą odpowiednie do mojego modelu, który jest fabrycznie bez ksenonów?

Lampy wyglądają jakby miały żarówki ksenonowe, sprzedawca jednak twierdzi, że żarówki są normalne. Brać, czy nie? :)

Ewentualnie ktoś sie orientuje jaki byłby koszt zmiany lamp na ksenonowe wraz ze spryskiwaczami, tak, aby przeszły przegląd?

Opublikowano

Depo to kicha i mam nadzieję że o tym wiesz. Dolozenie xenonu jak z fabryki :

Lampy 700-2000 zależy jak trafisz

Spryskiwacze: 350-400

Czujniki poziomu: 120

Wiązka aso do czujników 130

Moduł świateł: 120

I jeden dzień na zamontowanie. Ceny używek oprócz wiązki bo ma przystępną cenę i nie opłaca się sztukowac

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Na dniach moja e46 fl idzie do naprawy. Mam do wymiany lampę przednią. Kupiłem jako dawce e46 fl z ksenonami i chcę te lampy założyć do swojego (dawca jest to wersja EU nie GB).

Co trzeba po z lampami powymieniać? czujniki do auto poziomowania gdzie są i co trzeba zrobić aby je podłaczyć? Co i gdzie fizycznie przełożyć aby ksenony działały tak jak w oryginale?

Wiem trzeba też zaprogramować.