Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem....dzisiaj wlasnie wymienialem lacznik elastyczny do maglownicy i po przejechaniu sie gdy jade autem prosto kierownica jest az o pol obrotu w lewo....kwestia zbiezonosci odpada bo tyle az nie naciagna latwy jest demontaz kierownicy ??? i po prostu przesuniecie jej o kilka zabkow? jak z poduszka? (dopiero po tym chce jechac na zbieznosc)

BMW E36 compact 316

tak wyglada ta kiera

http://img222.imageshack.us/my.php?image=628157540.jpg

Opublikowano

1. Odłącz akumulator i poczekaj 10 min! Inaczej możesz mieć błąd poduszki, a w najgorszym wypadku Ci ona wystrzeli. Pamiętaj, żeby odczekać 10 min!

2. Z tyłu kierownicy masz dwa torxy, nie pamiętam jakie ale mniej więcej średni rozmiar w popularnych zestawach. Odkręcasz je i zdejmujesz zaślepkę.

3. Na środku masz śrubę na wieloklinie. Odkręcasz i ustawiasz w pożądanym ustawieniu. Warto przed ruszeniem koła zaznaczyć sobie, jak było, żebyś w razie czego miał jakieś odniesienie.

4. Składasz wszystko w odwrotnej kolejności.

Mi udało się zrobić całość bez odłączania poduchy.

• Członkowie klubu
Opublikowano
A ja bym proponował jednak najpierw jechać na geometrię, a dopiero później korygować kierownicą, jeśli będzie co.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A ja bym proponował jednak najpierw jechać na geometrię, a dopiero później korygować kierownicą, jeśli będzie co.

Popieram w 100% :cool2:

Dodam że jak wczesniej było ok to przy montarzu musieli przestawić ( niechcący lub z niewiedzy ) wieloklin przy maglownicy.

Na dole wystarczy o 2 zabki żeby na górze kiera poszła o 45* w bok.

Dostrajanie samej kiery nie jest naprawą a maskowaniem problemu złej naprawy.

Później ktoś może się głowić przy np. ustawieniu zbierzności sugerując się położeniem kierownicy... :hand: