Skocz do zawartości

pierwsze autko sporo pytan nowicjusza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :)

Temat kieruje do znawców i ludzi chetnych do pomocy :)

wlasnie koncze robic prawko mam 20 lat i poszukuje swojej pierwszej bryki ;] sporo siedzenia na allegro i forach szukania pytania itp doprowadzilo mnie do 318is w cenie do max 7000 zł myslalem nad jakimis malymi japoncami albo czym innym ale jest powazny problem mam 196 cm wzrostu i sluszne 140 kilo wagi, po 8 latach trenowania :) i maly samochod od razu odpada wole poczekac i dolozyc do czegos wiekszego aaale bez przesady ( myslalem tez nad merolami beczkami... tylko chyba za duzy jak na pierwszy samochod) czego oczekuje od autka? w miare malej awaryjnoscie ( wiem ze 15 letnia fura bedzie sprawiala problemy ale nie chce pakowac kazdej zarobionej zlotowki w samochod... dalej, wygoda jak dla mnie oczywiscie, czyli przestrzen w srodku ( obecnie jezdze w jariscie o zgrozo... corsa juz ma wiecej miejsca heh :P) chcialbym na przyszle wakacje jechac do bułgarii czy to dobry pomysl starym samochodem robic 3000 kilosow ?? trafic trafie o zmeczenie nie bedzie problemu bo sam nie bede jechal ale o autko sie boje heh... nie mam doswiadczenia w naprawach wiec moze bys nie wesolo w kraju w ktorym ciezko bedzie sie dogadac jak mi sie becia rozwali to kaplica... martwi mnie tez spalanie, czy ta 318 z gazem to dobry pomysl? benzynka napewno tez zeby czerpac przyjemnosc z jazdy ale na codzien raczej gaz bo wiadomo taniej... jest jedna rzecz ktorej sie martwie a mianowicie naped na tyl... jako pierwsze autko na codzien to chyba zabojstwo nie ? zwlaszcza zima, planowalem po skonczeniu prawka i kupieniu jakiegos autka pojsc jeszcze na te szkolenia skody subaru albo innych wynalazkow co mysle ze uratuje zycie nie raz... nie kupuje samochodu dla szpanu i scigania sie bo nie jest mi to potrzebne, moc raczej wykorzystywalbym na dalekich podrozach i wyprzedzaniu :) ale pojezdzic w poslizgu i czerpac frajde z jazdy tez bym chcial ;] troche sie rozpisalem, dzieki za przeczytanie i podsumowujac czy becia serii 3 ( moze polecicie cos innego albo inne wersje do tych 7k) dla duzego chlopa ale bez doswiadczenia to dobry pomysl? pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli jesteś dwumetrowym wytrenowanym człowiekiem to e36 powinno starczyć ale nie licz na to, że ktoś z tyłu będzie miał czego szukać. Nie zabieraj nikogo oprócz pasażera po prawej do tej Bułgarii bo dostanie paraliżu kończyn albo skrzywienia kręgosłupa. W e36 jest mało miejsca z tyłu i z doświadczenia wiem (180cm) że to jest spory minus dla pasażerów.

Nie pytaj tu o awaryjność. Prześledź forum i zobacz co się psuje najczęściej i dlaczego. Nie licz na to, że kupisz IS za 7000k (powodzenia - i to poważnie bo zdarza się że można kupić coś co jeszcze pojeździ za tą sumę aczkolwiek znam temat szukania IS`a bardzo dobrze i to nie będzie prosta sprawa)

Po trzecie i to rada ogólna - nie planuj zakupu używanego samochodu, do którego nic nie włożysz po kupnie. Kolejna sprawa to wyjazd po zakupie w trasę 3000km. Nie wiem kiedy kupisz auto i kiedy jedziesz ale ja nie sprawdzonym przez przynajmniej miesiąc 15-latkiem bym się nie wybrał.

Kolejna sprawa - napęd na tył. To zależy czy będziesz myślał czy tylko cisnął pedał gazu; nie ważne czy "świrując" na placyku czy wyprzedzając na trasie. Wszędzie potrzeba wyczucia i doświadczenia. Nie obawiaj się tego napędu on ma na prawdę więcej zalet niż wad nie wiem czemu ludzie się tego obawiają.

Moje rady: postaraj się może dozbierać jakąś gotówkę do tego IS`a, czytaj, czytaj, czytaj, pytaj; trenuj dalej no i powodzenia.

Aha.. i chyba nie sądzisz że w takim miejscu ktoś ci doradzi, jak to nazwałeś 'małego japońca'... ? :duh: :wink:

Opublikowano

co do wyjazdu to pisalem za rok :P autko kupie w wakacje, wiem ze trzeba wlozyc ale mi chodzi o wkladanie ciagle ;) z pasazerem z tylu tez tak myslalem ze bedzie ciezko ale taki urok heh, a co bys'cie powiedzieli o tym?

MOD: Do ocen auta z ogłoszenia jest osobny dział. Nie śmieć!

nie ma alusow ale to chwestia kolejnej wyplaty ;P przebiek mysle ze sciemniony i to o dobre 40k :) jak juz bede mial 100% pewnosc ze uzbieram te 7k (troche na przeglad i ubezpieczenie/rejestracje trzeba jeszcze fak...:/) to bede musial jakiegos speca z Lodzi znalesc ktory mi pomoze wybrac ta betke i obejrzy fachowym okiem, ewentualnie tam gdzie bedzie stala :)

a co do czytania dzisiaj wpadlem tu na forum i cos czuje ze czeka mnie duuuzo czytania ;) i dzieki za szybka odpowiedz

Opublikowano
Zmień też podejście ;) - bo jaki sens ma pytanie o opinie dot. samochodu gdzie sam widzisz, że kręcony jest przebieg, a więc auta od oszusta lub po oszuście? Co do pytań o to co kto myśli o aucie jest też inny dział i jak znam życie zaraz Cie jakiś moderator z tym pogoni :mrgreen:
Opublikowano
wiem wiem chcialem wszystko za jednym zamachem zrobic :P jak znajde wolna chwile to poczytam o tym aucie wiecej, generalnie chodzilo mi o to czy dla mnie bedzie odpowiednie bo nie siedzialem w nim i nie wiem jak sie bede czul, w weekend jakis komis dorwe z tym modelem i zobacze czy sie zmieszcze ;) czyli polecacie kupno przez mobile.de? z ojcem moge pojechac po autko do niemiaszkow gorzej ze ani ja ani on po niemiecku ni chu chu :P ale to moze kogos sie znajdzie zeby soie znal na betkach i mowil po niemiecku ( duzo litrow wodki po takiej akcji postawie :D) ale to przyszlosc, najpierw egzamin, pozniej reszta kasy i mozna sie martwic... dzieki za zainteresowanie dopisze tu cos jak bede mial watpliwosci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za 7 tyś kupisz BMW (szczególnie IS) które dobrego zdania o marce Ci nie wyrobi raczej, szczególnie, ze jako świeży kierowca tez pewnie nie masz obycia w mechanice, aby część rzeczy zrobić samemu.

Za około 10 tyś może było by już lepiej, ja w e46 przy 190cm i 115 kg wagi mieszczę się i owszem ale mogło by być ciut więcej miejsca, w e36 miałem okazje siedzieć i wg mnie jest ciut ciaśniej.

Nie chcę Cię zniechęcać do BMW, ale jesli gotówka Cię trochę blokuje, to może coś z innej marki na początek było by dobre. Na pewno jakieś auto by się znalazło i pewnie młodsze.

No ale jesli masz chęć, to mogę CI tylko życzyć znalezienia dobrego egzemplarza.

Szukaj raczej aut 3 drzwiowych, bo zawsze mają większe furtki od wersji 4-5 drzwiowych. A co do małych japończyków, to miałem okazje jeździć jakiś czas Hondą Civic 3d i w kategorii wsiadanie/wysiadanie wygrywa z e46. Nie chodzi mi tu o wyższość Hondy nad.... tylko o walory aut 3D.

Opublikowano

siema

jeśli chodzi o zakup w Niemczech to pisz do mnie na priv ściągam samochody...

Sam sobie przywiozłem 2 miesiące temu compacta z silnikiem is 1.9L m44 (wcześniej miałem 1.6) jestem zszokowany :jawdrop: spalanie :):):)) w mieście normalna jazda powtarzam normalna naturalna jazda z ruchem to spalanie 9l maaaaax 10.5 ale to już jak depniesz. Trasa myślałem ze jadę dieslem :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: zrobiłem 420km na 33l przy prędkości ok 160-170km z 4 osobami przy jeździe do 120km spalanie na kompie 7,1 :norty:

awaryjność hmmm wg naturalne zużycie jak na starsze roczniki i trzeba się liczyć z jakimś nakładem finansowym na wymianę niektóry rzeczy.

Byłem w Bułgarii autem jedzie się nie najgorzej 2 dni i powiem ci szczerze że jak nie zrobisz porządnego przeglądu po zakupie to krzyż na drogę.

Kwestia kwoty 7000zł :duh: powodzenia kolego nie chce urazić niektórych ale wg mnie do tej kwoty to można szukać 316 a nie is`a. Chyba że chcesz kupić zarżnięte auto jak koń szmaciarza

• Członkowie klubu
Opublikowano
20 lat, 8 lat ćwiczeń, 196cm, 140kg w E36? jak is, to raczej coupe - za Tobą nikt już nie usiądzie...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

1. dla takiego dzika jak ty trójka też nie będzie zbyt komfortowa, jeśli chcesz koniecznie bmw to pomyśl może o jakimś e34

2. 7000zł? napewno coś kupisz, ale licz się ze sporym wkładem finansowym w to auto (choć prawdę mówiąc i 10000zl nie gwarantuje ci bezawaryjności, trzeba mieć szczęście - to pewne, bo przy paronastoletnim aucie nie ma siły aby wszystko było tip top)

3. pierwsza bryka i napęd na tył?... nie przejmuj się, jeśli jesteś w miarę ogarnięty i masz trochę po kopułą to się nie zabijesz. Wiele osób tak biadoli jak to trudno jeździć w zimę takim autem, przesiadłem się do e36 z matiza i naprawdę nie odczułem różnicy (oczywiście jeśli o bezpieczeństwo jazdy w zimie chodzi :wink: ). Zima to zima i każdym autem trzeba uważać i jeździć z głową. Poza tym nauka wyprowadzania auta z kontrolowanego poślizgu na zaśnieżonej drodze (oczywiście na pustej): bezcenna.

4. oczywiście życzę powodzenia na egzaminie ale znam paru takich co to uważali tylko za formalność a 4 razy było za mało :twisted2:

Opublikowano
Tak jak koledzy potwierdzam fakt że za 7000 nie kupisz dobrego egzemplarza. W poprzedniej wypowiedzi kolega napisał że jeśli o IS to Coupe i ma racje chyba że znajdziesz jakąś bunie w sedanie po swapie ale to jest wielka sztuka. Jeśli chodzi o przebieg to takie autka z 92-93r to raczej poniżej 250000 km nie schodzą chyba że znajdziesz w jakimś komisie u Pana Zdzicha ten rocznik z przebiegiem 150-180 tyś km oczywiście autko będzie zachwalane że super bryka zadbane pierwszy właściciel itp a tak naprawdę to 10 moto doctorów wlane do silniczka żeby tylko nie zadymił przy odpaleniu. Jeśli nie masz pojęcia o mechanice to postaraj się odłożyć trochę więcej sianka i kup coś po lifcie powyżej 96r tu już będziesz miał większa nadzieję że autko będzie w dobrym stanie. Osobiście polecam BMW bo nie ma na świecie lepszej marki. Życzę powodzenia i cierpliwości. Pamiętaj obejrzyj 10-20 bo zawsze możesz wybrać. Pozdro
Opublikowano
dzieki za rady, a sprowadzana od niemiaszkow w 7k zmieszcze sie? tylko ze boje sie ze mnie z racji ze sie nei znam wyciulaja :/ kurde a tak fajnie te ceny po 4-5k wygladaly za porzadny samochodzik, widocznie lepiej bedzie kupic cos gownianego na poczatek dozbierac i zaczac przygode z BMW od serii 5 heh :) chyba ze z tym sprowadzaniem....
Opublikowano
Pamietaj ze nawet jak sprowadzisz cos za 7k to i tak czekaja Cie wydatki zwiazane z akcyza, rejestracja itd. Nie pchaj sie w zakup "na styk" co do kasy.