Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Mialem podobny problem u starszego w autku. Zaraz po wymianie tarcz zaczely sie szopki dziac w czasie jazdy. Po pierwsze bila kierownica a po drugie w czasie hamowania odnosiło sie wrazenie , że autko hamuje nie jednostajnie to znaczy tak jak by lekko dociskać i puszczać pedał w czasie hamowania. Odnośnie pierwszej sprawy to okazało się , ze kolesie montujący tarcze nie oczyścili dokładnie piasty przed montazem no i tarcza delikatnie ale jednak biła. Co do drugiej tarcza mierzona po obwodzie mikrometrem miała różną grubość nie pamiętam już ile tego było ale odchyłka była na tyle znaczna ze uznali reklamacje i wymienili na nową.

Proponuję sprawdzić dwie powyższe możliwości.

dzięki kolego, na weekend zostawie auto u magika to zobaczy co jest grane, tez mi sie wydaje ze piasty nie oczyscili.

co do hamowania to hamowalem juz kilka razy bardzo ostro, bez efektu

Opublikowano
W dwóch autach miałem drgania kierownicy przy ok 100km/h, w obu przypadkach ustały po wyważeniu kół na samochodzie, wcześniejsze tradycyjne wyważanie, mimo iż robione perfekcyjnie, nie pomagało i na aucie pojawiało się niedoważenie 20 gram..., może i w twoim przypadku pomoże.
Opublikowano
W dwóch autach miałem drgania kierownicy przy ok 100km/h, w obu przypadkach ustały po wyważeniu kół na samochodzie, wcześniejsze tradycyjne wyważanie, mimo iż robione perfekcyjnie, nie pomagało i na aucie pojawiało się niedoważenie 20 gram..., może i w twoim przypadku pomoże.

znajomy tez mi doradzil wywazanie na samochodzie, bede musial tego sprobowac, jak narazie to ciezko z czasem zeby sie wziasc za to :/

dzieki za pomoc

Opublikowano

Mam identyczny problem wymieniłem tarcze na nowe i przy 80km do 110km

bije kierownicą .Jeszcze nic nie sprawdzałem,ale jutro dam kola do wyważenia i jak to nie pomoże to wrzucę z powrotem stare tarcze więc też będę zdawał relacje w tym temacie o co kaman

Opublikowano
Mam identyczny problem wymieniłem tarcze na nowe i przy 80km do 110km

bije kierownicą .Jeszcze nic nie sprawdzałem,ale jutro dam kola do wyważenia i jak to nie pomoże to wrzucę z powrotem stare tarcze więc też będę zdawał relacje w tym temacie o co kaman

czekam kolego na info, czy po wywazaniu wszystko ok

Opublikowano
wiec tak: zacisk sie nie obraca ale takze pracuje nawet gdy nie hamuje. jesli wymieniales klocki to tloczki byly wysuniete i mogly pod uszczelka ulec korozji. wsuniecie ich w zacisk spowodowalo to ze nie pracuja plynnie wysowaja sie przy hamowaniu i sie tak do konca nie chowaja. kolo mimo nie wyczuwalnego luzu go ma musi poniewaz lozysko by siadlo za szybko zacznij od wymiany tloczka i wszystkich gum i gumek wtedy zobaczysz czy nie mialem racji koszt na jedna strone to do 60 zl ja tak placilem powodzenia
jedynakk
Opublikowano

hej koledzy, problemów ciąg dalszy :( ,

z tarczami sobie nie poradziłem bo nie mialem na to czasu,

dzisaj jak odpaliłem auto i wchodziłem łagodny lewy zakręt usłyszałem takie puk .. puk .. puk .. w regularnych odstępach , o częstotliwości zależnej od prędkości z jaką wejdę w zakręt.

takie puk puk słychać także w jeździe na wprost ale znacznie ciszej.

odgłos dochodzi z tylnego lewego koła.

jak byłem w serwisie z tymi tarczami, to coś podejrzewali że się dzieje z lewym łożyskiem bo na podnośniku jak rozpędzili koła to od 50 km drgało całą budą.

Czy to koledzy łożysko się kończy ?

Jeśli to łożysko to czy drania na kierownicy przy 100 mogą mieć z nim związek ? zaznaczam ze chodzi od tylnie lewe koło

pozdrawiam

Opublikowano

:mad2: podniosłem właśnie lewą stronę na lewarku , pokręciłem kołem i poza trzaskami jakby klocki ocierające o tarcze czy coś w tym stylu (znikło po 3,4 obrotach koła) nic nie słychać :/

od czego może być to puk puk ?

Opublikowano

sprawa pukania się wyjaśniła.

Nie wiem jak, ale wszystkie śruby się odkręciły, palcami je odkręcałem :mad2:

teraz już git :)

chociaż sprawa drgań kiery dalej aktualna :(