Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak kazdy posiadacz standardowego audio E39 jestem zrozpaczony jak to gra. Zdjalem dzis tylna polke i widze ze nie ma tam miejsca na szalenstwo. plastikowe pseudo kolumny z glosniczkami sa poprostu smieszne w aucie badz co badz dobrej klasy. taki design nie moze dobrze grac!

do rzeczy:

1. zalozenia - nie ma to walic jak oszalale tylko wmiare ladnie grac z glebokim basem, srednim i wysokim tonem

2. pomysl:

Mam pomysl jak to rozwiazac i chcialbym sie dowiedziec co o tym myslicie. W miejsce glosniczkow na polce wstawilbym dobre srednie tony - jakies Focale lub cos tej klasy i dodatkowo jeden glosnik basowy. Ten oto glosnik wstawil bym za karingtonkiem - u mnie nie ma otworu w tym miejscu - kanapa nie jest dzielona ani skladana a do tego nie ma nawet tunelu na narty wiec bezczelnie chce tam wyciac otwor. Dodatkowo caly bagaznik uszczelnie czyli w zasadzie powinno to dzialac jak sub woofer. glosnik basowy puszcze przez wzmacniacz.

do tego z przodu tez wstawie lepsze glosniczki - myslalem o dwudroznych.

Co o tym myslicie? ktos juz tego probowal?

Pozdrawiam

Opublikowano
moje radio to becker i znalazlem na sieci opisane wyjscia niestety po niemiecku. Po glebszej analizie znalazlem ze jest tam sygnal sluchawkowy czyli wyprowadzony sprzed koncowek mocy. Jezeli nie znajde tam sygnalu bede sie wbijal przed koncowki. Zalezy mi zeby radio zostalo oryginalne ze wzgledu na walory estetyczne :).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli nie masz otworu "na narty" to może jednak będzie w tym miejscu fabryczna zaślepka, którą bardzo łatwo usunąć "z buta".

Co do głosnika basowego to u mnie już od około pół roku czeka na montaż w otworze narciarskim :mrgreen:

Ja bym radził Ci wstawić w to miejsce głosnik w obudowie, do dobrego głosnika 8" wystarczy już kilka litrów obudowy. Jest to wyjście dośc proste, tanie i na pewno mocno polepszające dźwięk w aucie.

Ewentualnie możesz spróbować jakiegoś głośnika tupu FREE AIR czyli mogące pracować bez obudowy, sam nie miałem okazji posłuchać ale słyszałem że nie jest to najlepsze rozwiązanie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Ponownie.

Zamontowalem Glosnik basowy 200mm w miejscu worka na narty (Niestety nie mialem tam nawet zaslepki wiec wycialem otwor wyzynarka). Zgodnie z zaleceniami producenta glosnika JBL umiescilem go w pudelku 8.5 litra pojemnosci z MDF wykonanego wlasnorecznie. Sygnal wzialem z tylnych glosnikow, bo juz mi sie nie chcialo radia rozkrecac i calego samochodu zeby pociagnac kable. Sygnal sterujacy wzmacniaczem wzialem z orginalnej zmieniarki, tak ze wzmacniacz dziala tylko przy wlaczonym zaplonie.

Wszystkie glosniki zmienilem na Hertz DSC130 - tanie i dobre w miare.

Musze przyznac ze ladnie mi to teraz gra! Nawet bardzo ladnie!gleboki mieciutki bas odczuwalny na plecach:) i ladne wysokie i srednie! podkreslam ze nie robilem tego suba i glosniczkow zeby slyszlo mnie cale osiedle - raczej chodzilo mi o mnie. Nie zgadzam sie ze radio jest do bani - glosniki sa do bani! :)

Teraz zostala mi kosmetyka bo juz bylem tak podjarany zeby to sprawdzic ze nie bawilem sie w estetyke :) Jak juz bede mial zrobione na gotowo przesle zdjecia.

Jezeli ktos sie zastanawia czy to ma sens to musze powiedzic ze MA:)

Pozdrawiam

Opublikowano

To ja ma kolejne zapytanie, a nie chce zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu skoro ten jest ok.

Mianowicie mam w sedanie E39 nagłośnienie HI Fi (czyli 10 głośników). Jak dla mnie gra to w miare ok (i tak słucham głownie MP3). Brakuje mi natomiast basu, bo jak wiadomo z 13 cm głośników cięzko jest bass uzyskać. Chciałbym więc dodać ten bass (subwoofer) tylko od razu mówie, że nie zalezy mi ani na mocy (nie słucham muzyki głośno) ani też nie jestem fanem hip hop czy techno. Po prostu chciałbym dodac troche bardzo niskich tonów. Ważniejsza jest dla mnie zdecydowanie czystość dźwięki (wiem wiem, że przy mp3 cięzko mówić o czystości) a nie głośność. Acha, radio mam niefabryczne kenwood 8141.

Co w tej sytuacji polecacie ? czy jest wogóle możliwe i czy ma sens podłaczanie subwoofera bezpośrednio pod radio bez wzmacniacza skoro i tak głosno nie bede słuchał (sory jesli pytanie jet głupie) ? czy wystarczy mi na moje potrzeby subwoofer taki płaski pod siedzenie, czy też musi to być tuba albo skrzynka?

dzięki za info

Konrad
Opublikowano
Również mam sedana, jednak E46 i w bagażniku wożę dużą skrzynię basową, dźwięk aktualnie jest jak dla mnie wymarzony, ale zanim do tego doszedłem nawalczyłem się z wygłuszaniem. Nie pomogły maty, musiałem środek półki wypełnić pianką tapicerską. Radzę Ci wymienić seryjne głośniki na jakieś lepsze, jeśli zależy Ci na dobrym dźwięku :)
E46 330D :)