Skocz do zawartości

NAVI MK3 w e39 *< POLSKIE MENU, POLSKI LEKTOR I EFEKT 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jest juz możliwośc zmiany języka na PL w naszych nawigacjach serii MK3 i MK4. Ponadto także jest polski lektor i efekt 3D. Są ludzie, którzy się ogłaszają z usługą takiej zmiany. Ale czy jest sens płacić jeśli można dokonać zmiany samemu? Ja osobiście mam NAVI MK3 i kolorowy duży ekran 16:9 z softem SW 3-1/63, czyli z najnowszym. I teraz pytanie do grupowiczów, czy wiecie gdzie można zassać soft żeby dokonać takiej zmiany? A może jesteście w posiadaniu i byłaby możliwość udostępnienia innym użytkownikom? Nie mam mozliwości osobistego kontaktu, ponieważ przebywam za granicą, więc download i własny wkład w upgrade oprogramowania na polski, to wszystko na co mogę liczyć.

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Pozdro

Tomek

Opublikowano
Witam!

Jest juz możliwośc zmiany języka na PL w naszych nawigacjach serii MK3 i MK4. Ponadto także jest polski lektor i efekt 3D. Są ludzie, którzy się ogłaszają z usługą takiej zmiany. Ale czy jest sens płacić jeśli można dokonać zmiany samemu? Ja osobiście mam NAVI MK3 i kolorowy duży ekran 16:9 z softem SW 3-1/63, czyli z najnowszym. I teraz pytanie do grupowiczów, czy wiecie gdzie można zassać soft żeby dokonać takiej zmiany? A może jesteście w posiadaniu i byłaby możliwość udostępnienia innym użytkownikom? Nie mam mozliwości osobistego kontaktu, ponieważ przebywam za granicą, więc download i własny wkład w upgrade oprogramowania na polski, to wszystko na co mogę liczyć.

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Witam! poczytaj tu http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=88508

Pozdro

Tomek

Opublikowano

Heh, właśnie miałem zadać pytanie o widok 3D:) Dzięki DRAY, no jeśli nie ma, to cóż zrobić.. No chyba, że ktoś wie jednak coś więcej, komentarze mile widziane.

Dzięki dumik za link do posta! Jest wielce przydaty! Sprawdzałem :search: w poprzednich postach, jednak nie trafiłem na ten wątek, także jeszcze raz dzięki za fatyge! Mam nadzieje, że przyda się także innym chcącym zmienić język. Link podany w poście jak najbardziej działa. Właśnie zasysam. Jak tylko zrobie upgrade, od razu pospieszę podzielić się doświadczeniem ze zmianą.

Pozdro i dzięki!

Opublikowano
Heh, właśnie miałem zadać pytanie o widok 3D:) Dzięki DRAY, no jeśli nie ma, to cóż zrobić.. No chyba, że ktoś wie jednak coś więcej, komentarze mile widziane.

Dzięki dumik za link do posta! Jest wielce przydaty! Sprawdzałem :search: w poprzednich postach, jednak nie trafiłem na ten wątek, także jeszcze raz dzięki za fatyge! Mam nadzieje, że przyda się także innym chcącym zmienić język. Link podany w poście jak najbardziej działa. Właśnie zasysam. Jak tylko zrobie upgrade, od razu pospieszę podzielić się doświadczeniem ze zmianą.

Pozdro i dzięki!

uwazaj na jakiej plycie wypalasz i jak, zeby pozniej nie pisac ze masz czarny ekran :) Pozdro!

Opublikowano

No właśnie, wypaliłem z prędkością x2 na verbatimie. Wszystko ok poszło. Po czym ruszyłem pędem do bryki, wpadłem do bagażnika i czym prędzej załadowałem CD do czytnika. I tu moje rozczarowanie, nie dzieje się nic. Ekran się nie zmienia, nic nie miga, nie robi się czarny, kompletne zero reakcji, a po chwili odczytywania CD, płytka zostaje wyrzucona z czytnika. Hmm, czy tu da się coś zrobić nie tak? Czy trzeba przejść w jakiś system serwisowy żeby uaktualnić język? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Dzięki za wszelkie info!

Opublikowano
No właśnie, wypaliłem z prędkością x2 na verbatimie. Wszystko ok poszło. Po czym ruszyłem pędem do bryki, wpadłem do bagażnika i czym prędzej załadowałem CD do czytnika. I tu moje rozczarowanie, nie dzieje się nic. Ekran się nie zmienia, nic nie miga, nie robi się czarny, kompletne zero reakcji, a po chwili odczytywania CD, płytka zostaje wyrzucona z czytnika. Hmm, czy tu da się coś zrobić nie tak? Czy trzeba przejść w jakiś system serwisowy żeby uaktualnić język? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Dzięki za wszelkie info!

jakim programem ?

Opublikowano
Wypaliłem CLONE CD. Źle?

napisałem PW!

Opublikowano

Wielkie dzięki dumik!! Po kolejnym wypaleniu wszystko poszło jak należy!!

W skrócie może opiszę co i jak dla przyszłych użytkowników.

Czyli jak zmienić JĘZYK NA POLSKI MENU W NAVI MK3 WRAZ Z LEKTOREM PL (nawigacja)

Ściągnięty plik:

http://rapidshare.com/files/135678948/soft_bmw_iso2.rar.html

Rozpakować i wypalić na CD. Do wypalenia koniecznie użyć programu IMGBURN.

Dostępny pod tym linkiem:

http://www.instalki.pl/programy/download/nagrywanie/get.php?file=imgburn

Program jest darmowy, więc jeśli kiedyś link przestanie działać, google załatwi sprawę. Ja wcześniej użyłem do wypalenia CLONE CD i niestety nic nie dało się zainstalować. Płyta nie była czytana przez czytnik CD w samochodzie.

Najlepiej użyć CD dobrej firmy. Ja nagrałem na MAXELL CD-R 80 i poszło doskonale, pomimo, że CD jest średniej jakości. W miare możliwości nagrywać na najniższych prędkościach. Ja nagrywałem z prędkością x2.

Po wypaleniu płyty zarzucić do czytnika w samochodzie i obserwować ekran. Jeśli wszystko poszło ok, pojawi się informacja na ekranie, że nastąpi upgrade oprogramowania. U dołu będzie widoczny pasek stanu. Pomimo osiągnięcia przez pasek 100%, cały czas będzie trwała instalacja, więc nie wyciągać w tym czasie CD, ani nie naciskać żadnych przycisków. Po pełnym zakońjczeniu procesu (około 6,7 minut) pojawi się na ekranie info o zakończeniu i prośba najpierw o usunięcie CD z czytnika, a po tym o potwierdzenie zakończenia poprzez naciśnięcie przycisku ok. A teraz można się już delektować polskim menu:)

Podziękowania dla użytkownika osd, który jest twórcą owego spolszczenia i dla użytkownika dumik, który służył radą!

Mam nadzieje, że ten tekst pomoże Wam w zmianie softu.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Czy uporał sie ktoś z głupawym głosem lektora mówiącego "za dwa sto metrów skęć...." a powinien mówić "za dwieście metrów..."?

Jak wygląda sytuacja z polskimi fontami?

Ma ktoś może image ze zmodyfikowanymi wyżej wymienionymi problemami?

Opublikowano
mbbrzoza, jeśli chodzi o lektora, w moim przypadku kobietę to nie ma takiego problemu. Wszystkie komendy wydaje poprawnie. Co do polskich fontów, to przyznaje, że nie zwróciłem uwagi od czasu upgradu softu. Zerknę i dam znać czy są polskie znaki. A lektor jak wspomniałem, poprawnie "papla" po polsku:)
Opublikowano
Bidon a w którym momencie włożyć tą płytę do czytnika? (pozycja kluczyka w stacyjce, zapalony/zgaszony silnik)

Witam! ja robilem na odpalonym silniku bo mam akumulator slaby! :cool2:

Opublikowano

Wlozyc kluczyk do stacyjki i przekrecic do pozycji drugiej. Czyli musi zapalic sie monitor. Wracajac do polskich znakow, to rzeczywiscie tez ich nie ma. Ale czy to taki problem? I chyba niestety komendy tez sa wydawane jak mowil mbbrzoza, ale przyznam, ze podczas jazdy ja osobiscie prawie tego nie slysze. Jesli slysze komende, to i tak w tym momencie zerkam na ekran zeby zobaczyc jak mam pojechac. Ale przyznam, ze te programy nawigacyjne nie dorastaja tym z nawigacji zewnetrznych. Uzywam programu iGO na typowej navi zewnetrznej i palmtopie i nie da sie tego porownac. Ilosc informacji w tych zewnetrznych jaka mozna znalezc, jest nieporownywalnie wieksza, a i grafika i sposoby wyswietlania sa duuuzo lepsze. Nie wspominajac juz o uaktualnionych mapach co 3 lub 4 miechy. Ale z drugiej strony nie kazdy moze pochwalic sie wbudowana navi w bryce;) No i zawsze jest przy Tobie;)

Pozdro!

Opublikowano

hasło to:

S5aE839Sd23eR84a2e89rXX5wew66D588e5D58efWD55dw5ddw5d1wWD210044wddwd

co do fontów to oczywiście ze to nie problem ale wiem ze byly jakies prace nad podmianą fontów na polskie.

Lektor ma drobną wade ale też nie dyskredytuje go to całkiem.

Zmieniłem navi z MK2 na MK3 bo często korzystam z wbudowanej navi a denerwuje mnie substytut nawigacji w telefonie.

Zastanawiam sie czy u Was tez tak jest: jeśli mam włączone radio i wychodze z jakiejś pozycji menu (z komputera, tv itp) wciskajac przycisk menu - pokazuje mi menu, ale po 2 sekundach wskakuje mi radio lub cd i za kilka sekund dopiero przeskakuje spowrotem w menu główne.

Pojawiło sie to po zainstalowaniu MK3. Wczesniej problem nie istniał.

• 1 rok później...