Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainstalowałem całość zgodnie z instrukcją na stronie podpiętej w ogłoszeniach tu na forum ... ( drobne różnice bo to Win10 )

Całość instalacji przeszła idealnie .. żadnego błędu czy coś ..

Wszystkie kroki po kolei .. 100% sukcesu ;) ..

Kupiłem interfejs D+K na alle ( bo na w/w stronie mają urlop ) .. Po rozpakowaniu obok chińskich znaczków jest INPA nawet oprogramowanie CAŁE ( to samo co na stronie z której pobierałem ) ...

Ustawiłem port, bity, oczekiwanie i całą tą resztę ...

Włączam interfejs w aucie - przekręcam zapłon ( 2 pozycja ) interfejs się oświeca zaraz po włożeniu do OBD .. podłączam go do kompa po USB .. wszystko ładnie wykrywa ..

Ustawienia są poprawne, odpalam INPA >> kropki zapłon i bateria świeca na czarno i pisze ON ;) ...

Dwie małe kropki po lewo migają ...

Chcę odczytać cokolwiek >>> same błędy, zero komunikacji aaaa... i dioda gaśnie na interfejsie ... Czy przełącznik w prawo czy w lewo ...

Po wybraniu E83 i próbie komunikacji cały czas błędy

Ciekawi mnie dlaczego na F1 w opisie EDIABAS sa same znaki zapytania .. to chyba powinno czytać z HDD z C:\ tak ??

Tak że nie takie to proste jak tu wszędzie pisze :mrgreen: ... spróbuje wgrać WIN XP SP3 na jakiegoś starego lumpa ( mam nawet takiego z RS232 no ale nie ma interfejsu na RS - OBD więc to nic nie da ) .. i spróbuję .. ale

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

POMOCY

Ostatnio zakupiłem kabel od bimmerpark, przyszedł, zainstalowałem sterowniki (programy też mam od bimmerpark) i chciałem się połączyć z np. Inpa. Chę wspomnieć, że wszystko jest ustawione na Com1. No i jest problem, battery (bateria) i ignition (zapłon) są na OFF, szukałem i znalazłem żeby dodać linijkę "UBATT=OFF" i zmienić "USB" na "OBD" w pliku OBD.ini, dzięki temu battery jest ON ale ignition dalej nie. Kabel został wypróbowany na E90 (2005), E46 (2003, 2005). Poniżej wklejam linki do zawartości ediabas.ini i obd.ini

https://del.dog/ediabas.txt

https://del.dog/OBD.txt

Co mogę zrobić w takim przypadku

• 1 rok później...
Opublikowano
Będziesz coś kodował? Na pewno chodzi Ci o iste P?

Chce zrobic kalibracje czujnika zmierzchu. Do tego chce aby fotel kierowcy odsuwal sie jak wylącze auto. Chce też sprawdzić czy nie ma żadnych błędów w aucie . jakim programem moge to wszystko zrobic ?

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Prawdopodobnie uwaliłem sterownik silnika w e46 136km m47 po próbie aktualizacji softu. Teraz auto nie chce odpalić. Przy instalacji nawet pasek nie poszedł do 1% i wyskoczył błąd że ECU nie odpowiada. Aktualizowałem winkfp. Miał ktoś taką sytuację.
  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy da radę zainstalować inpe na windows 11 lub maszynie wirtualnej? jaki system "lubi się" z inpą? potrzebuję do e46 320Ci, e92 335d, e93 335is
Instaluje się ładnie czy ten z bimmerparku czy np JOK3R5 ale sypie błędami po połączeniu się z samochodem, nie rozróżnia zapłonu od baterii - oba zaświecają się jednocześnie po włączeniu samochodu zamiast bateria po podpięciu kabla i zapłon osobno jak to kiedyś miałem na starym (martwym) laptopie.. Odkąd mam nowego laptopa to nie udało mi się tego ogarnąć.. zapłacę np blikiem dajmy na to 200zł jak ktoś mi to ogarnie - może być zdalnie przez teamviewer lub u mnie - Niepołomice - k. Krakowa, mam światłowód więc pobieranie całkiem szybko pójdzie

Potrzebuję żeby łączył się z sterownikami w e46 150/170km benzyna, w E9x najlepiej wszystkie sterowniki bo paru znajomych ma te samochody, w brata e92 wywalało błąd że nie znaleziono sterownika, nie pamiętam całego ale kojarzę 62 z początku i na końcu literę A.. e93 335is 326km N54T
głównie chodzi o błędy ale kodowanie też by się przydało

Edytowane przez przenow2
  • 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

https://e46garage.pl/bmw-inpa-2020-5-0-6-ncsexpert-4-0-1-ediabas-7-3-0-spdaten-v67/

1. Instalujemy inpa_5_0_6-2020.exe. TO NIE WIRUS - u mnie windows blokował pisząc, że to wirus. Działa zarówno na win10 i win11
2. Podłączamy kabel samochód <-> komputer. Komputer go wykryje ale nie zainstaluje sterowników domyślnie. W "menedżerze urządzeń" będą niezidentyfikowane urządzenia. W każdym niezidentyfikowanym urządzeniu "Aktualizujemy sterownik" a jako źródło podajemy "Sterownik kabla". Powinny przejść wszystkie.
3. W "menedżerze urządzeń" powinien pojawić się "Porty COM i LPT" (przy podłączonym kablu). Wchodzimy w Właściwości -> Ustawienia portu -> Zaawansowane ->
- Koniecznie ustawiamy: Numer portu: " COM1" - mi co jakiś czas komputer zmienia tą wartość np na com 3. I jak cos mi nie działa top musze tu znów wejść i zmienić na com1 (nie wiem, czemu się tak dzieje)
- Czas opóźnienia (msek): 1
- Odbioru (Bajty) 4096
- Transmisji (Bajty): 4096
- Akceptujemy wszystko "ok" x2
4. Możemy odpalić INPĘ lub NCSexpert.
- przy INPIE obie czarne kółka na górze powinny się palić na czarno
- instrukcja kodowania NCSexpert jest na youtube:
Edytowane przez mcs80
  • 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Mam starą ISTĘ, instalowaną pewnie z 10 lat temu (jeszcze pod Win XP).

NIby wszystko działa, ale w F31 nie mogę podejrzeć parametrów, w tym temp w automacie.

Podejrzewam, że potrzebuję ISTA+.

Czy ktoś z forum zainstalowałby i skonfigurował mi ISTĘ+ zdalnie, oczywiście odpłatnie.

Pozdrawiam

Adrian

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki, sprawdzę 

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem kabel, zainstalowałem INPE

Czy moze mi ktos powiedziec w jakiej pozycji powinien byc ustawiony przelacznik ze zdjecia przy diagnostyce e91 lci?

Po uruchomieniu programu i podlaczeniu kabla migaja mi kontrolki bateria i zapłon on/off

To normalne?

image;s=1000x700

Edytowane przez mazee
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 23.10.2024 o 08:47, mcs80 napisał(a):

Cześć,

rzuć okiem na to:

https://bmw-info.pl/ISTA/

powinieneś sobie poradzić.

Cześć, dzięki, udało się ISTA+ zainstalowana, wszystko działa, łączy się ze wszystkimi modułami, w tym ze skrzynią., Pozdrawiam