Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

spaliła mi się żarówka w moim e46 i szukając natknąłem się na ten link http://www.allegro.pl/item622180219_bmw_3_e46_zarowki_xenon_efekt_lampy_komplet.html

Czy ktoś z was widział lub używał tego typu żarówek. Wprawdzie moje obecne są ok, widoczność jest bardzo dobra, ale mimo wszystko zastanawiam się nad tymi. Cena za 4szt. nie jest jakaś straszna, tylko jak faktycznie jest z ich jakością i skutecznością.

pzdr

Radek

Opublikowano
Jedyne rozsądne wyjście to PHILIPS BLUEVISION ...

Takie marketowe szity to sobie lepiej daruj ...

właśnie taki sobie sprawiłem. Czekam teraz na przesyłkę.

Radek

Opublikowano

Lepiej zainwestować w +xx% światła, np. Night Breaker Osrama, zdecydowanie więcej światła, ja mam takie w H7 (długich) i w p/m H11.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety te wszystkie 'blue' i '+' mają to do siebie, że świecą krócej.

W moim przypadku H7 jest jakos światło długie - załączane z bixenonem lub jako którtkie mignięcie długimi, więc jego żywotność jest długa.

Pzdr.

Opublikowano
Lepiej zainwestować w +xx% światła, np. Night Breaker Osrama, zdecydowanie więcej światła, ja mam takie w H7 (długich) i w p/m H11.

Pzdr.

ja dokładnie takie mam od roku ( 1 wymieniona), przedtem miałem Philips Blue Vision (4 szt się wypaliły w ciągu roku) więc dałem sobie spokój, Osram tez ładnie świeci, choć nie daje tak białego światła jak Philips. Widoczność taka sama.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Podziele sioę swoimi doświadczeniami z żarówkami, ale nie stosowanymi w BMW.

Poprzednim moim pojazdem była Skoda Octavia. W jedym z warsztatów założono mi żarówki Osram Night Braker. Były super, chociaż zdarzało sie, ze jednak oślepiały, gdyż kierowcwcy jadacy z przeciwnego kierunku ruchu czasami "łypali". Niestety żarówki świeciły krótko i spaliły sie "na raz" obydwie, tak, ze myślałem, ze coś innego sie zepsuło. Natomiast w samochodzie żony VW Polo są zamontowane bardzo fajne żarówki Philips Night Guide, służą już dwa lata i 30 kkm. Mają ciekawie rozłożone światło połączenie koloru białego, niebieskiego i żółtego. Nigdy nikt nie "łypał" że są za silne, a ich jakość jest zadziwiajaca. Musze dodać, ze często następuje zmiana świateł "długie-krótkie" i pomimo tego wciąż są sprawne" odpukać w niemalowane". Świecą super niezaleznie od pogody, szczególnie sprawdzaja sie pdczas deszczu w nocy. Jedyna ich wada, to to, ze kosztowały za parę ponad 100 pln. Aktualnie mam w BMW zwykłe H 7 Hella i nie narzekam, chociaż spróbuję przed jesienia założyć w światłach mijania takie same żarówki jak w wozie żony.

Edytowane przez rbk
Opublikowano

Korciło mnie założyć już dawno Philips Night Guide, ale obawiałem się trochę tych 3 kolorów - jak to będzie świecić, czy na prawdę poprawiają widoczność, cena i takie tam.

Przeszedłem przez Philipsy BlueVision i Vision Plus (obydwa modele świeciły po ok. rok), te pierwsze były lepsze (dla mnie osobiście!), miałem Osram Cool Blue i Silver coś tam i obydwie paliły mi się po 3 miechach. Później założyłem Osram Night Breaker i to jest to. :mrgreen: Miałem je przez długi czas po parę sztuk. Nie to że przepalały się jakoś mocno szybko, ale świeciły dla mnie extra. Po tych testach jakoś tak wyszło, że założyłem zwykłe Bosnany i też jest dobrze :norty: jedynie sam kolor światła jest inny niż w reszcie a tak jestem zadowolony. Pomijam samą żywotność żarówek wzmocnionych, bo wiadomo, że są wysilone to i wcześniej padną niż zwykłe. Każdemu inaczej się przepalały dane modele żarówek, a wiem to z lektury forum i poniekąd autopsji. ;)

Rbk, może daj jakąś nocną fotkę ze świecenia tych Night Guide-ów (nawet z Polówki). Ciekawi mnie to bardzo. :roll: :wink:

Opublikowano

A ja polecam Philips X treme Power. Świecą super, moim zdaniem lepiej niż BlueVision, ale niestety żywotność niezbyt długa. W moim poprzednim aucie jedna wytrzymała rok po czym się spaliła. Druga jakoś 1,5 roku wytrzymała. Jak tylko zmieniłem auto od razu sobie kupiłem te żaróweczki. Póki co świecą idealnie.

Jeśli po zmianie żarówek na mocniejsze, koledzy z przeciwka zaczynają wam mrugać to znaczy że macie źle światła ustawione! Jak do tej pory jeździliście na kiepski żarówkach, gdzie światło było bardziej żółte to im nie przeszkadzało, ale jak zmieniacie na mocniejsze to wcale im się nie dziwie.

Jeśli żarówki wam padają jak to niektórzy piszą dwa komplety w ciągu 4 miesięcy, to albo macie zwaloną instalację elektryczną, albo jak zakładacie żarówkę to wypalcujecię ją całkowicie brudnymi paluchami. Nie wolno dotykać elementów szklanych żarówki palcami, gdyż pozostawiacie na niej odciski, które to podczas wypalania się żarówki powodują szybsze jej zużycie. Może to niektórym się wyda śmieszne.. ale tak jest.. gdzieś czytałem, że wzrasta wtedy temperatura żarówki przez co szybciej dochodzi do przepalenia.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Powiadasz Philips X treme Power, może i ja sobie któregoś dnia je sprawię? :roll:

Jeśli żarówki wam padają jak to niektórzy piszą dwa komplety w ciągu 4 miesięcy, to albo macie zwaloną instalację elektryczną, albo jak zakładacie żarówkę to wypalcujecię ją całkowicie brudnymi paluchami. Nie wolno dotykać elementów szklanych żarówki palcami, gdyż pozostawiacie na niej odciski, które to podczas wypalania się żarówki powodują szybsze jej zużycie. Może to niektórym się wyda śmieszne.. ale tak jest.. gdzieś czytałem, że wzrasta wtedy temperatura żarówki przez co szybciej dochodzi do przepalenia.

To tego trzeba jeszcze dodać jakość dróg, po których się poruszamy. Jeśli będą doły, dziury i inne słodkości z naszych szos, to będą także szybciej się paliły. Myślę, że i sama instalacja ma także i swoje znaczenie - za duże lub za małe napięcie także potrafi załatwić żarnik w żarówce.

Opublikowano

Philips Night Guide - mam te żarówki i uważam, że są rewelacyjne. 3 kolory światła niezauważalne z zewnątrz, nie ma obciachu, że świeci się jak "choinka".

Bardzo dobrze oświetlają drogę na wprost jak i pobocze, sprawdzają się również w deszczowe noce, są też trwałe. Używam ich od blisko 2 lat i około 50 tys km.

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)