Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wymieniałem tą tulejke chyba w lipcu. Robiłem to bez wymontowania dyfra, wykręciłem tylko śruby mocujące go do belki i cztery śruby od wału. Nową tuleję wciągałem śrubą, strzałka powinna być skierowana do góry.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jak tam kolego ? doszedles do czegos jezeli chodzi o to stukanie ? bo mam ten sam problem :P

mi sie wydaje ze moga to byc "luznawe" sprezynki na sprzegle albo skrzynia po prostu... ale to jest moja opinia a nie mechanika ;)

miłoby było jakbyś podzielił sie informacją co mam do wymiany :P

kolego miałem ten sam objaw co Ty wymieniłem tuleje nr 9 i jest juz lepiej. Mam jeszcze odrewany wózek i słychac jeszcze piszczenie takie zgrzyt metalu. Jutro jake do blacharza i mysle ze mi to zrobi

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odgrzebałem temat bo okres zimowy zaowocował kilkoma wizytami w warsztacie. Tuleje dyfra zmienione, okazało się że oprócz tej z tyłu na której wisi dyfer do wymiany miałem przednią prawą na której wisi wózek. Wymieniłem dodatkowo obie z przodu na których wisi dyfer.

Efekt, nie ma stuków przy zmianie biegów. :cool2: Przy okazji sprawdzili mocowanie wózka w podłodze i przeguby na wale.

Pozdro.

Opublikowano

Bax

napisz które tuleje wymieniłes bo u mnie też stuka przydałoby się tamat ogarnąć :)

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/w/r/181.png

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego rysunku '9' miałem pękniętą i myslałem że tylko ta ale po rozebraniu okazało się że dodatkowo '7' /wymieniłem obie/ i chyba 2. Z tym, że tuleje co mocują wózek do podłogi są lewe/prawe i teraz nie pamiętam którą strone zamawiałem.
Opublikowano
ostatnio mechanior mi sprawdzał brał breszkę i tam ruszał i mówi że wszystko jest dobrze nie ma luzu :shock: a u mnie stuka :mad2: jak wykryłeś że coś nie tak z mocowaniem :?:

http://img69.imageshack.us/img69/4769/dscf7685kopia.jpg

/// BORN ON THE RACETRACK TO LIVE ON THE STREET ///

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem pękniętą '9' i zabrałem się w końcu do wymiany tego, a że zdjęli dyfer z wózka to mogli się lepiej przyjrzeć i wyszła dodatkowo jedna tuleja wózek-podłoga. Roboty od groma bo trzeba całe zawieszenie tylne zdjąć ale trudno zaoszczędze na fajkach bo nie pale. :mrgreen:
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest wykonalne i do tego tylko przy częsciowym demontażu stabilizatora.

Czas wykonania taki sam jak przy demontażu dyfra :mrgreen: ilość bluźnierstw - BARDZO DUŻA.

Potrzebne duże zaplecze prętów gwintowanych tulejek i podkładek.

Opublikowano

Jeśli to robiłeś to byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki mam zrzucony stabilizator, mam nawet zrobiony ściągacz do tulei, ALE nie da się jej wypchnąć tym urządzeniem w stronę zewnętrzną (ściągacz się nie zmieści bo mocowanie poduszki stabilizatora nie pozwala) dyfra nie chcę demontować, więc myślę nad jej wybiciem...

Napisz coś więcej jak to robiłeś :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Od strony dyfra, włożyłem śrubę z grubą podkładką o średnicy tulei, od strony koła tuleja o wysokości 3-4cm. Jak ruszyło podkładałem co popadło pod tuleję(tą od strony koła) aby "tuleje gumową" max wyciągnąć. Po wyciągnięciu do połowy wybiłem młotkiem.