Skocz do zawartości

wydech dedykowany a uniwersalny Ulter prosze o info/opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Z racji tego iż mój końcowy tłumik rozleciał się a jakiś amant wstawił tam najtańszą puszkę i wydźwięk jest jak w fiacie 125P chcę zmienić ją.

Chciałem założyć coś ładnego z gustem (żadnej wsi ryczącej).

Chcę uzyskać miły delikatny pomruk/basik ale naprawdę z gracja.

Naczytałem się trochę na ten temat tutaj bo nie ukrywam że jest dużo koncepcji, ale ja sobie z góry założyłem że ma to być tłumik porządnej firmy. Czyli Ulter (myślałem o remusie ale tutaj koszt zakupu jest wysoki)

Nurtuje mnie jedno pytanie a właściwie kilka:

1. http://www.ulter.com.pl/index.php?show=shop&f=3&m=194&s=578 o takie coś mi chodzi

2. czy to jest głośne ?

3. Ostatnio spotkałem kolesia co ma w compact-cie puszkę uniwersalną remusa. Przewiózł mnie i powiem że było fajnie bardzo cicho i delikatnie z gustem prawie nie słychać w środku. Powiedział że dał za puszkę 300zl na allegro to możliwe przecież Remusy są drogie. I jak ten uniwersalny ma się do jakości odnosząc sie do dedykowanego? (tzn czy dedykowany oprócz tego że jest wymiarowany pod konkretny model, to czy rożni się puszka? w sensie skoro jest dedykowany to np. czy delikatnie podnosi osiągi czy może nic nie robi tylko inaczej brzmi.)

4.jeżeli w ofercie jest dedykowany z jedną końcówką do wyboru czy mogą mi zrobić 2 końcówki? dlatego że mam pęknięte gniazdo w zderzaku i bym sobie poszerzył na 2 końcówki od razu.

z góry dzięki za info

ps. najistotniejsze dla mnie jest to czy warto wydać 530zł na dedykowany.

Bo jeżeli brzmienie uniwersalnego ultera jest takie samo jak dedykowanego a różnica w osiągach żadna tudzież nieodczuwalna to nie chcę przepłacać.

pozdrawiam

Opublikowano
Ja u siebie mam zamontowany (nr katalogowy z twojego linku 102-118/07-2) tylko sama puszke za ktora zapłacilem 195zł. I naprawde jestem zadowolony.Dzwiek jest naprawde przyzwoity. A co do osiągów dedykowanego to raczej nic sie nie zmieni tylko bedziesz miał mniej roboty przy montarzu:)
BMW i jest zabawa
Opublikowano
Dźwięk jest naprawdę przyzwoity.

nio ok tylko co znaczy przyzwoity? a w środku auta? Można oszaleć czy jest prawie że niesłyszalny. Bo taki efekt mi chodzi, zmienić dźwięk, może być bardzo delikatnie odczuwalny w środku ale tak żeby nie męczył w trasach...

I właśnie dużo opinii jest że jak się chce mieć tak to trzeba kupować dedykowany wydech bo montażowe(uniwersalne) są głośne ...

Opublikowano
ach ten wydech http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=107167&highlight=

temat jest krotki jak mozna to bierzesz dedykowany chyba ze go niema

:oops: wiem wiem zdublowałem posta, ale zrozum mam takie wątpliwości a zwłaszcza od tego tunera: "Proszę Pana te tłumiki były projektowane pod katalizator, bez niego układ panu brzęczy jak we fiacie... (chociaż wg mnie to wina syfnego tłumika końcowego) i ciężko będzie cokolwiek osiągnąć jeżeli chodzi o poziom hałasu."

Ty w moim poprzednim poście piszesz że kata wywaliłeś i masz ultera i dźwięk jest jak "malina"

Dedykowany i tu jest kolejna rozbieżność

1-wszy spec twierdzi że nie ma sensu. Bo są drogie a różnica w osiągach prawie żadna. Jedyny plus to taki że jest robiony dokładnie pod auto i ma uchwyty w oryginalnych miejscach. Jeżeli chodzi o wydźwięk to mówi że uniwersalne też można dobrać do auta żeby było znośnie i z gustem tak jak ja chce. Acha i powiedział że nie mam co się zabierać za końcowy tłumik dopóki nie wstawię kata (kolejne 380zl :( )

2-spec twierdzi: Jeżeli pan chce mieć miły basowy pomruk bardzo delikatnie słyszalny w kabinie (czyli tak że w ogóle mnie nie będzie męczył) a zarazem ładny dźwięk to polecam panu dedykowany. Jest projektowany konkretnie pod auto pod dany model typ silnika i spełnia wszelkie normy jeśli chodzi o hałas. A kata olać i zobaczyć jak będzie jak źle to się go wtedy wstawi.

No teraz mam urwanie głowy bo nie mam pojęcia co zrobić?

Jeszcze raz sory za dublowanie posta :oops:

Opublikowano
Posiadam dwa BMW 318ti i 325i i mam zamontowane tłumiki z Ultera dedykowane dzwięk jest basowy bardzo delikatnie słyszalny w kabinie polecam dedykowany bo z tymi uniwersalnumi to bym się nie bawił roboty przy montarzu jest więcej
Opublikowano
powiem tak uniwersalny daje duze prawdobodobienstwa ze bedzie ci wyl jak zarzynana krowa :norty: a katalizator tak duzo nie zmienia i raczej nie polecam wstawiania :mrgreen: Ten drugi faqchman dobrze ci radzil

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.