Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM!

Posiadam bmw e36 z 95 roku z silnikiem 1.8 m40. Posiadam instalację brc. Dotychczas wszystko było dobrze, ale od jakiegoś czasu po przejechaniu ok 25 km auto samo wył.gaz i jedzie na benzynie,zmiana ta w jeździe jest nie wyczuwalna,jedynie kontrolka od gazy mruga po kolei na wszystkie kolory po kolei i mruga ostatnia kontrolka od ilości gazu w zbiorniku(ta która pierwsza znika).żeby znowu na gazie jechać trzeba ponownie uruchomić silnik. i tak w kółko...

co może być tego przyczyną??? proszę o pomoc.

Opublikowano
No wizyta u "Znawców Dzwonków Gazowych" by pewnie pomogła :) Albo sterownik albo zawiesza czujnik od ilości gazu w butli.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Przyczyn może być wiele, więc nie polecam sposobu z wymianą podzespołów na chybił-trafił. Zacznij od diagnostyki komputerowej. Jak nie masz interfejsu BRC to sobie spraw, albo jedź do gazownika który ma taki. Ale jeżeli masz trochę pojęcia o mechanice i o tym jak działa instalacja sekwencyjna polecam kupić interfejs. Robocizna gazownika może wynieśc tyle co nowy interfejs. Miałem kiedyś przypadek że rozłączało mi gaz. Nie miałem interfejsu więc pojechałem do gaziarzy. Po błędach które się wyświetliły stwierdzili że siedzi map-sensor. Nie zgodziłem się na wymianę. Kupiłem interfejs i zacząłem szukać. Okazało się że przekaźnik sterujący elektrozaworem w butli się rozłączał. Całość kosztowała mnie 20zł za przekaźnik + 70zł interfejs i trochę czasu. Za mapsensor chcieli 250zł + robocizna.
Opublikowano
zauważyłem także że spalanie na gazie wzrosło z ok.9-10 l do 12 l , przy spokojnej jeździe. na Pb pali normalnie ,czyli 8 l.
Opublikowano
miałem taki problem mapsensor był padnięty zamontowany był nad kolektorem wydechowym a tam wysoka temperatura i dało mu radę wymieniłem i zamontowałem go tam gdzie powietrze wlatuje do kabiny teraz już zapomniałem o tym problemie ty zrobisz jąk chcesz
jedynakk
Opublikowano

doszedł kolejny problem tego gazu:cry:

strasznie obroty falują ,na biegu jałowym do 2 tys., a w czasie jazdy potrafi nawet zgasnać. na benzynie działa bez zarzutu. czego mam szukać?? pomocy!!

Opublikowano
To może być też wina parownika. Jeżeli nie trzyma własciwego ciśnienia i wyjdzie ono poza ustalone w sterowniku granice to następi przełączenie na benzynę. Ale uszkodzony mapsensor mógłby dawać podobne objawy. Nie masz wyjścia kolego. Jedź na diagnostykę do gazowników, albo kup interfejs.
Opublikowano
u mnie ustawia sie wolne obroty P1 i P2 w instalacji diego G3 KME moze komputer lpg przeszedl w tryb awaryjny i z tego to wszystko podlacz pod komputer kabel na allegro okolo 65 zl i program ze strony producenta i do dziela niskie cisnienie gazu raczej tu nie ma nic do zeczy sprawdz i pisz co z tym gazem pozdrawiam
jedynakk
Opublikowano
Też mam u siebie instalację BRC i też miałem taką historię, że po przejechaniu kilku kilkunastu kilometrów, przełączała na benzynę i albo trzeba było odczekać z ponownym przełączeniem jakieś 10-20 min jadąc, albo wyłączyć i włączyć silnik, co skutkowało tym samym po jakimś czasie. Też falowały obroty i czasem gasł na skrzyżowaniu. Okazało się, że było za mało płynu w chłodnicy i parownik nie wyrabiał. Sprawdź płyn i zobacz czy czasem chłodnica się nie zapowietrzyła. U mnie to pomogło. Pozdrawiam
Opublikowano

Byłem dzisiaj u gazownika. po podłączeniu do komputera okazało się że występuje błąd sondy lambda. Sonda wcale nie chodzi. Jednak błąd wykasowany i wszystko działa bez zarzutu. :jawdrop:

Facet powiedział że sonda jest do wymiany i że ten błąd może znowu za jakiś czas wystąpić.

Opublikowano
gaz się nadal wył.po przejechaniu ok.24 km. na kompie pokazuje błąd sondy lambda,co ciekawe wymieniałem ją jakieś 15 miesięcy temu. Myślicie że znowu jest do wymiany?