Skocz do zawartości

e39 M52 2,0 Bardzo dziwna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w tytule silnik 2,0 benzyna-gaz w mojej e39 zachowuje się bardzo dziwnie. Ten sam problem miałem zeszłego lata i teraz gdy temp. powietrza się podniosła jest podobnie a mianowicie:

- auto potrafi zgasnąć na wolnych obrotach,

- szarpie autem jak jadę powoli,

- podczas jazdy po szarpnięciu auto traci połowę mocy można je kręcić max do 3 tys. potem nie chce się wkręcać i dusi się (tak jakby silnik w trybie awaryjnym pracował) po ponownym uruchomieniu wszystko jest ok. Dzisiaj jadąc 110 km/h nagle auto poprostu zamuła złapało i koniec musiałem zgasić i zapalić.

Byłem na kompie (Carsoft) wykasowałem błędy ale był tylko błąd lambdy na 4-6 garku ale sprawdzaliśmy napięcie i obydwie chodzą OK.

Prosze o pomoc bo już nie wiem co to może być aż boje się po mieście jeździć. Wszystko się dzieje kiedy silnik jest ciepły i ma 90 C. Wieczorem lub jak jest zimno jest ok i zimą też było ok.

Opublikowano

Lambda do wymiany 4-6 tak jak zapamiętał.

Podczas pomiaru pewnie chodziła dobrze a podczas szarpania się zawiesza.

Gdyby się chciała zawiesić podczas pomiaru wtedy byś widział a tak to jest cięzko zdjagnozować.

Ale uwierz miałem podobny przypadek i dopiero podczas jazdy z kompem zobaczyłem że czasem wariuje na wykresie i wtedy właśnie szarpał a po chwili było dobrze i wykres był idealny.

Dlatego choć w danym momencie widziałeś prawidłową pracę to madry komp. :D zapamietał usterkę w chwili jej powstania.

Opublikowano
No ok ale czy zła praca sondy lambda może spowodować że auto nagle przestanie jechać i złapie takiego zamuła że tylko 50 na godzinę się da.
Opublikowano

Witam ponownie

Dzisiaj dziada przetrzymałem i zaczął wariować zgasł na wolnych i podłączyłem kompa na carsofcie wywaliło taki błąd:

83 Crankshaft angle pulse generator

Co ten błąd oznacza wiem że to jakiś czujnik ale nie wiem jaki.

Opublikowano
czyli masz awarię czujnika wału korbowego
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.