Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety wczoraj wpadłem w dziure i rano zobaczyłem dość spory bąbel z boku na oponie

oponki to Dunlop SP SPORT MAXX 225/45/R17 91 W , mało zużyte wiec mi szkoda strasznie tej opony , da sie coś z tym zrobić czy szuać już 2 nowych ?

powiem że bardzo dobrze mi się na nich jeździ wiec zapewne kupie takie same a tą 1 zostawie na zapas ,

może sie da uratować

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

dla Twojego bezpieczenstwa tylko wymiana na inna opone; pewnie sa magicy, ktorzy wstawia Ci latke ale nie rob tego!

w podobnych sytuacjach zatrzymujesz sie i dzwonisz na policje;

mozna tez zrobic wlasna dokumentacje fotograficzna i wystapic o zwrot kosztow do zarzadcy drogi;

pzd Konrad

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
No niestety wczoraj wpadłem w dziure i rano zobaczyłem dość spory bąbel z boku na oponie

oponki to Dunlop SP SPORT MAXX 225/45/R17 91 W , mało zużyte wiec mi szkoda strasznie tej opony , da sie coś z tym zrobić czy szuać już 2 nowych ?

powiem że bardzo dobrze mi się na nich jeździ wiec zapewne kupie takie same a tą 1 zostawie na zapas ,

może sie da uratować

Daj fotki. Nie masz czasem tak że felga się skrzywiła i opona na niej źle leży?

Pozdrawiam

Opublikowano

Opona ma juz pekniete druty, nadaje sie tylko do kosza. Nie ryzykuj uzywania jej nawet jako zapas.

Opublikowano

tak myślałem że pękły druty i z tąd ten bąbel a jest wyraźny bo od razu go zauważyłem, felga wporządku na szczęscie, dziura jest nadal , patałachy zalewają i po 2 tygodniach jest z powrotem ta sama dziura i tak jest już jakieś pół roku ,

jakie sznase są uzyskać odszkodowanie ? opona to koszt jekieś 500 zł ,a wzasadzie 1000 zł bo musze wymienić 2

ale teraz to raczej musztarda po obiedzie

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

no to mam jakąś czarną serie

dzisiaj mi pękł pasek chyba od klimy , silnik pracuje ok ale dziwne jest to że te koło pasowe te na środku obciera o zębatke od wiatraka, jest całkowicie luźne i lata sobie

no nic zaraz daje samochód do warsztatu bo wogóle nie jest do jazdy

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Nie martw sie Rado mi pusciła z przodu 245/35/19 pirelii pzero to znaczy ty masz bąbel z boku a ja na czole bieżnika.A mięcha jeszcze na niej mnóstwo i z marszu dwie opony do wymiany.

Więcej juz Pirelli nie kupię a z Dunlopami tak jest koledze z forum to samo sie stało.

Zamówiłem Micheliny Piloty Sporty koszt 2,400zł troche mi sie zachmurzył ten słoneczny weekend.

hej

Opublikowano

może sie da uratować

Niestety ale musisz wymienic ją :oops: Miałem to samo i pytałem wszystkich wulkanizatorów w miescie i odpowedź była jedna-opona śmietnik :wink: Dla własnego i nie tylko bezpieczeństwa wchodzi tylko wymiana na dobre bez bąbli :P Zdrowie i życie jest najważniejsze :worried:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trafiłem na allegro urzywke , tak sie zastanawiałem i stwierdziłem że nie ma sensu wywalać tysiaka na nowe opony bo jakość dróg mamy takie jakie mamy , co mi że mam nówki z poprzedniego roku jak mi bąbel wyskoczył przez dziure w którą wpadłem a nie zawsze sie da się ominąć zwłaszcza jak się mijasz ,

wiec kupuje urzywke za 150 zł 5mm bieżnika z 2008 r czyli takie jak u mnie , pewnie stało mu się to samo co mi , sprzedaje bo mu 1 szt została

dla mnie to rozwiązanie idealne bo nówka 1szt opona nie zabrdzo jest dobrze mieszać przy 4x4 , poczekałem polustrowałem aukcje i się trafiło , wczesniej widziałem za 100 zł 1szt nówke , wyprzedaż z magazynu

ale to mi to fachowcy odradzali , kazali mi kupić urzywke z podobnym zużyciem bieżnika

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

rado_! z tego co pamietam to nie przekraczasz 100km/h i oszczedzasz na serwisach.

opone wymień, mi nowa kiedys strzeliła z przodu przy predkosci 90-100km/h i miałem niezlego farta, że wyszedłem z tego tylko z podniesioną adrealiną.

lepiej miec łyse niż z dobrym bieznikiem i bąblem.

co do tego strzelonego paska, to faktycznie tak jak pisałeś wczesniej, że wszystko eksploatujesz do konca - to niezbyt dobry pomysł. wyobraź sobie, że strzelił ci o 24:00 w zime przy temp. -24 stopni przy ostrej zadymie snieżnej i daleko od ludzi. jestem pewien, że po takiej akcji zmienisz szybko nastawienie co do serwisowania :mrgreen:

Opublikowano
rado_! z tego co pamietam to nie przekraczasz 100km/h i oszczedzasz na serwisach.

opone wymień, mi nowa kiedys strzeliła z przodu przy predkosci 90-100km/h i miałem niezlego farta, że wyszedłem z tego tylko z podniesioną adrealiną.

lepiej miec łyse niż z dobrym bieznikiem i bąblem.

co do tego strzelonego paska, to faktycznie tak jak pisałeś wczesniej, że wszystko eksploatujesz do konca - to niezbyt dobry pomysł. wyobraź sobie, że strzelił ci o 24:00 w zime przy temp. -24 stopni przy ostrej zadymie snieżnej i daleko od ludzi. jestem pewien, że po takiej akcji zmienisz szybko nastawienie co do serwisowania :mrgreen:

rabiola nie che mi się polezmizować , tak jak pisałem bezsensu jest dla mnie wywalać tysiaka za nowe opony skoro moge kupić taką samą jakie mi pozostały 3 w samochodzie , po za ty co to zmienia ? bezpieczeństwo ?

z bąblem miałem wymienić i chyba tu nie ma co o tym się rozpisywać,

nowa ci pękła bardzo dziwne , może po prostu niestosujesz się do zalecanych prędkości i je przekraczasz a to bardzo niszczy opony, oszczędzasz na oponach kupujesz jakieś kiepske - to co się dziwisz że ci strzeliła, a może to na zimówkach tak robiłeś :)

przy niskoprofilówkach łapiesz kapcia i przy małej prędkości tego nawet nie czujesz , mam 2 samochód , nie rozumiesz widze tego , mi się nie śpieszy ,

co do paska kolego to przeczytaj dokładnie, pasek mi się zerwał ale dlatego że koło pasowe się ukręciło i ciekawe w jaki sposób mógbym to przewidzieć , chyba pójde do wróżki żeby mi to przepowiedziała , na przeglądzie ci tego nie wykryją bo to że koło pasowe mi się ukręciło to stało mi się na dojeździe do domu jakieś 5 km - po prostu się ukeciło i zerwało paski wszyskie , a wczesniej faktycznie silnik dziwnie chodził troche ale to że to była wina koła pasowego to naprawde nigdy bym nie przypuszczał , reczej coś z silnikiem się wydawało i umówiłem się na przegląd , po prostu nie dotrwał do przeglądu ale też ciężko by było to namieżyć że koło pasowe się kończy

serwisie powiedzieli mi że to nagminnie sie ukręca , wiec rabiola profilaktycznie wymień sobie koło pasowe bo ci się ukręci w zamieci przy -24 stopniach i co ty wtedy biedny zrobisz , i koniecznie w ASO bo tam robią najlepiej

nie wiem skąd ty takie wnioski wyciągasz że wszysko eksploatuje do końca, są pewne usterki których nie przewidzisz , ukręci ci się coś i padnie ci to od razu ,tak miałem z tym kołem, gdyby to mi się stało w trasie to by się skończyło lawetą, zresztą po co ja to tłumacze

nie serwisuje w ASO bo .... za dużo gadać , za drogo i niesolidnie tam robią , mam sprawdzonego zaufanego mechanika , pracował wiele lat w ASO i tylko i wyłącznie jemu daje samochód do sprawdzenia , polecony przez wszyskich moich znajomych i to się sprawdziło w 100 % , nikomu innemu nie daje się dotknąć do mojej buni i basta

zna się na napędzie 4x4 a to niewielu potrafi

nie pytajcie mnie o adres bo i tak nie podam , na przegląd u niego czekam ponad miesiąc czasu

p.s.

aha felga też troche zarysowała się na rancie, rozumiem że tez mam profilaktycznie dla bezpieczeństwa wymienić wszyskie na nowe :

ludzie nie popadajmy w paranoje , to że mnie na to stać nie znaczy że mam wywalać kase w błoto , mógbym przeciez sobie kupić nówke z salonu a ściagałem z niemiec i ile się nałaziłem i ile naczekałem i ile nerwów straciłem zanim zarejestrowałem samochód ,

dla mnie kasa jest ważna i tam gdzie nie widze sensu nie przepłacam ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano
co do paska kolego to przeczytaj dokładnie, pasek mi się zerwał ale dlatego że koło pasowe się ukręciło i ciekawe w jaki sposób mógbym to przewidzieć , chyba pójde do wróżki żeby mi to przepowiedziała , na przeglądzie ci tego nie wykryją bo to że koło pasowe mi się ukręciło to stało mi się na dojeździe do domu jakieś 5 km - po prostu się ukeciło i zerwało paski wszyskie , a wczesniej faktycznie silnik dziwnie chodził troche ale to że to była wina koła pasowego to naprawde nigdy bym nie przypuszczał , reczej coś z silnikiem się wydawało i umówiłem się na przegląd , po prostu nie dotrwał do przeglądu ale też ciężko by było to namieżyć że koło pasowe się kończy

serwisie powiedzieli mi że to nagminnie sie ukręca , wiec rabiola profilaktycznie wymień sobie koło pasowe bo ci się ukręci w zamieci przy -24 stopniach i co ty wtedy biedny zrobisz , i koniecznie w ASO bo tam robią najlepiej

Bo to przypadłość 3.0d zdaje się - koło pasowe.

Kolega ma 330cd i już od roku wozi nowe w bagażniku (na wszelki wypadek), bo stare się kończy. I to akurat przy serwisie było widać. Powiedzieli, że wytrzyma jeszcze xxkkm, więc nie wymienia od razu, bo i po co.

Mechanik powinien to zauważyć...

mam sprawdzonego zaufanego mechanika , pracował wiele lat w ASO i tylko i wyłącznie jemu daje samochód do sprawdzenia , polecony przez wszyskich moich znajomych i to się sprawdziło w 100 % , nikomu innemu nie daje się dotknąć do mojej buni i basta

nie pytajcie mnie o adres bo i tak nie podam , na przegląd u niego czekam ponad miesiąc czasu

Ciekawe podejście... oczywiście również nie liczysz na jakąkolwiek pomoc osób z forum? To byłoby nawet uczciwe...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
mam sprawdzonego zaufanego mechanika , pracował wiele lat w ASO i tylko i wyłącznie jemu daje samochód do sprawdzenia , polecony przez wszyskich moich znajomych i to się sprawdziło w 100 % , nikomu innemu nie daje się dotknąć do mojej buni i basta

Ciekawe podejście... oczywiście również nie liczysz na jakąkolwiek pomoc osób z forum? To byłoby nawet uczciwe...

mam tak naprawdę 2 mechaników i tak się złożyło że ani do jednego ani do 2 nie trafiłem do nich przez forum - tylko właśnie przez znajomych

1 jest znany na forum , 2 wogóle nie znany :) i nie ukrywam że mnie to cieszy , tak jak mówie nadal czekam u niego na przegląd ale facet naprawde jest dokładny i sumienny , mi się nie śpieszy to poczekam

przez forum trafiłem do MAGPOLU i 1 raz byłem zadowolony z nich 2 raz totalna kicha , nic praktycznie nie zrobili a też mało nie zpłaciłem , to było zanim zaczełem się serwisować u poleconych przez znajomych co też mają beje

to że się pytam to poprostu chce wiedzieć o co chodzi i jak pojade do mechanika to mieć jakąś wiedze na ten temat a zwykle tak jest że 70 % usterek i napraw są powtarzalne wiec jest spora szansa że ktoś z forum miał podobnie,

co do koła pasowego to tak dokładnie mi powiedział mechanik że to wada w modelach disla i to tak własnie pada nagle czy to w 3l czy 2l

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano

mam tak naprawdę 2 mechaników i tak się złożyło że ani do jednego ani do 2 nie trafiłem do nich przez forum - tylko właśnie przez znajomych

1 jest znany na forum , 2 wogóle nie znany :) i nie ukrywam że mnie to cieszy , tak jak mówie nadal czekam u niego na przegląd ale facet naprawde jest dokładny i sumienny , mi się nie śpieszy to poczekam

przez forum trafiłem do MAGPOLU i 1 raz byłem zadowolony z nich 2 raz totalna kicha , nic praktycznie nie zrobili a też mało nie zpłaciłem , to było zanim zaczełem się serwisować u poleconych przez znajomych co też mają beje

to że się pytam to poprostu chce wiedzieć o co chodzi i jak pojade do mechanika to mieć jakąś wiedze na ten temat a zwykle tak jest że 70 % usterek i napraw są powtarzalne wiec jest spora szansa że ktoś z forum miał podobnie,

Gdybyś znał numery na losowanie LOTTO i nie chciał się podzielić, to bym zrozumiał :D

Ale na forum miłośników aut piszesz, że masz super mechanika - ale wypchajcie nie powiem - jest trochę nie teges podejściem :?

zwłaszcza, że też szukasz tu porady...

ale Twoja sprawa ostatecznie...

co do koła pasowego to tak dokładnie mi powiedział mechanik że to wada w modelach disla i to tak własnie pada nagle czy to w 3l czy 2l

Nie nagle... widać po kole, że guma się kończy...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

GR ja się nie pytam na forum o mechaników , pytam się o konkretne problemy i sam na tyle co wiem również dziele się swoimi , nie myl tu polecane warsztaty i mechaników ,

po za tym przyganiał kocioł garnkowi

rozumiem że ta zkładka dla "klubowiczów" jest dostępna dla każdego ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano

To się uśmiałem teraz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

część klubowa, to część klubowa - jest dla wszystkich praktycznie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EOT. Chcesz powiedzieć innym (ja nie potrzebuję) gdzie jest dobry mechanik, to powiesz. Nie chcesz to nie powiesz. Ale Twoje podejście do tego jest lekko dziwne.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

To się uśmiałem teraz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

część klubowa, to część klubowa - jest dla wszystkich praktycznie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EOT. Chcesz powiedzieć innym (ja nie potrzebuję) gdzie jest dobry mechanik, to powiesz. Nie chcesz to nie powiesz. Ale Twoje podejście do tego jest lekko dziwne.

ja nie mam dostępu , prosi o hasło

no i to moja sprawa , wystarczy mi to że czekam 1,5 miesiąca na przegląd , dobry mechanik to skarb - nie chce opisywac ale już swoje przeżyłem i nie mam najlepszych doświadczeń do ASO i mechaników , mam bardzo złe , w zasadzie 1 raz byłem bardzo pozytywnie zaskoczony do obydwu mechaników , świetne podejście do klienta , fachowa porada i do tego za naprawde przyzwoite pieniądze nie z kosmosu jak to mamy w ASO i tu jestem pewny że to co powiem jest zrobione i wymienione , że jest wymienione to co potrzeba co jest nagminne w ASO generowanie kosztów klientowi , szkoda

ale nie ma sensu sie rozpisywac , tak jak pisałem do mojej beji mogą tylko oni się do niej dotykać .

nie musze im reklamy robić , są strasznie zarobieni , są znani

czekam na tą opone , żeby mi z bąblem nie przyszło , dopiero będe wściekły , już pare razy na allegro miałem takie transakcje

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS