Skocz do zawartości

Nietypowy problem z zapaleniem 320d 150KM

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Czy ktoś z was spotkał się z problemem opisanym poniżej?

Samochód e46 320d 2004 150KM o przebiegu 110,000 km - kupiony w ASO w Berlinie (Premium Selection).

Samochód nie chce zapalać jeśli temperatura powietrza wynosi poniżej 8-10 stopni, czyli przy obecnej porze roku we wczesnych godzinach rannych. Po godzinie 10, kiedy temperatura jest już wyższa zawsze pali na dotyk. Po tym jak zapali chodzi równo i jeździ także najzupełniej normalnie. Z zapalaniem na rozgrzanym silniku nie ma najmniejszych problemów. Problem występuje zarówno na pustym i pełnym zbiorniku paliwa. Byłem na diagnostyce (GT1). Zapisany był jednorazowy błąd zbyt niskiego ciśnienia na listwie, oraz przepalone 2 świece. Sprawdzono też wtryski, parametry wyszły wzorcowo odchylenia maksymalne to 0,15 a dopuszczalne to z tego co pamiętam 3.

Ma ktoś jakiś pomysł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik CR zapala bez problemu nawet jeśli wszystkie świece są niesprawne. Chyba że jest bardzo niska temperatura - to opinia fachowca który robił mi tą diagnostykę (robią tylko BMW, widzę u nich w warsztacie czasem nawet ludzi z ASO).

To czy silnik zapali, zależny wyłącznie of temperatury zewnętrznej. Wynika to z wielodniowej obserwacji. Tak jak pisałem nie ma znaczenie poziom, paliwa, pochylenie terenu itd. Diagnosta stawia na któryś wtrysk który czasem przepuszcza i spada ciśnienie na listwie, ale jeśli samochód zapala to nie zdiagnozuje tego który to wtrysk ani też ewentualnej innej przyczyny.

Opublikowano

no to kup strzykawki i jak nie bedzie palil sciagaj powroty i sprawdzisz jakie sa przelewy ... cos nie cos o wtryskach sie dowiesz wtedy :)

PS. Moj kumpel jezdzil na M47N z 3 spalonymi swiecami i w zimie bez problemu zapalal tylko na zimnym silnik czasem nie rowno pracowal.

Opublikowano
ja mam e46 320D 136KM i mam podobny problem tzn rano auto nie bardzo chce mi odpalac nie dawno wymienilem swiece na nowe i nie wiem w czy m moze tkwic problem poniewaz potem jak auto sie zagrzeje odpala w zasadzie ok moze wiece co moze byc przyczyna poniewaz wychodzi na to ze auto z 2 przepalonymi swiecami palilo lepiej nie z 4 nowymi :(