Skocz do zawartości

[39] 530d po przekręceniu kluczyka wszystko gaśnie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przydarzył mi się ten problem pare razy zimą co zwaliłem na mróz i po jakimś czasie było ok. Wczoraj wsiadam do samochodu przekręcam kluczyk zapalają się kontrolki i nagle wszystko gaśnie i nic nie działa w aucie. Z rana miałem to samo. Aby odpalic auto musze odkrecić klemry z akumulatora na chwile, dosłownie pare sekund, załozyć je spowrotem i jest już prąd w aucie i mogę wtedy odpalić.

Co to jest? Miał ktoś ten problem lub słyszał o nim? Co jest przyczyna czegoś takiego?

Opublikowano

Witaj

po pierwsze

problemem mogą być zaśniedziałe lub luźne klemy i tak jak opisujesz jeśli zdejmiesz klemy i podłączysz je ponownie auto odpala

propozycja: sprawdzić klemy, wyczyścić je, sprawdzić luz na klemach po zakręceniu ich czy któraś nie siedzi zbyt luźno, przy składaniu użyć sprayu do klem akumulatorowych

po drugie

jak robiłem ci kiedyś diagnostykę miałeś błąd związany z klema pirotechniczną i ja też trzeba sprawdzić (czy przypadkiem jak uto odpali i jeździsz sobie nie grzeje ci się klema + ???)