Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie o 'sprawność' klimatyzacji w E90.

W ostatni łykend było trochę cieplej, 16-17st.C na zewnątrz, samochód na słońcu trochę się nagrzał. Po ruszeniu włączyłem klimatyzację, ustawiłem 16st.C i nawiew prawie na max., po 5 minutach jazdy nie czułem żeby było mi zimno (a chyba powinno?).

Ile czasu potrzebuje sprężarka od włączenia żeby zaczęła w pełni chłodzić ?

komputer pokazuje że do wymiany filtrów w klimie jeszcze jakieś 6kkm, jak byłem na przeglądzie w ASO 2 miesiące temu, to nic nie mówili o braku płynów w klimie itp. (może nie sprawdzili?)

Opublikowano

Może miałeś zamknięte kratki nawiewu, albo suwak regulacji temperatury nawiewu przesunięty w prawo ?? - ale pewnie to sprawdziłeś :8)

5 minut to długo, ale jest pytanie czego oczekujesz - u mnie po 5 minutach na pewno wieje już zimnym, ale schłodzenie całego wnętrza zajmuje nieco więcej czasu.

Subiektywnie, klima w e90 działa nieco wolniej niż w innych samochodach z "auto" jakimi jeździłem. Ale jak już się rozkręci to nie mam zastrzeżeń.

Pozdr.

Opublikowano

kratki wszystkie były otwarte, także wybrany był nawiew na fotele i górę, a pokrętło po między nawiewami ustawione po środku (pozycja 'neutralna' ?)

w takim razie jeszcze 2 pytania:)

jak działa to pokrętło po środku (między wylotami powietrza) ?

gdy jest ustawione po środku (pozycja 'neutralna'?) to klima stara się ustawić temp. taką jaką wybrałem?

a jak przekręcę w lewo to powietrze będzie zimniejsze niż ustawione na klimie? (i dotyczy to tylko powietrza z środkowych nawiewów?)

Czy jeśli mam włączony przycisk 'ze śnieżką' - to sprężarka działa cały czas? czy tylko wtedy kiedy trzeba? (np. temperatura na zewnątrz jest znacznie wyższa niż ta którą chcemy uzyskać)

gdy ustawię na klimie temp 19st.C i tryb auto (a w samochodzie jest ciepło), to klima zaczyna mocny nawiew.

i tu pytanie, czy zacznie nawiew najzimniejszym powietrzem jakim może dopóki nie schłodzi samochodu ? czy będzie od początku wiała powietrzem 19st.C ?

Pozdr,

razor

Opublikowano
Ile czasu potrzeba żeby schłodzić wnętrze to trudno powiedzieć.. ale zimne powietrze powinno lecieć góra po minucie od włączenia..
Opublikowano

Co do zasady suwak służy do regulacji temperatury nawiewu ze środkowych kratek przez mieszanie powietrza z otoczenia z chłodzonym/ogrzewanym przez system klimatyzacji.

Latem klima dmucha zasadniczo zimnym ale z powietrze z kratek nawiewające wprost na kierowcę i pasażera można "podgrzać".

Zimą na odwrót klima dmucha ciepłem, ale powietrze ze środkowych kratek można "ochłodzić" aby nie lał się z nich żar wprost na kierowcę i pasażera.

Tyle w teorii, ale w praktyce dość często muszę interweniować tym suwakiem żeby utrzymać odpowiadające mi warunki zarówno zimą jak i latem. Natomiast raczej nie zmieniam ustawienia temperatury przez cały rok 19 st.C jest dla mnie OK

W trybie auto i przy włączonej "gwiazdce" klima sama steruje sprężarką (tak przynajmniej wynika dla mnie z instrukcji). W trybach manualnych można samemu włączać i wyłączać sprężarkę.

W instrukcji nie ma o tym mowy, ale zakładam że sprężarka jest zabezpieczona przed uruchomieniem w krytycznych warunkach (niskie temperatury itp.).

ale zimne powietrze powinno lecieć góra po minucie od włączenia

Dlatego napisałem, że sbiektywnie w e90 klima działa wolniej niż w innych autach jakimi jeździełm - po minucie nie czuć jeszcze wyraźnie zimnego nawiewu, nawet przy maksymalnym chłodzeniu.

Opublikowano

Jeżeli dzieje się tak pomimo kilku godzin postoju na słońcu - to tylko pogratulować :8)

No i jest oczywiście pytanie ile trwa ten moment :wink:

Pozdr.

Opublikowano
u mnie w aucie po minucie jest chlodno nawet w cieply dzionek ponad 20 stopni.
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
Jeżeli dzieje się tak pomimo kilku godzin postoju na słońcu - to tylko pogratulować :8)

No i jest oczywiście pytanie ile trwa ten moment :wink:

Pozdr.

Tak właśnie, bardzo szybciutko. Czasu nie mierzyłem ;) hehe.

Opublikowano

Drobny update :)

Wczoraj z ciekawości przyglądnąłem się bliżej swojej e90 i faktycznie jeżeli auto nie jest przesadnie rozgrzane, chłód klimy można wyczuć na kratkach już po kilku-kilkunastu sekundach.

Natomiast po paru godzinach postoju na słońcu nie ma bata - zanim układ i kanały dolotowe "przedmuchają" rozgrzane powietrze mija trochę czasu.

Pozdr.

Opublikowano

mam ciemne auto, stoi caly dzien na słoncu, po wlaczeniu klimy, bardzo chłodne powietrze leci juz po ok 2 min, mam ustawione caly czas na auto i 21 st. C. jak dla mnie klima w E46 chłodzi bardzo dobrze, w E90 napewno nie może być gorsza.

proponuje sprawdzić osuszacz jeżeli klima jest mało wydajna, nie sądze by czynnika brakowało w tak młodym aucie jakim jest E90. miałem wcześniej audi A6 z 96 roku, przez 12 lat przy klimie nic nie trzebabyło robic oprócz wymiany filtra przeciwpyłkowego, odgrzybiania, i sprawdzania szczelnośći, czynnika niegdy nie trzebabyło uzupełniać. klima chodziła do ostatnich dni sprzedaży auta super.

pozdro.

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
szczelność instalacji została sprawdzona azotem, niestety wynik negatywny, po łykendzie będzie coś z tym robione :/

No raczej nie jest ok - klima powinna zacząc chłodzić po ok 30 sek. Jeżeli ci stwierdzili ,że ucieka czynnik to nie włączaj klimy do czasu kiedy ci nie naprawią szczelności bo "załatwisz" sobie sprężarkę a to troche kosztuje. Jaką masz klimę: automat czy manual bo nie pamiętam? Jak masz automat to jest tam gałka chłodzenia maksymalnego czyli temperatura na full w dół i wentylator na full.

Pokrętło po środku działa wyłacznie na nawiewy środkowe. Latem ustawia się w kierunku niebieskiego pola (na max.), zimą jak kto lubi.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

klima już dawno została naprawiona. teraz chłodzi.

tylko czasem mnie wkurza te środkowe pokrętło, niby to taka wygoda, bo można dodatkowo coś ustawić, ale w rezultacie wydaje mi się że to zostało przekombinowane :/

często leci za zimne powietrze :/ (jeżdżę na auto 20st.C) i albo muszę przymykać otwory z nawiewem, albo kierować je jak najdalej ode mnie.

w rezultacie na dłuższej trasie, albo mi się robi za chłodno, albo jak skieruję środkowy nawiew w inną stronę lub go przymknę, to się robi za gorąco.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
w moim przypadku E91 320 d 2006 klima działa bez zarzutu i dosc szybko w zaleznosci od warunków pogodowych :)
icon4.png