Skocz do zawartości

528i 2 x vanos Podwyższenie osiągów vs 530d 540i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wracam do tematu zablokowanego z przyczyn nieznanych.. pozdrawiając serdecznie moderatora... (ciekawe jaki tytuł dałby do poprzedniego wątku... i że jak ktoś nowy to go trzeba wywalać... Wesołych Świąt)

ModEdit: za niepotrzebne dyskusje i nieznajomosc regulaminu dostajesz ostrzezenie. Rowniez zycze Wesolych Swiat :)

Czy zmiana w układzie napędowym może pomóc na tyle 528i żeby na prostej z 540i odjechała tylko do tylnego koła.

zmierzyłem sam osobiście ręcznie przed chwilą zawsze jestem koło 7 sekund udało mi się dwa razy złapać 6.8 (jakbym miał kogoś byłoby lepiej bo tuż przed 100 musze wbić 3 ... ale są święta.. i deficyt trzeźwych osób)

Edytowane przez Gość
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Czy nie widzisz, ze tytul twojego tematu troche sie wyroznia od pozostalych tematow na tym forum? Przeczytaj zasady forum.

2. Pamietaj, ze licznik za zwyczaj podaje do 10% za duzą predkość. Takze jesli pokazuje ci 100km/h licz, ze w rzeczywistosci jedziesz 92-94km/h.

3. 0,5 sekundy.... to OGROMNA odleglosc. Przy 100km/h wydaje mi sie, ze jakies 2 dlugosci auta. Pewien tego nie jestem, aczkolwiek logicznie rzecz biorac, widzac z boku auto rozpedzone do 100km/h i odliczajac 1 sekunde widac ogromna odleglosc.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

poprawiłem.. olśniło mnie już ;)

wiem że 100 nie równa 100 na liczniku najlepieć sprawdzić pod GPS ale i tak to coś chyba za szybko bo przed chwilą sprawdzałem ile ma 3.0 benzyna i wychodzi 7,5 to u mnie 7,5 jest jak zasnę ...

jakby nie było po sprawdzam sobie jeszcze trochę jakbym miał minimalnie dłuższy 2 bieg to byłoby lepiej a tak tuż przed 100 wychodzi mi zmiana biegu...

Opublikowano
poprawiłem.. olśniło mnie już ;)

wiem że 100 nie równa 100 na liczniku najlepieć sprawdzić pod GPS ale i tak to coś chyba za szybko bo przed chwilą sprawdzałem ile ma 3.0 benzyna i wychodzi 7,5 to u mnie 7,5 jest jak zasnę ...

jakby nie było po sprawdzam sobie jeszcze trochę jakbym miał minimalnie dłuższy 2 bieg to byłoby lepiej a tak tuż przed 100 wychodzi mi zmiana biegu...

Dziwne 3,0i 7,5 do 100? Mam 6,9 do 100.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

http://bmwserii5.w.interia.pl/bmwd.htm - dosc precyzyjnie napisane ktore auto ile ma czego w jakiej wadze, aczkolwiek nie jest to zadna oficjalna strona i na zawarte w niej dane nie nalezy stawiac glowy, nawet reki.

@Progressowy: Ty masz E60 :), one chyba maja fajniej...

Edytowane przez mcmt

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
ok nawet te 6,9.. to chyba glupio by było jakbym mial 6.8 w silniku 2.8 i szedl łeb w łeb...
Opublikowano
fajna stronka tylko ma jeden mankament... 528 i alles nie wiadomo czy jeden vanos czy dwa... a to jest dosc spora roznica..
Opublikowano
Tylko czemu ten temat ma słuzyć? jedź na hamownie zobaczysz czy coś dłubnięte czy nie. Te 2 auta spokojnie powinny cię łyknąć. jeśli tego nie robią to albo są zajechane albo kierowcy do bani
Opublikowano

hehe dobry temat,

świąteczny taki,

z jajem,

chcesz nam kolego powiedzieć ze siedząc samemu w samochodzie,

mierząc własnoręcznie na swoim zegarku z komunii robisz pomiary z dokładnościa co do 0,1 sek :)

to ty niezły szpenio jesteś,

a Twoja 528 wyjątkowa bo prawie o 1 sekundę szybsza od serii...

:jawdrop:

Opublikowano

lucatore ma problemy z czytaniem...

siadłem zmierzyłem i napisalem około 7 a najlepsze dwa razy 6.8 chcesz zapraszam siądziesz obok.. i to nie jest dokładny pomiar.. tylko oreintacyjny

jezdze kilkoma e39 od 2.5 po 4.4 ... i ciekawie mnie czy można włożyć np. most/skrzynię która skróci mi przełożenia a doda startu na prostej das ist alles

grzeje mnie chwalenie sie itd. tylko moze jak ktos ma doświadczenie w tym temacie napisze cos ciekawego

Opublikowano

a ja mam 316 z lpg.

wsiadam startuje, po 100km/h mija 5sekund.

czyli jestem lepszy niz e39 m5, dorownuje osiagami slabszym motocykla ;)

tylko

ze

pozniej

sie budze i czar pryska....

kolego jak ty chcesz porownywac 528i to 3.5 i 4.0 litry... toc to przepasc bez dna....

ja mam 525i czyli e39 po lifcie i 192KM i 3,5 odstawia mnei jak chce... a jesli ty wygrywasz z nimi, to znacyz ze to pizdy nei kierowcy nimi jezdza....

Opublikowano

z drogiej strony jednak patrzac, jesli ty mierzysz sam sobie czasy to.... masakra...

trzyamsz stoper, wciskasz gaz puszczasz sprzeglo, wciskasz stoper, rzucasz stoper , zmieniasz bieg, potem wbijasz 3, poczym chwytasz stoper masz 100 na liczniku i wylaczasz stoper...

toc taki pomiar jest obarczony duza roznica bledu.... na starcie i przy 100km/h przy wylaczaniu...

jakei masz opony i kola ? moze licznik ci przeklamuje, bo to teoretycznei nei mozliwe zebys byl taki dobry jak 4.0 ...

Opublikowano
dobra lepiej bedzie jak zrobie filmik z zegarami na jutro do 100 km/h kazdy sobie policzy zobaczy czy sniłem..
Opublikowano

koła są malutkie 16" standardy grube stalówki bo alufelgi dopiero bede miał w środę.

nie trzeba puszczac stopera... ale błąd na pewno jest nie podlega dyskusji

jutro walne filmik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z drogiej strony jednak patrzac, jesli ty mierzysz sam sobie czasy to.... masakra...

trzyamsz stoper, wciskasz gaz puszczasz sprzeglo, wciskasz stoper, rzucasz stoper , zmieniasz bieg, potem wbijasz 3, poczym chwytasz stoper masz 100 na liczniku i wylaczasz stoper...

:lol:

Dobrze opisane...

:roll2:

ekhm, musze sie odrazu sam usprawiedliwic, jako tworca ow pomyslu samo-pomiaru, mam "iA". :8)

dobra lepiej bedzie jak zrobie filmik z zegarami na jutro do 100 km/h kazdy sobie policzy zobaczy czy sniłem..

Czesto bywa tak, ze na kazdym procesorze klatki filmiku beda wyswietlane w innym czasie. Robilem kiedys eksperyment i nagrywalem stoper, po czym wysylalem na youtube. Powiem tylko, ze do d... taki pomiar. Lepiej bedzie jak w ujeciu zmiescisz kolo zegarow jeszcze stoper, ale od razu mowie, ze nie biore odpowiedzialnosci za to co sie stanie. :norty: :twisted:

Szybki24h: Jak dokonasz pomiaru trzymajac kamere na zegarach i wlaczajac stoper, dodatkowo zmieniajac biegi JESTES DLA MNIE BOGIEM!!! :clap:

Nikt tego przed toba nie dokonal a dodatkowo udowodnisz nam, ze masz najmocniejsza 528i na calym forum :8)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Szybki24h: Jak dokonasz pomiaru trzymajac kamere na zegarach i wlaczajac stoper, dodatkowo zmieniajac biegi JESTES DLA MNIE BOGIEM!!! :clap:

Nikt tego przed toba nie dokonal a dodatkowo udowodnisz nam, ze masz najmocniejsza 528i na calym forum :8)

nie nakręcaj chłopaka bo samochód rozwali a i sobie jeszcze krzywde zrobi :mrgreen:

Opublikowano

Może coś dodam do ciekawej dyskusji:)

Mierzyłem swoją gtxem (jak ktoś nie wie - taka aplikacja np. na nokię n95) i najlepiej jak mi się udało to było 7,2. Nawet raz powtórzyłem ten wynik, ale zdecydowanie częściej było 7,5.

Też mam 528i, podwójny vanos. Koła były alu 15 cali (fabryczne), opony letnie 225 60, dwie osoby w samochodzie. Wydaje mi się (nie pamiętam bo z pół roku temu mierzyłem), że 100 było na dwójce.

Nawet taki pomiar jest obarczony błędem - gps całkiem dokładny nie jest, telefon może się poruszyć.

Moje wnioski są takie, że bmw podaje całkiem prawdziwe dane techniczne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomiar GPSem to rewelacja w odniesieniu do zwyklych pomiarow stoperowych :!:

Zaintrygowalo mnie to, musze poszukac czegos podobnego na HTC TyTN2.

Raszpel, takie testy robi sie 2x; w jedna i w druga strone danego odcinka, poniewaz zawsze mozesz w jedna ze stron jechac pod minimalna gorke, badz byc pod wplywem wiatru. Robiac test 2x i wyciagajac sredni czas, wynik jest najbardziej wiarygodny i zblizony do rzeczywistego.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
lucatore ma problemy z czytaniem...

nie sądze, raczej Ty masz problemy z sensownym pisaniem, ale już nie bedziemy o tym dalej dyskutowali,

jak wiadać koledzy już Ciebie trochę poinformowali na temat dokładności pomiarów,

po za tym zapomniałeś wspomnieć w tym temacie

że masz skrzynie od 523 a to z tego co pamietam ma inne przełożenia,