Skocz do zawartości

Akumulator a praca silnika i skrzyni...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam...zamiescilem taki temat aby podzielic sie z Wami tym co dzisiaj mi sie przydazylo.Otoz od jakiegos czasu mialem problemy ze skrzynia biegow i z moca silnika,myslalem,ze przeplywka jest uszkodzona bo auto bylo zagazowane kiedys i strzalow przezyla wiele.Zauwazylem,ze tej mocy zaczelo brakowac tak stopniowo az ostatecznie auto wydawalo mi sie,ze ma taka sama moc jak moj mercedes 124 300 benzyna a przeciez mercedes ma ponad 100 koni mniej.Jednak moj aku w BMW juz byl na wykonczeniu od dosyc dawna i jak postal kilka dni to autko nie chcialo juz krecic rozrusznikiem...jakos nie powiazalem tego z problemami z moca chociaz juz czytalem gdzies na forum,ze jak aku jest do bani to skrzynia automatyczna potrafi wyprawiac cuda a objaw mialem taki,ze auto strasznie sie mulilo i w trakcie redukcji z 5 na 4 robil to z opóznieniem i do tego musialem gleboko wciskac pedal co w rezultacie objawialo sie dosyc silnym szarpnieciem i czasem skrzynia jakos dziwnie przeciagala za dlugo na 2gim biegu.Dzisiaj zaopatrzylem sie w nowa baterie bo tamta juz calkiem wysiadla i po wstawieniu jej do auta wyjechalem na przejazdzke bo auto slalo dosyc dlugo z uwagi na to,ze nie jezdze nia zbyt czesto poniewaz nie wolno mi w Norwegii jezdzic na polskich tablicach.Odpalilem moja 740 i zauwazylem,ze trzyma obroty wyzsze niz zwykle bo ok 700 a wtedy telepalo ja na 500 i gdy troszke pochodzila ruszylem i wbilem jej sport...ruszyla jak rakieta az wbilo mnie w fotel...biegi zmieniala jak jedwab a redukowala jak szalona...po prostu 286 koni pod machą,piekna jazda.Dla pewnosci wbilem jej E i chcialem sprawdzic jak zredukuje z 5na 4 i przy ok 90 na godz i 1500 obr wdusilem pedal...zmienila gladko bez nawet najmniejszego szarpniecia,powtorzylem to kilka razy tak dla pewnosci i znow S...pocieszylem sie i odstawilem auto na miejsce bo nie chce ryzykowac spotkania z policja.Teraz juz wiem jak wazny w tych autach jest calkowicie sprawny aku...To tyle Moi Drodzy...ciesze sie po prostu i chcialem sie tym z Wami podzielic.Pozdrawiam.
Opublikowano
Komp Ci się zresetował poprostu :D Bateria nie ma żadnego wpływu na pracę silnika i skrzyni. Komunikat getriebeprogram pojawia się w przypadku spadku napięcia przy rozruchu i to jest jedyny związek na lini skrzynia słaby aku. Po odpaleniu silnika przy sprawnym alternatorze, jakość baterii nie ma znaczenia. Niemniej jednak, fajnie, że wóz odżył :cool2:
Opublikowano

no nie wiem - juz kilka osób pisało że skrzynia np przeciągała biegi albo szarpała przez słaby aku - a przecież ładowanie niby mieli ??

warto to sprawdzić zanim zaczniesz robic kapitalkę silnika i skrzyni

:wink: :mrgreen:

jak masz aku słaby to i tak go musisz wymieniac - ale radze jeszcze sprawdzic dokładnie ładowanie i pobór prądu z aku po zamknięciu samochodu i odczekaniu kilku minut - bo coś moze rozładowywać aku - tak jak to u mnie było ...

Opublikowano
Banol ma rację, komp się zresetował i dlatego takie zmiany
Panowie resetowalem komp wiele razy na starym aku...nic nie pomagalo a po wymianiw aku to tak jakbym jezdzil teraz na lotniczym paliwie co najmniej...ale niewazne...najwazniejsze jest to,ze przez poltora roku robilem rozne kombinacje i nic nie pomagalo a teraz po wymianie aku...kosmos i to najazniejsze.Pozdrawiam.
Opublikowano
Banol ma rację, komp się zresetował i dlatego takie zmiany
Panowie resetowalem komp wiele razy na starym aku...nic nie pomagalo a po wymianiw aku to tak jakbym jezdzil teraz na lotniczym paliwie co najmniej...ale niewazne...najwazniejsze jest to,ze przez poltora roku robilem rozne kombinacje i nic nie pomagalo a teraz po wymianie aku...kosmos i to najazniejsze.Pozdrawiam.

a nie mówiłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano
To ja dopiszę tylko, że miałem uszkodzony akumulator w toyocie i jak najbardziej miało to wpływ na pracę silnika i osprzętu (miganie kontrolki ABS, zacinanie się elektrycznego układu wspomagania kierownicy). Auto oczywiście odpalało bez problemu.
Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano
Bateria nie ma żadnego wpływu na pracę silnika i skrzyni.

Bzdura, Szanowny Kolego! Akumulator pada w różny sposób i jeżeli w trakcie tego padania pojawiają się chwilowe zwarcia którejś z cel, to efekty są właśnie takie, jakie opisał Artur.

Gdy kupiłem swoją 740stkę, to po pierwszym roku bateria zaczęła słabnąć i objawy były identyczne; pojawiające się fałszywe komunikaty, spadek mocy i wolnych obrotów oraz szarpania skrzyni. Po wymianie baterii i to bez dodatkowego resetu systemu, wszystko wróciło do normy. Od tamtej pory nie jeżdżę na baterii dłużej niż 3-4 lata...

Opublikowano
Od tamtej pory nie jeżdżę na baterii dłużej niż 3-4 lata...
Dzieki bardzo za info...i ja tak bede robił :cool2: Pozdrawiam.
Opublikowano

dla ostudzenia:

moje 750i regularnie rozladowywalo baterie zaraz po tym jak ja kupilem (usterka w wiazce), niemniej jednak nigdy nie bylo problemow o kotrych tu mowa

730i ktore posiadam obecnie odkupilem ze stara bateria ktora byla "sucha" w momenice gdy odbieralem auto od poprzedniej wlascicielki, jezdzilem tak przez miesiac po czym bateria zdechla na jakims zlocie (vide podswietlenie panelu sterowania szybami) ze zlotu wrocilem na pustej baterii po odpaleniu auta na kablach - zadnych problemow z praca skrzyni czy czegokowliek

ostatnio odpalilismy Banolowe 750iL z kabli i tez dojechalo do domu bez najmniejszych problemow

:roll2:

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Akumulator może popsuć się na więcej niż jeden sposób to raz, brak akumulatora może być lepszy od uszkodzonego akumulatora to dwa.

jakos tajemniczo to brzmi, cos konkretniej mozna prosic?

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano

jak to mówią - dobry koń to i po błocie pójdzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

moja e32 też na rozladowanym aku dobrze chodziła ...

przykładów jest kilka - był na forum kolega niki , ktory juz miał sprzedawac 750il bo mu skrzynia zaczeła szalec - a jak sie okazało wystarczyło zmienić akumulator ...

Ale kolego sz4l0ny jesteś szpecem od e32 i wiesz że były rózne wiązki w zależności od roku , różne dme , różne epromy , różne moduły

- " to że ktoś nie nosi okularów , wcale nie znaczy, ze inni ich nie potrzebują "

Opublikowano

Wiadomo, że akumulator służy do zasilenia rozrusznika i niczego więcej. Tak jak piszecie samochód bez akumulatora pojedzie, choć niby nie powinien.

Jednak umieszczenie w obwodzie uszkodzonego akumulatora (nie wiem, zwarcie na jednym ogniwie czy coś podobnego) może powodować różne przypadłości, o których kilka osób pisało w tym ja.

We wspomnianej toyocie na napięcie zmierzone na klemach podczas pracy silnika wyniosło ok. 10V, mimo sprawnego układu ładowania - uszkodzony był akumulator.

Trwa ładowanie podpisu...
Opublikowano

Ale kolego sz4l0ny jesteś szpecem od e32 i wiesz że były rózne wiązki w zależności od roku , różne dme , różne epromy , różne moduły

- " to że ktoś nie nosi okularów , wcale nie znaczy, ze inni ich nie potrzebują "

po tym co tu piszą mogło by się wydawać że najbardziej podatne są 740

...

Opublikowano

po tym co tu piszą mogło by się wydawać że najbardziej podatne są 740

I pewnie tak jest, bo to była najnowocześniejsza wersja E32 i jednocześnie taka w pewnym sensie wersja testowa układu napędowego, który po pewnych modyfikacjach dobrze potem służył w E38...