Skocz do zawartości

530d '01-problem od dluzszego czasu z odpalaniem - rowiazane

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzisiaj wyczyscilem egr no i te nieszczesne zaworki ale niestety nic to nie pomoglo - tzn wydaje mi sie ze latwiej zapala a co do mocy nic !

od 80 do 120 na 4 to jakies 16 - 18 sekund - porazka

z passatem 1.8 88rok (90KM) nie daje sobie rady

co do przeplywomierza to tylko go wyciagnalem i wyczyscilem. bo raczej chyba nic wiecej z nim nie da sie zrobic, a na podmianke to nie mam ale bede musial sie kiedys wybrac do kogos :)

foto :

http://img206.imageshack.us/my.php?image=zawor1.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor2.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor3.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor4.jpg

Kolego obstawiam przepływomierz albo zapchany katalizator, jest taki filmik i koleś ma zapchany kat.

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
u mnie to trwa dluzej , po 100 jest max powolniak

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odłącz przepływkę i na testy jedź, powinno być dużo lepiej, nic to nie kosztuje
Pozdrawiam
Opublikowano

a czy jest mozliwosc ze auto przechodzi w jakis serwisowy tryb i jest mulowate ?

ja jak odlacze czujnik polozenia walka rozrzadu to auto jezdzi tak samo

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Odłącz przepływkę i na testy jedź, powinno być dużo lepiej, nic to nie kosztuje

no tak jest - odpialem przeplywke i auto "jezdziiii" - rozumiem ze to bedzie przyczyna ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
chyba juz wiem co jest problemem - dzisiaj juz sie fest zdenerwowalem ( oczywiscie nie chciala zapalic ) wypinalem wszystkie kable z czujnikow po kolei , nawet wyskoczyl mi komunikaat fuel inject.system ale nie o to mi chodzi.

no i po odlaczeniu kabelka z czujnika walka rozrzadu autko robilo taki sam efekt odpala i gasnie ( na innych odpietych czujnikach nie dawalo autko zadnego efektu ) i po wpieciu kabelka autko odpalilo - wiec obstawiam ze to ten czujnik. teraz trzeba poczekac az zas nie zapali i sprawdzic jeszcze raz.

dziwne jest to ze jak silnik pracuje i odepnie sie czujnik pol. walka rozrzadu to silnik dalej pracuje i nie wydaje sie ze chodzi inaczej. oczywiscie nie da sie zapalic jak jest odpiety.

sprawdzcie czy po odpieciu i wpieciu wtyczki zadziala bo to moze byc to.

Kiko, jesteś wielki !! wcześniej szukałem jak walnięty, mechanicy rozłożyli ręce, wymieniłem pompę w baku a teraz miałem sie dobierać do tej pod progiem i nagle pojawił się Twój post.. DZIĘKI !! na razie po wymianie czujnika rozrządu odpala bez problemu ;) (mam nadzieję, że już tak zostanie)

pozdrawiam Dwilu

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy. Wracam do tematu. Sorry, że tak późno ale dopiero ok. 3 mies. temu odkryłem przyczynę mojego problemu z odpalaniem i do niedawna nie wierzyłem, że to może być to. Teraz jestem już pewien(zrobiłem prawie 7 tys. km) i jest ok. Przypominam: Raz na jakiś czas silnik w ogóle nie odpalał, nawet nie łapał, nigdy nie gasł w czasie pracy. Okazało się że to nie czujnik poł. wałka rozrządu ani żadna z pompek, wtryski również ok. i nawet najbardziej podejrzane IMMO okazało się sprawne.

Cały bałagan narobił czujnik poł. wału korbowego. Do tego po wyjęciu go i przemierzeniu okazało się, że jest całkowicie sprawny a dokładną przyczyną było zanieczyszczenie we wtyczce. Koszt: 0zł. Pisze o tym bo ktoś może mieć taki sam problem a wszystkie inne opisane wcześniej przypadki miały inną przyczynę przy podobnych objawach. Pozdrawiam.