Skocz do zawartości

530d '01-problem od dluzszego czasu z odpalaniem - rowiazane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
do dzisiaj bez problemu

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
kiko powiedz mi prosze teraz ktory ten czujnik wymieniles ten walka rozrzadu ktory jest u gory ?? czy ten walu z dolu ??
Opublikowano
dzisiaj wsadzilem czujnik od kolegi brokat_ lecz autko nadal mulowate - zobaczymy czy bedzie za kazdym razem odpalac

Podjedz skasujemy błędy Carsoftem :)

brokat_
Opublikowano
kiko powiedz mi prosze teraz ktory ten czujnik wymieniles ten walka rozrzadu ktory jest u gory ?? czy ten walu z dolu ??

z góry :)

brokat_
Opublikowano

dokladnie - ten z gory -

brokat_ kiedy mam podjechac ? PW

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Miałem ten sam problem. Najpierw czasami odmawiała albo na ciepłym silniku nie paliła. Wymieniłem czujnik i wszystko cyka. Wydaje mi się że to zazwyczaj wina tego czujnika. Nr 18

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL81&mospid=47545&btnr=11_2316&hg=11&fg=15

Czy możesz przybliżyć jaki dokładnie miałeś problem: czy nie mogłeś nieraz uruchomić silnika czy też np. gasła podczas pracy silnika? itp.

Opublikowano
czy wogole ktos z Was widzial blad tego czujnika na kompie czy on nie wyskakuje. i kto mial lub ma problem wylacznie z zapaleniem ?? pomijam problemy gasniecia i slabej mocy bo tu juz takowe watki sa a to tylko myli poszukiwania problemu.
Opublikowano
czy wogole ktos z Was widzial blad tego czujnika na kompie czy on nie wyskakuje. i kto mial lub ma problem wylacznie z zapaleniem ?? pomijam problemy gasniecia i slabej mocy bo tu juz takowe watki sa a to tylko myli poszukiwania problemu.

Ja o samego paczątku pisze, że właśnie mam problem z samym odpalaniem. Zdarza się to losowo. Przeważnie rano, ale i nie tylko. Po jakimś czasie auto odpala i nigdy samo nie zgaśnie.

Dzisiaj jade poraz kolejny na kompa to może coś wykaże.

Dam znać..

Opublikowano

u mnie nic nie wyskakiwalo na kompie - zadnego bledu

co do mocy to moze to auto ma tak jezdzic :(

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
diagnoza komputerowa u mnie tez zadnych bledow :) w sumie to sie ciesze. ale co Kiko ?? pali na razie normalnie po podmiance czujnika ??
Opublikowano

tak jak narazie to pali normalnie - zadnych problemow - mimo ze czujnik uzywka .

a co do mocy to autko jest mulowate :(

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
U mnie podczas jazdy było ok nic się nie działo. Żadnych spadków mocy a silnik pracował ładnie. Tylko nie paliła zaraz po zgaszeniu. Nooo tak naprawdę to zapaliła mi powiedzmy 2 razy a potem trzeba było odczekać z godzinę. a jak prubowałem ją odpalić to zaskakiwała na sekundę i gasła. Ponadto byłem u mechesa i podłączył mi auto pod taki kaszaniasty komputer ale nawet na nim wyskoczył błąd synchronizacji. Ale jeśli się wachasz to w ASO sprawdzą ci wszystko łącznie z ciśnieniem na wtryskach i pompach. Koszt to ok 250zł
Opublikowano

Wczoraj byłem na kompie i obecnie nie wykazało żadnych błędów. Na razie odpala ale poczekam kiedy przestanie i wtedy ją podłącze. Jeszcze zapobiegawczo przeczyszcze wtyczkę od wspomnianego już czujnika wałka-być może to pomoże ale nadal podejrzewam EWS ponieważ już raz taki błąd na kompie mi wyskoczył (tak jak pisałem wcześniej).

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
czesc. chcialem powiedziec iz rozwiazal sie problem z mojej 7 mianowicie przelewaly wtryski dokladnie to az 3 wlasnie czekam na nowe i mam nadzieje iz to juz koniec tych nieszczesnych przypadkow. dziekuje wszystkim za okazane zainteresowanie i pozdrawiam :)
Opublikowano

ja powiem ze ten czujnik byl przyczyna nie odpalania ale auto nadal mulowate.

wiec z odpalaniem mam problem rozwiazany

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Cześć.

kiko wyczyść zaworek przy turbinie i sprawdź wężyki w tej okolicy. Pewnie masz zawór do sterowania turbiną zawalony. jak wyczyścisz powinno być ok. Poszukaj na forum są nawet ze zdięciami tematy jak to zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja powiem ze ten czujnik byl przyczyna nie odpalania ale auto nadal mulowate.

wiec z odpalaniem mam problem rozwiazany

kiko wpadnij to wyczyścimy te filterki, wstyd aby 530D objeżdżały byle golfy.

Przepływomierz już sprawdzałeś ?

Opublikowano
kiko: jaki masz czas 80-120 na IV ? mierzyłeś?

limited: a filterek od EGR czyściłeś? dostaleś sie do niego?

Czyściłem. Robiłem to bez zdejmowania kolektora ale nie polecam takiego sposobu, chyba że jest się ginekologiem albo coś w tym rodzaju:> Demontaż kolektora to max 15 min. Przy okazji można klapki przejrzeć.

Opublikowano
Jakoś boje się sciągać kolektor.

A nie trzeba nowych uszczelek, czy coś w tym rodzaju?

Nie ma się czego bać, to prosta robota.

U mnie nie trzeba było uszczelek, jeśli auto nie było przegrzane to uszczelki będą OK. Jeśli będą twarde to w serwisie kosztują kilka złotych (pytałem przed robotą na wszelki wypadek :D)

Edit: Aby nie było niejasności.. :8) Najpierw czyściłem filterek, męcząc się okropnie bez zdejmowania kolektora, a potem i tak kolektor musiałem zdejmować bo siadły 3 z 6 świec żarowych i wymieniałem komplet :roll:

Opublikowano

dzisiaj wyczyscilem egr no i te nieszczesne zaworki ale niestety nic to nie pomoglo - tzn wydaje mi sie ze latwiej zapala a co do mocy nic !

od 80 do 120 na 4 to jakies 16 - 18 sekund - porazka

z passatem 1.8 88rok (90KM) nie daje sobie rady

co do przeplywomierza to tylko go wyciagnalem i wyczyscilem. bo raczej chyba nic wiecej z nim nie da sie zrobic, a na podmianke to nie mam ale bede musial sie kiedys wybrac do kogos :)

foto :

http://img206.imageshack.us/my.php?image=zawor1.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor2.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor3.jpg

http://img522.imageshack.us/my.php?image=zawor4.jpg

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl