Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I taka ciekawostka:

"Oryginalnie żarówki występują tylko w temperaturze 4300K. Od 2004r występuje tylko 1 rodzaj barwy 4300K ( uwarunkowanie przepisami ). Wszystkie inne temperatury są wynalazkami bez homologacji np.: 8000K, 10000K, 12000K, 14000K itd."

Kolego to jest jakiś cytat? Możesz dać linka do całego art.?

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Czy faktycznie tak uwarunkowują Nasze przepisy?

Oki.Dzieki. Właśnie napisałem do niego maila z prośbą o podanie konkretnego paragrafu, dziennika ustaw , czego kolwiek gdzie jest to opisane....

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• Członkowie klubu
Opublikowano

ech... a wydawało mi się, że wyraźnie piszę... :?

Miałem Osram 4300K i kupiłem DWIE nowe Osram 4300K.

Założyłem jedną nową, bo chciałem zobaczyć różnicę między nową a starą - o ile nowa "lepiej" świeci. Taka teoria, że się wypala itp.

Po zmianie wyraźnie - stary biały nowy "żółty".

Zmieniłem też drugi, żeby były takie same...

Chyba mają już taki kolor jak stare - albo mi się tylko wydaje, bo już nie mam do czego porównywać :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja już taki zadowlony z e swoich Hidów 8000k niestety nie jestem , świecą bardzo fajnie ,dają takie światło jakie chciałem ale .....

już 2 raz mi sie obluzowały żarówki w lampach czego efektem jest tylko poświata a nie świecenie i widać tylko pod nosem coś :)) , 1 raz myślałem że niedbale zamontowałem i taką nakrętką źle dokręciłem żarówke , no ale 2 raz już dokładnie to sprawdzałem i jestem pewnien że te żarówki są zbyt luźnie , w orginalnych ta nakrętka się nakręcała z pewnym oporem , podróbkach niestety tego oporu nie ma i efekt jest taki że się odkrecają po jakimś czasie , właśnie mnie to dzisiaj zirytowało na maksa bo dostęp do tych żarówek jest beznadziejny , w dzień tego nie widać , w nocy dopiero zauważasz że ci lampy świecą pod zderzak :)

no ale nie zrezygnuje bo światło jakie dają mi się podba , tylko z tym mocowaniem musze coś pokombinować wiec uważajcie na to ,

może po prostu trafiłem na niezbyt dopracowane żarówki

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano
Rado_! gorzej jak Ci zaczną świecić w górę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie, a na stacji benzynowej można kupic żarnik ksenonu, jak w dalekiej trasie człowieka dopadnie ślepota?

Kolego ja do siebie objeździłem z 10 stacji żeby dostać żarówkę HB4 do przodu i nie dostałem bo wszędzie mówili że nie mają bo to do jakiegoś egzotycznego auta :shock:

Ja bym nie liczył na żarniki...

Opublikowano
Skoro już odkopaliście temat to i ja mam pytanie. GR "dopaliły" Ci się te żarniki i świecą już na biało czy może nic się nie zmieniło a teksty o rozjaśnianiu się po jakimś czasie to po prostu bajki ? Zamierzam zakupić właśnie nowe żarniki i chciałbym się ustrzec przed jakąś pomyłką a też chcę właśnie oryginalną barwę 4300K.
  • 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Skoro już odkopaliście temat to i ja mam pytanie. GR "dopaliły" Ci się te żarniki i świecą już na biało czy może nic się nie zmieniło a teksty o rozjaśnianiu się po jakimś czasie to po prostu bajki ? Zamierzam zakupić właśnie nowe żarniki i chciałbym się ustrzec przed jakąś pomyłką a też chcę właśnie oryginalną barwę 4300K.

Subiektywnie mogę powiedzieć, że tak :mrgreen: ale jak mam dwa takie same to już ciężko zauważyć.

W garażu leży jeden stary. Jak się ogarnę po urlopie, to go założę i sprawdzę. Sam jestem ciekawy ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Rado_! gorzej jak Ci zaczną świecić w górę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

w góre się nie da , żarówka się luzuje i wypada z odbłyśnika ale przyznam że mnie to dość mocno zirytowało , doszedłem za to do wprawy z wymianą teraz mi to zajmuje około 5 minut , a z problemem się dawno uporałem ,wystarczyło z kołnierza zebrać po 2 mm i nakrętka sie dokręciła , niestety żarówki mocno dostały , były obluzowane wiec telepały się po całej lampie, w jednej aż mi się ten pręcik obluzował i pokruszył ale o dziwo świecą ,jeżdże do dziś na tych żarówkach :)

ciekawe ile mi pożyją te badziewia po 200 zł za 2 szt i po takich przejściach :) , to moje 2 hidy i tak jak w e36 jestem z nich bardzo zadowolony ,i za światło i za barwe

naprawde nie widze powodu przepłacać za orginały , pomijam to że mi to światło biało- żółte się nie podoba , wole biało-niebieskie

ale taj jak pisałem troche inwencji potrzeba , a może ja po prostu trafiłem na mało dopracowane , ale nie ma co wymagać za dużo za te pieniądze

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Subiektywnie mogę powiedzieć, że tak :mrgreen: ale jak mam dwa takie same to już ciężko zauważyć.

W garażu leży jeden stary. Jak się ogarnę po urlopie, to go założę i sprawdzę. Sam jestem ciekawy ;)

Sprawdziłem ;)

Stary świeci bardziej biało... ale nie tak bardzo, jak na początku. Gdybym nie wiedział, że porównuję - to raczej różnicy bym nie zauważył...

I teraz uwaga. Ja kupiłem dwie 4300 Osram, bo taki mi się jeden spalił. Wymieniłem oba, jeden stary zachowując na zapas. Patrzę teraz, a to jest 4300, ale Philips... więc skłaniam się nieco do teorii eXiDe, że Osram ma żółtawą poświatę, Philips nie...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Panowie,

ostatnio wymieniłem dwa żarniki i okazało się, że jeden świeci z delikatną poświatą niebieskiego a drugi na żółto. Wysłałem maila do philipsa i potwierdzili, że ta żarówka z odcieniem niebieskiego świeci tak jak powinna. Po zamianie żarówek w lampach okazało się, że to nie kwestia zarówki, bo w lewej lampie pozostało żółte światło a w prawej z ładnym odcieniem niebieskiego. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Przetwornica? jeżeli tak, to czy należy ją wymienić od razu czy czekać aż padnie? ile to może potrwać? i czy nie będzie mi paliło żarników, które niestety tanie nie są.

z góry dzięki za konkretne odpowiedzi.

Pozdro

.v

.valdek
  • Członkowie klubu
Opublikowano
bardziej interesuje mnie czy widzę, a nie czy ładnie świecę

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

@GR

Mnie interesuje gdzie kupiłeś żarniki i po ile ?

Też chyba mnie czeka wymiana, jeden zaczyna sobie mrugać. Czy u Ciebie też może migał sobie pod koniec żywotu ?

Nie zamieniałem jeszcze stronami żeby wykluczyć żarnik, choć mam nadzieję, że to tylko to. Barwa świecenia nie zmienia się.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

http://i59.tinypic.com/242j57c.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mnie interesuje gdzie kupiłeś żarniki i po ile ?

Jakiś sklep na Bartyckiej znaleziony na Allegro. 140zł sztuka.

Teraz kupiłbym Philipsa ;)

Czy u Ciebie też może migał sobie pod koniec żywotu ?

Nie, zdechł bez ostrzeżenia ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Okazało sie, że moje Osram Xenarc kończą swój żywot, jeden zgasł. Udałem się na allegro i znalazłem gościa, od którego kupiłem philips'y 85122+. Odebrałem osobiście i pomógł jeszcze wymienić, zajęło mu to w 320d około 5 - 8 minut bez odkręcania czy luzowania lamp jak niektórzy tutaj na forum sugerują. Na początku trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem, że świecą na żółto. Sprzedawca mnie uspakajał, że tak jest przy pierwszym rozruchu ale sytuacja zmieniała się z minuty na minutę. Następnego dnia pojechałem w trasę i wracałem późnym wieczorem, widoczność wyśmienita, barwa wydaje się być lekko żółtawa ale znaki czy tablice odblaskują na niebiesko. Padał lekki deszcz i mimo to, wszystko było ładnie widoczne. Sprzedawca zapewniał mnie, że to są oryginały i po tym co widziałem ja w to wierzę, mają się z czasem zmienić na lekko niebieskie. Każdemu kto szykuje się do wymiany polecam te philips'y.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

Opublikowano
Jakiś czas temu w rodzinnej e90 byly wymieniane żarniki i ostatnio zauważylem ze światlo jest tylko i wylącznie skupione na drodze. Podjechalem do kumpla który ma accorda i jego ksenony oświetlajś i droge/asfalt jak rownież znak oddalony o 30 metrow. W bmw jest tylko dorga oświetlona a ten znak ciemny jakby swiatło rozchodziło się tylko w poziomie i ani troche w pionie. Czy tak jest w bmw czy może żle zalożone żarniki lub coś z samopoziomowaniem ?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Chyba coś nie tak. U mnie co prawda w e46 ale nie występuje taki problem. Na taką odległość to musi być widać w świetle znaki, przecież w nieznanym miejscu jeszcze dajmy na to w jakimś lesie to porażka jak nie będzie widać wcześniej oznaczeń.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jakiś czas temu w rodzinnej e90 byly wymieniane żarniki i ostatnio zauważylem ze światlo jest tylko i wylącznie skupione na drodze. Podjechalem do kumpla który ma accorda i jego ksenony oświetlajś i droge/asfalt jak rownież znak oddalony o 30 metrow. W bmw jest tylko dorga oświetlona a ten znak ciemny jakby swiatło rozchodziło się tylko w poziomie i ani troche w pionie. Czy tak jest w bmw czy może żle zalożone żarniki lub coś z samopoziomowaniem ?

Ustaw światła i po sprawie. Tak, tak xenony (bixenony) też się ustawia i nie mam tu na myśli samopoziomowania.. :8)

Pzdr.

• 2 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

@GR

I jak zmieniło się coś u Ciebie z tymi xenonami ?

U mnie jeden zaczyna świecić biało z leciutkim odcieniem niebieskiego a drugi z odcieniem zielonego :)

Być może potrzebuje jeszcze więcej czasu, choć mineły 3 miesiące.

Pozdrawiam, Mariusz

"Mario"

F11 Sophisto Grau

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wydaje mi się, że nic się nie zmieniło...

a wcześniej już pisałem, że jeden stary nadal jest bardziej biały

Osram już chyba taki jest...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png