Skocz do zawartości

EGR-jak z tym jest zaslepiac czy nie.sondaż.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Będzie tylko błąd EGR-u. Ale to tylko informacja o tym że jest zamknięty i nie jest używany. Ja po wymianie turbo zaślepiłem - tak mi polecił mechanik.
Opublikowano

hej

sprecyzujcie jak u was wyglada zaslepienie ?

chodzi o zatkanie wezyka od podcisnienia czy wstawienie blaszki w przewod od spalin bo tez o takich patentach czytalem ?

u mnie jest zablokowany przewod podcisnienia i czuc roznice na niskich obrotach na +

pzodr

Opublikowano
No właśnie , dziś zdjąłem osłonę silnika i pod przewód od kolektora wydechowego wsadziłem blaszkę.No i nie bardzo widzę różnicę.Może mam za mały motor?Tylko że zawór znajdowałem sam, i nie bardzo wiem czy to co zaślepiłem to egr.Samochód jeździ i nic złego się nie dzieje.Może ktoś zapoda fotorelację z takiego zabiegu ,albo chociaż instrukcję z fotkami.
Opublikowano
Prawidłowe zaślepienie to zatkanie wężyka od elektrozaworu sterującego, oraz jednoczesne wstawienie blaszki na rurce EGR od strony kolektora dolotowego.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Czyli że jak tylko blaszka to nie za bardzo?Może dałbyś radę jakoś mi to zobrazować, który wężyk?jak zaślepić?Byłbym wdzięczny.
Opublikowano
Czyli że jak tylko blaszka to nie za bardzo?Może dałbyś radę jakoś mi to zobrazować, który wężyk?jak zaślepić?Byłbym wdzięczny.

no to zapodaj mi fote swojego silnika i układu EGR to ci wszytko zaznaczę i opisze co gdzie wstawić.

Opublikowano
OK, jest mały problem ,nie zamieszczałem nigdy zdjęć na forum, natomiast kilka razy prosiłem uczestników o podpowiedź jak to zrobić.Nikt mi nie pomógł, więc nie wiem.Czy to jest tak że trzeba umieścić zdjęcie na darmowym hostingu a potem podać link?Jeśli tak to postaram się to załatwić na dniach.Pozdrawiam i dziękuję.
Opublikowano
OK, jest mały problem ,nie zamieszczałem nigdy zdjęć na forum, natomiast kilka razy prosiłem uczestników o podpowiedź jak to zrobić.Nikt mi nie pomógł, więc nie wiem.Czy to jest tak że trzeba umieścić zdjęcie na darmowym hostingu a potem podać link?Jeśli tak to postaram się to załatwić na dniach.Pozdrawiam i dziękuję.

polecam hosting na www.imageshack.us

Jak wrzucisz foty to podrzuć mi link do wątku na pw w ramach przypomnienia :cool2:

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie zaworu EGR wyczyściłem go dokładnie również kolektor i i filterki tak jak tu wcześniej na forum przeczytałem. Autko chodziło w miarę ale się dalej przymulało odczepiłem wężyk od podciśnienia od zaworu egr od strony mębramy i go zaślepiłem. Efekt był natychmiastowy autko lepiej się zbierało niż wcześniej mam wrażenie, że ma lepszego kopa. Moje pytanie brzmi czy tak może zostać czy to w czymś będzie przeszkadzało później w trakcie eksplatacji ? Czy będzie więcej paliło? Czy będzie to miało wpływ na szybsze zużycie silnika? I jak to jest z ta mocą? Czy lepiej kupić ten zepsuty zaworek do sterowania podciśnieniem do zaworu EGR? Z góry dziękuję za rzetelne podpowiedzi.
Opublikowano
teoretycznie egr jest poto aby niedopalone spaliny wracaly spowrotem do komory spalania(wymóg majacy na celu ochrone srodowiska).jezeli go zaslepisz, zwiazki niedopalone niebeda trafialy do komory a w bezposredni wydech,przy czym do komory spalania bedzie doprowadzane czyste sprezone powietrze a nie zanieczyszczone co jak wiadomo ma wplyw na spalanie.z plusem dla nas. :twisted2: jezeli chodzi o skotki uboczne to ja niemam zadnych,(moze jeden,wieksza moc przy niskich obrotach)ale gdzies na forum wyczytalem spory sprzeciw na temat zaslepiania egr-u. Jak narazie nikt sie nieskarzy wiec chyba jest ok.
Opublikowano (edytowane)

Tak jak wczoraj obiecałem załączam foty z mojego (tak mi się wydaje) zaworu egr.Na pierwszym zdjęciu na czerwono zaznaczyłem gdzie wstawiłem blaszkę, na drugim zaznaczyłem jakiś przewód który jest ucięty i nie wiem do czego służy, oraz drugi który wydaje mi się przewodem podciśnienia.Czy to ten trzeba zaślepić?http://img407.imageshack.us/img407/8733/egrbmw007.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/3180/egrbmw008.jpg

Edytowane przez bezy74
Opublikowano (edytowane)
do tego wężyka co wchodzi do tej gruszki trzeba wsadzić jeszcze stalową kulkę (zatkać) i będzie grało. Edytowane przez KrzychuKrzys

Opublikowano
Do tego wężyka który zaznaczyłem na niebiesko?Tam mam włożyć kulkę?

tak. zgadza sie

Opublikowano
Na drugim zdjęciu zaznaczyłem na niebiesko ( niebieska ramka ) i na żółto (żółta ramka ) dwa wężyki. Jeden jest ucięty ( i ten nie wiem do czego jest ) oraz drugi zaznaczony na niebiesko ( niebieska ramka ) który podejrzewam że to ten.Może u ciebie nie widać tych ramek ,ale powinno bo u mnie widać.
Opublikowano
OK.Dziękuję za pomoc, jutro jadę do mechanika w innej sprawie to postaram się to zrobić.Tyle że zastanawiam się dlaczego to jest takie ważne, bo na zdrowy rozum, jeśli zaślepię dojście do zaworu ( spaliny) to nawet jak podciśnienie otworzy egr to przecież zawór nic nie poda ,bo jest zaślepiony na wejściu.Poprawcie mnie jeśli coś rozumuję nie tak.
Opublikowano (edytowane)
OK.Dziękuję za pomoc, jutro jadę do mechanika w innej sprawie to postaram się to zrobić.Tyle że zastanawiam się dlaczego to jest takie ważne, bo na zdrowy rozum, jeśli zaślepię dojście do zaworu ( spaliny) to nawet jak podciśnienie otworzy egr to przecież zawór nic nie poda ,bo jest zaślepiony na wejściu.Poprawcie mnie jeśli coś rozumuję nie tak.

Tak sie po prostu robi. Może chodzi tu o sygnał z elektrozaworu sterującego EGR. Jeżeli zaślepimy wężyk elektrozawór komputer dostaje sygnał że EGR jest cały czas zamknięty. To może mieć wpływ na sterowanie dawką paliwa i ciśnieniem doładowania.

Edytowane przez KrzychuKrzys